search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:39
MENU CLOSE

Άνοδος στην τιμή του πετρελαίου με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

09.10.2023 17:52
petrelaio-oil-12-new

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άνοδο λόγω ανησυχιών ότι η κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα θα μπορούσε να διαταράξει την παραγωγή στη Μέση Ανατολή.

Το Brent αναρριχήθηκε κατά 2,25 δολάρια το βαρέλι στα 86,83 δολάρια, ενώ οι τιμές στις ΗΠΑ επίσης αυξήθηκαν.

Το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι παραγωγοί πετρελαίου, αλλά η περιοχή της Μέσης Ανατολής αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν η μεγαλύτερη κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και δεκαετίες.

Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε στο BBC ότι οι μαχητές της είχαν την άμεση υποστήριξη του Ιράν – μια από τις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.

Το Ιράν αρνήθηκε την ανάμειξη στην επίθεση κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, μετέδωσε το Reuters. Όμως ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι έχει εκφράσει την υποστήριξή του για την επίθεση.

Τη Δευτέρα, το Ισραήλ έδωσε εντολή στον πετρελαϊκό κολοσσό Chevron να σταματήσει την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της χώρας.

Το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, το οποίο έχει κλείσει το πεδίο κατά τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων αναταραχών, είπε ότι υπήρχαν αρκετά καύσιμα από άλλες πηγές για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ.

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το Λεβιάθαν, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, δήλωσε η Chevron.

Ο ενεργειακός αναλυτής Σαούλ Κάβονιτς δήλωσε στο BBC ότι οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί «λόγω της προοπτικής μιας ευρύτερης ανάφλεξης που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε κοντινές μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία».

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς θα παραμείνει «όμηρος» εάν διακοπεί η διέλευση μέσω του στενού του Ορμούζ, μιας ζωτικής σημασίας οδού για τη μεταφορά πετρελαίου.

Το Στενό του Ορμούζ είναι ζωτικής σημασίας για τους κύριους εξαγωγείς πετρελαίου στην περιοχή του Κόλπου, των οποίων οι οικονομίες στηρίζονται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης:

Market Pass: Έως 31 Οκτωβρίου οι αιτήσεις – Στις 5 Νοεμβρίου η επόμενη καταβολή

ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι την Παρασκευή (13/10) – Ποιοι πάνε ταμείο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αποκλιμάκωση τιμών τις τελευταίες ημέρες -Την Παρασκευή η έναρξη διάθεσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:38