search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 23:56
MENU CLOSE

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: To Ισραήλ εξοπλίζει πολίτες, 35 τάγματα στα σύνορα με τη Γάζα – Νεκρά δύο μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς

10.10.2023 16:22
israel-gaza-1-new

Τέταρτη μέρα αιματηρών συγκρούσεων Ισραήλ και Χαμάς, με τον απολογισμό των νεκρών να είναι βαρύτατος και στις δύο πλευρές. Νέες «ευρείας κλίμακας» επιδρομές βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις. Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην πόλη Ασντόντ, ενώ το Τελ Αβίβ δέχτηκε πλήγμα με ρουκέτες. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκοτώθηκε ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομίας, αξιωματούχος της Χαμάς σε επίθεση στη Γάζα. Μετά το τελεσίγραφο της Χαμάς, που έληξε στις 5 μ.μ., άρχισε η επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης. Καταιγισμός ρουκετών εκτοξεύθηκε κατά της νότιας πόλης Ασκελόν του Ισραήλ και των κοινοτήτων, που συνορεύουν με τη Γάζα.

Σε πάνω από 1.000 ανέρχεται ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο. Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 830, με 4.250 τραυματίες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Το Ισραήλ αναφέρει ότι έχει εντοπίσει τις σορούς 1.500 ενόπλων της Χαμάς από την αρχή των επιθέσεων το Σάββατο. Σε νέο διάγγελμά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η τιμωρία της Χαμάς «μόλις άρχισε», ενώ νέα συγκλονιστικά βίντεο έρχονται στη δημοσιότητα, από την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς.

Οι σειρήνες ήχησαν ξανά στο Ασκελόν και όσοι πολίτες βρίσκονταν στην πλατεία έσπευσαν στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ουμπάιντα, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, προειδοποίησε τους κατοίκους του Ασκελόν στην μεθόριο του Ισραήλ με την Λωρίδα της Γάζας, ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 17.00 για να εγκαταλείψουν την πόλη. Μετά το τελεσίγραφο, άρχισε η επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στην ισραηλινή πόλη. Eκτοξεύτηκαν πολλές ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, από τις ρουκέτες επλήγη ένα ξενοδοχείο στην πόλη Ασκελόν. Σειρήνες ηχούν την ώρα που η Χαμάς εκτοξεύει εκατοντάδες ρουκέτες σε πολλά σημεία της πόλης και στις γύρω περιοχές.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Χαμάς ανέφερε ότι «Σε απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να εκτοπίσει τον λαό μας από τη  Λωρίδα της Γάζας, δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης Ασκελόν προθεσμία να την εγκαταλείψουν πριν από τις 5 σήμερα το απόγευμα». 

Πάνω από 4.500 ρουκέτες έχουν ήδη εκτοξευθεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από το Σάββατο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η Χαμάς λέει ότι στόχευσε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν – Διαψεύδει το Ισραήλ

Νέο γύρο επιθέσεων με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ εξαπέλυσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι σειρήνες.

Η επίθεση έγινε κοντά στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν». Η ανακοίνωση της επίθεσης έγινε από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στο Telegram «ως απάντηση στη στοχοποίηση αμάχων» από το Ισραήλ. Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για επιπτώσεις. 

Πάντως, εκπρόσωπος του Μπεν Γκουριόν διέψευσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο επλήγη από ρουκέτες και πρόσθεσε ότι η λειτουργία του συνεχίζεται κανονικά.

Σχεδόν μία ώρα αργότερα, σειρήνες ήχησαν και στην πόλη Μπεερ Σεβά, όπως γνωστοποίησε ο στρατός του Ισραήλ.

Για ρουκέτα από τη Γάζα στην κεντρική πόλη του Ισραήλ, Rishon Letzion, χωρίς να αναφερθούν θύματα για την ώρα, κάνει λόγο η Haaretz.

Νεκροί δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς

Την ίδια ώρα, πλήγμα στη Χαμάς υποστηρίζει ότι πέτυχε το Ισραήλ, σκοτώνοντας δύο μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς – τον Παλαιστίνιο ΥΠΟΙΚ, Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα και τον Ζακάρια Αμπού Μααμάρ. 

Σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνίς στη Γάζα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος της οργάνωσης.

Το Ισραήλ εξοπλίζει πολίτες

Εντωμεταξύ, δέκα χιλιάδες τουφέκια αγόρασε το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ασφάλειας της χώρας. Σκοπός είναι να εξοπλίσει πολιτοφύλακες τόσο στο Ισραήλ όσο και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Συνεχίστε με όλη τη δύναμη, είναι το μήνυμα του Μπενζαμιν Νετανιάχου στο Χ μαζί με βίντεο από βομβαρδισμούς θέσεων της Χαμάς:

Καμία ανταλλαγή ομήρων πριν από το τέλος του πολέμου

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ότι το ζήτημα της ανταλλαγής ομήρων θα τεθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι «μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας» και πρόσφεραν διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή κρατουμένων ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

Περίπου 150 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων απήχθησαν από την παλαιστινιακή οργάνωση κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο στην ισραηλινή επικράτεια.

Χθες το βράδυ το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απείλησε να εκτελέσει ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν χθες επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.

Η Αίγυπτος έκλεισε το πέρασμα της Ράφα

Νωρίτερα, η Αίγυπτος έκλεισε το πέρασμα της Ράφα μετά τους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ

Ισραηλινά βομβαρδιστικά έπληξαν την περιοχή του συνοριακού περάσματος της Ράφα ανάμεσα στην Λωρίδα της Γάζας και την Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, δήλωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, θέτοντας σε κίνδυνο την λειτουργία του μοναδικού σημείου διέλευσης από και προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της διοίκησης της Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο βομβαρδισμός προκάλεσε την διακοπή της λειτουργίας του περάσματος της Ράφα και ότι το αιγυπτιακό προσωπικό του συνοριακού σταθμού ειδοποίησε τους παλαιστίνιους συναδέλφους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις.

Η Ράφα είναι το μόνο σημείο διέλευσης από την Λωρίδα της Γάζας προς την Χερσόνησο του Σινά. Η πρόσβαση ελέγχεται αυστηρά στο πλαίσιο του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από την Αίγυπτο και το Ισραήλ στην κυκλοφορία προσώπων και αγαθών από την Γάζα.

Αιματηρές συγκρούσεις

Το Τελ Αβιβ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεθοριακού φράκτη στα σύνορα της Γάζας, τον οποίο είχε παραβιάσει η Χαμάς και ναρκοθετεί τμήματα του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Ο Richard Hecht πρόσθεσε ότι ο στρατός «χτίζει υποδομές για μελλοντικές επιχειρήσεις» και ότι 35 τάγματα έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Γάζα. Μάλιστα, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την κινητοποίηση 360.000 εφέδρων, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 60.000 σε σχέση με τις πληροφορίες της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, υπό πλήρη πολιορκία βρίσκεται η Γάζα την οποία έχουν αποκλείσει ολοκληρωτικά οι Ισραηλινοί, με αποτέλεσμα οι άμαχοι να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Ο σφοδρός βομβαρδισμός της Γάζας συνεχίστηκε όλη τη νύχτα, όμως και από τη Γάζα έφυγαν ρουκέτες εφτά φορές και έπληξαν περιοχές μετά το Άσκελον και νοτιότερα. Οι επιθέσεις από την πλευρά της Λωρίδας της Γάζας προς τις περιοχές αυτές είναι πολλές και γι αυτό έχουν τοποθετηθεί αεροπορικά συστήματα. Οι αναχαιτίσεις λοιπόν και η καταστροφή των ρουκετών αυτών γίνεται στον εναέριο χώρο πάνω από αυτές τις περιοχές.

Σε ερείπια έχουν μετατραπεί μεγάλα τμήματα της πολης της Γάζας, μετά τη νύχτα των σφοδρών βομβαρδισμών, όπως δείχνει το βίντεο από drone που δημοσίευσε ο Guardian.

Πολλά σημεία της πόλης έχουν ισοπεδωθεί, ενώ διακρίνονται μισογκρεμισμένα κτίρια. 

Η χθεσινή ήταν μία από τις πλέον σφοδρές νύχτες ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε όλη τη Γάζα. 

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η πιθανή χερσαία επίθεση στη Γάζα και τα πλεονεκτήματα της Χαμάς (videos)

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πώς και γιατί φτάσαμε στη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή (Videos)

Καντίροφ: «Υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη», προσφέρεται να στείλει «τσετσενικές ειρηνευτικές δυνάμεις»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 23:54