search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 18:41
MENU CLOSE

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οβίδες από τη Συρία έπληξαν τα υψίπεδα του Γκολάν -Ανταπέδωσε το ισραηλινό πυροβολικό

10.10.2023 23:16
WAR_ISRAEL
AP

Βυθίζεται στο χάος η Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τους νεκρούς να πλησιάζουν τους 2.000, την ώρα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εκατέρωθεν συνεχίζονται.

Την ίδια ώρα, το βράδυ της Τρίτης, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας αριθμός βλημάτων εκτοξεύθηκε από το συριακό έδαφος προς το Ισραήλ και ότι ορισμένα από αυτά προσγειώθηκαν σε ανοικτές περιοχές στο ισραηλινό έδαφος.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως οβίδες από τη Συρία έπληξαν μη κατοικημένη περιοχή στο προσαρτημένο τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν, χωρίς να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

Το ισραηλινό πυροβολικό ανταπέδωσε, στοχεύοντας την τοποθεσία από όπου ερρίφθησαν οι οβίδες, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο

Νωρίτερα, η Χαμάς, και συγκεκριμένα οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

O αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο έχει φτάσει τουλάχιστον τους 900, αριθμός αυξημένος από τους 830 νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μεταξύ των νεκρών είναι 260 παιδιά και 230 γυναίκες, ανέφερε. Περίπου 4.600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανέφερε.

Παράλληλα τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας.

Ταυτοποιήθηκαν οι Ισραηλινοί όμηροι

Σημειώνεται πως όπως μεταδίδει ο Guardian, το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει ταυτοποιήσει τους περισσότερους από τους ομήρους που απήγαγε η Χαμάς και έχει αρχίσει να ενημερώνει τις οικογένειές τους.

Αξιωματικοί των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων επρόκειτο να ενημερώσουν την Τρίτη περίπου 100 οικογένειες ότι οι αγαπημένοι τους βρίσκονται στη Γάζα, ανέφεραν οι Times of Israel, επικαλούμενοι το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Για ορισμένους, οι ειδοποιήσεις θα επιβεβαιώσουν απλώς αυτό που ήδη γνωρίζουν από την αναγνώριση συγγενών τους σε οδυνηρά πλάνα ανθρώπων – μερικοί αιμόφυρτοι και εμφανώς τρομοκρατημένοι – που σύρονται στον παλαιστινιακό θύλακα μετά τις αστραπιαίες επιθέσεις της Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τα βίντεο τραβήχτηκαν από τη Χαμάς και μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω ομάδων Whats App.

Ο Gilad Erdan, πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ομήρων που συνελήφθησαν ήταν μεταξύ 100 και 150. Η τύχη των ομήρων είναι ασαφής. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούν τη Γάζα σε έντονα κύματα κάθε τέσσερις ώρες, μετατρέποντας πολυκατοικίες σε ερείπια. Οι ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, έχουν απειλήσει ότι θα εκτελούν έναν όμηρο για κάθε νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε μη στρατιωτικούς στόχους χωρίς προειδοποίηση.

«Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και το Ισραήλ», λέει ο ΟΗΕ

Υπάρχουν ήδη “σαφείς ενδείξεις” ότι εγκλήματα πολέμου μπορεί να έχουν διαπραχθεί κατά την τελευταία έκρηξη βίας στο Ισραήλ και τη Γάζα, δήλωσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ζήτησε να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους όλοι όσοι παραβίασαν το διεθνές δίκαιο και στοχοθέτησαν αμάχους. Είπε ότι έχει συλλέξει στοιχεία για “εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από όλες τις πλευρές” από το Σάββατο, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της κατά του Ισραήλ. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν: “Ο ΟΗΕ δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία:

Οι αναφορές ότι ένοπλες ομάδες από τη Γάζα έχουν πυροβολήσει εκατοντάδες άοπλους πολίτες είναι αποτρόπαιες και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Η ομηρία αμάχων και η χρησιμοποίηση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες είναι εγκλήματα πολέμου.

Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι “ανησυχεί σοβαρά” από την ανακοίνωση του Ισραήλ για πλήρη πολιορκία της Γάζας. Η παρακράτηση νερού, τροφίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων “θα κοστίσει αναμφίβολα ζωές αμάχων και συνιστά συλλογική τιμωρία”, είπε.

Κάλεσε τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες “να τηρούν αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Η Επιτροπή τονίζει ότι ο μόνος δρόμος για τον τερματισμό της βίας και την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης είναι η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω του τερματισμού της παράνομης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και της αναγνώρισης του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση.

Διαβάστε επίσης:

Στο πλευρό του Ισραήλ οι ΗΠΑ: «Έχουν καθήκον να απαντήσουν στις επιθέσεις της Χαμάς» λέει ο Μπάιντεν

ΕΕ: Ξεμπλόκαραν οι ΥΠΕΞ την ευρω-βοήθεια προς την Παλαιστίνη μετά τις αντιδράσεις για τις παλινωδίες της Κομισιόν

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κάνει λόγο για «αποκεφαλισμένα μωρά» από τη Χαμάς στο Κφαρ Αζά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 18:38