search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:24
MENU CLOSE

Μυτιλήνη: Μακάβριες business τραυματιοφορέων με γραφείο τελετών – Τους δωροδοκούσε για να μαθαίνει ποιοι ασθενείς πεθαίνουν

12.10.2023 19:18
grafeio teleton 77- new
Photo: Αρχείου

 «Ο θάνατος σου… η ζωή μου» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της μακάβριας συνεργασίας που είχαν ένα ζευγάρι τραυματιοφορέων από το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, με ένα γραφείο κηδειών.

Οι υγειονομικοί, σύμφωνα με την αστυνομία, κάθε φορά που ένας ασθενής θα κατέληγε ειδοποιούσαν το γραφείο κηδειών που έσπευδε στο θάλαμο που ήταν ο νεκρός για να …πάρει την δουλειά, από τους συγγενείς του που θρηνούσαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι τραυματιοφορείς είχαν αποκτήσει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία γιατρών, από τα οποία ενημερώνονταν σχετικά με την πορεία της υγείας ασθενών και στη συνέχεια ενημέρωνε το συνεργαζόμενο γραφείο τελετών.

Για το θέμα ενημερώθηκε, μετά από καταγγελία, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, και στελέχη της, αφού παρακολούθησαν τους ύποπτους, τους συνέλαβαν τον άνδρα τραυματιοφορέα και τον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών, την περασμένη την περασμένη Τρίτη. Από τις έρευνες που έκαναν οι άνδρες της αστυνομίας στις οικίες και τους επαγγελματικούς χώρους, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 18.240 ευρώ, 3 συσκευές κινητών τηλεφώνων, καθώς και έγγραφα και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Και οι δύο κρατούνται μέχρι αύριο, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, οπότε θα απολογηθούν στον ανακριτή, κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για σοβαρές πλημμεληματικές και κακουργηματικές πράξεις.

Αναλυτικά, στην σημερινή της ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει: «Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν στις 10 Οκτωβρίου 2023, το πρωί στη Μυτιλήνη, υπάλληλος Γενικού Νοσοκομείου και ιδιώτης, για -κατά περίπτωσηδωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμα μία υπάλληλος του νοσοκομείου.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, οι δύο υπάλληλοι του Νοσοκομείου εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους ως τραυματιοφορείς ενημέρωναν τον ιδιώτη, ιδιοκτήτη γραφείου τελετών, σχετικά με το ποιοι ασθενείς επρόκειτο να αποβιώσουν, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους και αποκόμιζαν χρηματικά ποσά.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της εποπτεύουσας εισαγγελικής Αρχής και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, διακριβώθηκε ότι οι δύο υπάλληλοι, τουλάχιστον από τα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο των ιατρών του νοσοκομείου, προέβαιναν στη συστηματική διαρροή εμπιστευτικών ιατρικών και προσωπικών δεδομένων προς τον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία αυτά, αναλάμβανε τις υπηρεσίες κηδείας, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο οικονομικό όφελος.

Για τον τερματισμό της δράσης τους το πρωί της Τρίτης (10/10) οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο ένας υπάλληλος και ο ιδιώτης, μετά από νέο περιστατικό παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου που έλαβε χώρα την προηγούμενη ημέρα (9/10).

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 74 περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, από τις οποίες οι 54 αφορούσαν ασθενείς που κατέληξαν, ενώ για τις 26 από αυτές τη διαδικασία ταφής είχε αναλάβει το γραφείο τελετών του ιδιώτη.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Σημειώνεται ότι για την υπάλληλο δεν έχουν βρεθεί ενοχοποιητικά στοιχεία που να την οδηγήσουν στον εισαγγελέα.

Παραδειγματική τιμωρία

Για το απαράδεκτο αυτό γεγονός ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος ζητάει την παραδειγματική τιμωρία εάν η δικαιοσύνη κρίνει την ενοχή του: «Η δουλειά τους είναι να παραλαμβάνουν τους νεκρούς από τις κλινικές και να τους μεταφέρουν στους νεκροθαλάμους», αναφέρει και συμπληρώνει: «Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό και πρέπει να ακολουθείται από όλους. Εάν υπάρχει κάποιος που εκμεταλλεύεται την θλίψη, την απόγνωση των οικογενειών θα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, κανένας δεν μπορεί να συκοφαντεί τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι υγειονομικοί για να σώσουν ζωές ασθενών, σε αντίξοες συνθήκες: «Αν αποδειχθεί από την εισαγγελική και διοικητική έρευνα ότι διέπραξαν ένα τέτοιο αδίκημα δεν έχουν θέση ανάμεσά μας», υπογραμμίζει.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή οι ελλείψεις σε αίμα στις μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας του Παίδων «Αγ. Σοφία»

Κορωνοϊός: Αύξηση 23% στις νοσηλείες και 48 θάνατοι σε 1 εβδομάδα

Έξαρση των λοιμώξεων: «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τις ευπαθείς ομάδες – Τι λέει στο topontiki.gr για εμβολιασμό και μάσκα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:23