search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:05
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Με «αέρα» στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2303
12/10/2023
13.10.2023 10:00
koutsoumpas_peletidis_new

Με μεγάλη αισιοδοξία σε έξι δήμους μπαίνει το ΚΚΕ στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, ερμηνεύοντας τη νέα άνοδο που παρουσίασε, τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, ως αποτέλεσμα διεργασιών στην κοινωνία που δείχνουν ρεύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Η ικανοποίηση για το αποτέλεσμα είναι μεγάλη και μάλιστα αυτό καταγράφηκε και στη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα το βράδυ της Κυριακής, οπότε εκτίμησε πως «συντελείται ορισμένος απεγκλωβισμός εργατικών – λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα» και παράλληλα «ανεβαίνει το κύρος και η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, μεγαλώνει η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ σε ολόκληρη τη χώρα». Πάντως τόσο ο γ.γ. της Κ.Ε. όσο και το Πολιτικό Γραφείο, σε σχετική ανακοίνωσή του, τόνισαν ότι ο συνολικός συσχετισμός εξακολουθεί να παραμένει αρνητικός.

Ουσιαστικά στον Περισσό θεωρούν ότι το αποτέλεσμα έχει αντανάκλαση στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς με δεδομένη την εικόνα που παρουσιάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ ουσιαστικά κατοχυρώνει έναν ρόλο δυναμικής και μαχητικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.

Η ανοδική τάση του ΚΚΕ, που συνεχίζεται λοιπόν και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αντιστοιχεί σε 10% στις 13 Περιφέρειες έναντι 6,86% που ήταν η άνοδος στις αυτοδιοικητικές του 2019 (αύξηση 3,2%), και έναντι του 7,68% στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Ιδιαίτερη είναι η ικανοποίηση για την Αττική και την Πάτρα, όπου αναμένεται η επανεκλογή Πελετίδη την ερχόμενη Κυριακή.

Στην Περιφέρεια της Αττικής το ΚΚΕ αναδείχθηκε τρίτο, παγιώνοντας την εικόνα των βουλευτικών εκλογών, καθώς ο υποψήφιος Γιάννης Πρωτούλης συγκέντρωσε 13,87%, καταγράφοντας άνοδο 5,5 ποσοστιαίων μονάδων από τις περιφερειακές εκλογές του 2019, οπότε είχε 8,28%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 40.000 επιπλέον ψήφους.

Επίσης, στην Αθήνα, ο Νίκος Σοφιανός ήρθε τέταρτος με 12,88% (έναντι 7,46% το 2019).

Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών το ΚΚΕ εξέλεξε έναν δήμαρχο, τον Φανούρη Καρούτσο στην Ικαρία ξανακερδίζοντας τον δήμο μετά από χρόνια.

Στον δεύτερο γύρο εισέρχεται με 6 υποψηφίους, με «φαβορί» τον Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα, ο οποίος έχοντας συγκεντρώσει 39,96% αναμένεται ότι θα έχει βέβαιη επικράτηση έναντι του «γαλάζιου» Κώστα Σβόλη, ο οποίος ακολουθεί με 14 μονάδες διαφορά.

Οι υπόλοιποι 5 υποψήφιοι με τους οποίους συμμετέχει το ΚΚΕ στον δεύτερο γύρο είναι οι εξής:

Ο Ηλίας Σταμέλλος στην Καισαριανή, ο οποίος περνά πρώτος και έχει ισχυρές πιθανότητες επικράτησης έναντι του «αντιπάλου» του Χρήστου Βοσκόπουλου, ο Βαγγέλης Σίμος στην Πετρούπολη, ο Παναγιώτης Κατηφές στον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη, ο Μιχάλης Σελέκος στο Χαϊδάρι και ο Αστέριος Τσικριτσής στον Τύρναβο.

Σύμφωνα με την αποτίμηση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ «τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους καταγράφουν άνοδο σε όλες τις μεγάλες πόλεις» ενώ «αναδείχθηκαν ως δεύτερη δύναμη σε μεγάλο αριθμό δήμων». Ωστόσο, σε ορισμένους από αυτούς τους δήμους, επισημαίνει το Π.Γ. ασκώντας κριτική στο εκλογικό σύστημα, «δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν τη δημοτική αρχή εξαιτίας του καλπονοθευτικού χαρακτήρα του εκλογικού νόμου που διαμορφώνει πλαστές πλειοψηφίες με το 43%, αλλά και οδηγεί σε έναν δεύτερο γύρο νόθευσης τόσο της “βούλησης” του λαού με πλαστά διλήμματα, όσο και του τελικού εκλογικού αποτελέσματος».

Το ΚΚΕ καλεί σε στήριξη των υποψηφίων του που μετέχουν στον δεύτερο γύρο στους παραπάνω δήμους, και πρώτα και κύρια του Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεία, και σημειώνει πως η εκλογή τους θα είναι εξέλιξη προς το συμφέρον των εργαζομένων συνολικά, «θα επιδράσει θετικά στον γενικό πολιτικό συσχετισμό μπροστά στις μάχες που έρχονται».

Από εκεί και πέρα δίνει γραμμή για λευκό ή άκυρο: «Στους υπόλοιπους δήμους και τις περιφέρειες, όπου τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν είναι στον δεύτερο γύρο, καλούμε τον λαό να στείλει μήνυμα καταδίκης (με λευκό ή άκυρο) εκείνων των κομμάτων και των συνδυασμών – όπως κι αν ονομάζονται – που κινούνται στην ίδια γραμμή και υπηρετούν την τοπική διοίκηση ως “μακρύ χέρι” του κράτους, των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Θα μας βρουν απέναντι από θέση ισχυρής αντιπολίτευσης στις αντιλαϊκές επιλογές τους».

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα ερωτήματα για την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση

Και τώρα οι… δυο τους – οι μάχες του β’ γύρου στις περιφέρειες και Αθήνα, Θεσσαλονίκη

ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης μετά το μήνυμα Κασσελάκη σε διαφωνούντες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:04