search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:28
MENU CLOSE

Το Κίεβο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πύραυλο ATACMS – Το «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ

17.10.2023 20:58
missiles
AP

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνσκι επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε αμερικανικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.

«Σήμερα, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμφωνίες μας με τον πρόεδρο Μπάιντεν εφαρμόζονται. Με μεγάλη ακρίβεια, το απέδειξαν τα ATACMS» δήλωσε σε ομιλία του το βράδυ της Τριτης ο Ζελένσκι.

Νωρίτερα σήμερα, μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε το ATACMS για πρώτη φορά σε επιθέσεις στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Ο στρατός της Ρωσία δεν έχει κάνει δηλώσεις μέχρι τώρα σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC.

«Το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) πραγματοποίησαν επιτυχή χτυπήματα σε ελικόπτερα και εξοπλισμό αεροδρομίων των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στα προσωρινά κατεχόμενα Λουγκάνσκ και Μπερντιάνσκ», αναφέρει η ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέστρεψε εννέα ελικόπτερα, έναν εκτοξευτή αεράμυνας, μια αποθήκη πυρομαχικών και είπε ότι κατέστρεψε τους διαδρόμους προσγείωσης. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν απώλειες στην επιχείρηση με το όνομα «Dragonfly».

Τα αεροσκάφη που είναι γνωστό ότι εδρεύουν από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία στο αεροδρόμιο του Μπερντιάνσκ περιλαμβάνουν ελικόπτερα γενικής χρήσης Ka-52 και Mi-8 και πυροβόλα ελικόπτερα Mi-24 και Mi-28.

Ρωσικά κανάλια στο Telegram, αρκετοί ουκρανικοί λογαριασμοί και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται πως η επίθεση έγινε από πυραύλους ATACMS, τα οποία παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. Επίσημα, δεν εχει ανακοινωθεί μια τέτοια παράδοση, ωστόσο η WSJ αναφέρει ότι η αποστολή έγινε μόλις μερικές ημέρες πριν. Οι επίσημες δηλώσεις του ουκρανικού στρατού δεν διευκρινίζουν το όπλο ή τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν.

Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της χρήσης των αμερικανικών πυραύλων στην επίθεση, τα βίντεο που κυκλοφορούν δείχνουν ένα συνεχές μπαράζ εκρήξεων στην αεροπορική βάση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δίσταζε να στείλει τους συγκεκριμένους πυραύλους στο Κίεβο, ωστόσο μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στη Ουάσιγκτον στα τέλη Σεπτεμβρίου, φαίνεται να έλαβε την κρίσιμη απόφαση.

Αν και το Κρεμλίνο έχει δηλώσει από την αρχή ότι η παράδοση των ATACMS δεν θα αλλάξει τίποτα στο πεδίο της μάχης, η σημερινή επίθεση (αν επιβεβαιωθεί η χρήση των πυραύλων) αποτελεί σημαντική νίκη για την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ο Νετανιάχου συγκρίνει τη Χαμάς με τους Ναζί και… βομβαρδίζει νοσοκομείο στη Γάζα, εκατοντάδες νεκροί – Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μπάιντεν

«Καμπανάκι» από πρώην διοικητή της CIA: Στη χερσαία εισβολή το Ισραήλ θα βρεθεί μπροστά σε «παγίδες, νάρκες και γιλέκα αυτοκτονίας»

Σφίγγει ο κλοιός για τη Γάζα: Τι θα ζητήσει ο Μπάιντεν στη Συνάντηση Κορυφής στην Ιορδανία – Εμπλοκή ΗΠΑ αν Ιράν και Χεζμπολάχ επιτεθούν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15