search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:06
MENU CLOSE

Εντυπωσιακό animation μας δείχνει πώς θα ήταν αν πετούσαμε πάνω από τον πλανήτη Άρη

18.10.2023 17:10
aris animation video 98- new

Αναρωτηθήκατε πως θα ήταν η θέα αν πετούσατε πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη; Επιτέλους, μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα.

Χάρη στο animation που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έχουμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε πως είναι περίπου ο Άρης και ιδιαιτέρως ο λεγόμενος «Λαβύρινθος της Νύχτας» – που οι επιστήμονες τον αποκαλούν με τη λατινική ονομασία:  Noctis Labyrinthus

Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε με βάση τις εικόνες που στέλνει εδώ και 20 χρόνια το διαστημικό σκάφος Mars Express, που χαρτογραφεί τον κόκκινο πλανήτη.

Το σκάφος αυτό έχει πάρει χιλιάδες φωτογραφίες αφότου έφτασε κοντά στον Άρη, τον Δεκέμβριο του 2003, μεταξύ αυτών και από τα φαράγγια που βρίσκονται ανάμεσα στην περιοχή που αποκαλείται  Valles Marineris και τα τεράστια ηφαίστεια στο Tharsis Bulge.

Με βάση αυτές τις φωτογραφίες οι επιστήμονες δημιούργησαν το animation που απεικονίζει κοιλάδες που εκτείνονται σε μήκος 1200 χιλιομέτρων και έχουν πλάτος 30 χιλιομέτρων.  Πρόκειται για τον «Λαβύρινθο της Νύχτας», που έχει περίπου το μήκος της Ιταλίας, ή του ποταμού Ρήνου, από τις πηγές τους στις Άλπεις μέχρι την εκβολή στη Βόρεια Θάλασσα.

Ο «Λαβύρινθος» βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Marineris, που είναι ένα εκπληκτικό τοπίο που αποκαλείται επίσης και «Γκραντι Κάνιον του Άρη».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κοιλάδες αυτές δημιουργήθηκαν  όταν ο φλοιός της επιφάνειας του πλανήτη διογκώθηκε εξαιτίας της τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Χρησιμοποιώντας τις εικόνες αυτές και τις δυνατότητες της τεχνολογίας οι επιστήμονες της ESA δημιούργησαν το animation που δίνει την αίσθηση στον θεατή ότι βρίσκεται σε ένα ελικόπτερο που πετά πάνω από τον Άρη για να εξερευνήσει την επιφάνεια του πλανήτη.

Βασικός στόχος της αποστολής του διαστημικού σκάφους Mars Express στον Άρη, που ήταν και η πρώτη αποστολή της ESA σε άλλον πλανήτη, είναι να διερευνηθούν πιθανές ενδείξεις για την ύπαρξη νερού κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.

Από τις έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα έχουν εντοπιστεί αρκετοί πάγοι στους πόλους, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν ωκεανό βάθους 11 μέτρων και επίσης αποκαλύφθηκαν τεράστιες πεδιάδες με μόνιμο παγετό στο νότιο πόλο του Άρη.

Διαβάστε επίσης:

UniStudents: η φοιτητική Startup που βοηθάει 170.000 φοιτητές να διαχειριστούν το ακαδημαϊκό τους ταξίδι

Facebook και Instagram: Προσεχώς συνδρομή πιο ακριβή και από….συνδρομητική τηλεόραση για απαλλαγή από διαφημίσεις

Έλον Μασκ: «Αστραφτερό» βίντεο με τους 5.000 δορυφόρους Starlink γύρω από τη Γη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:03