search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:02
MENU CLOSE

ΕΡΤ: «Παράνομη η σύνθεση του ΔΣ της εταιρείας» καταγγέλλουν με αγωγή τους ΠΟΣΠΕΡΤ και ΕΕΕΡΤ

18.10.2023 09:43
ERT

Αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της διοίκησης της ΕΡΤ κατέθεσαν η ΠΟΣΠΕΡΤ και η Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ, τα σωματεία των εργαζομένων που μετέχουν στους δύο συνδικαλιστικούς φορείς και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής ραδιοτηλεοπτικής επιχείρησης.

Με την αγωγή τους Ομοσπονδία, Ένωση, Σωματεία και εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ ζητούν να ακυρωθούν αποφάσεις για εγκρίσεις προσλήψεων και ανανεώσεων σε σειρά μικτών παραγωγών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας στις 4 Απριλίου 2023.

Αιτία της προσφυγής στη Δικαιοσύνη στάθηκε το γεγονός ότι το ΔΣ της εταιρείας, έπειτα από την παραίτηση του Γιώργου Γαμπρίτσου από τη θέση του διευθύνοντας συμβούλου (26/5/2022), συνεδρίαζε ενώ δεν υπήρχε απαρτία, ότι λειτουργούσε με λιγότερα από επτά μέλη επι μακρόν, τονίζοντας ότι μόνο έως την εκλογή νέου μέλους στο ΔΣ από τους εργαζομένους ή την αναπλήρωση του παραιτηθέντος μέλους μπορεί το ΔΣ να λειτουργεί με εξαμελή σύνθεση.

Οι εργαζομένου, εξάλλου,  υποστηρίζουν στην αγωγή τους ότι : «Σε καμία άλλη περίπτωση δεν επιτρέπει ο ιδρυτικός Νόμος της ΕΡΤ ΑΕ, όπως ίσχυε και ισχύει, σύνθεση και λειτουργία του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ με λιγότερα από 7 μέλη και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να λειτουργεί αυτό ως 6μελές, κατόπιν παραίτησης του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ».

Ωστόσο η διοίκηση της ΕΡΤ με ερμηνευτική διάταξη, όπως υποστηρίζεται, συγκαλούσε το ΔΣ σε συνεδριάσεις και ελάμβανε αποφάσεις ακόμα και όταν απείχαν της διαδικασίας οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και ενώ δεν είχε οριστεί νέος διευθύνων σύμβουλος.

Με νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Απρίλιο η διοίκηση της ΕΡΤ «αντιμετώπισε» το ενδεχόμενο εμπλοκής στην λειτουργία του ΔΣ της. Η κυβέρνηση «πέρασε» ερμηνευτική διάταξη (στο νόμο 5043/2023 για την ευζωία ζώων συντροφιάς) εννέα ημέρες αργότερα από εκείνη τη συνεδρίαση, βάση της οποίας «το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται τέσσερα τουλάχιστον μέλη, συμπεριλαμβανομένου οπωσδήποτε του Διευθύνοντος Συμβούλου», ενώ «νοείται ως Διευθύνων Σύμβουλος το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου – φυσικό πρόσωπο, στο οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αναθέσει με απόφασή του την άσκηση καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου, εάν διαπιστωθεί ότι ο τελευταίος δεν είναι δυνατόν να ασκήσει τα καθήκοντά του».

Η επίμαχη συνεδρίαση, στην οποία εδράζεται η αγωγή, αποτελεί αφορμή και για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ αξιολογείται ως κομβικής σημασίας καθώς σε εκείνη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, Γιάννης Δάρρας και Μανώλης Παπανικήτας αποχώρησαν αρνούμενοι να συναινέσουν στους σχεδιασμούς του επικεφαλής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, σε προεκλογική περίοδο. Μάλιστα είχαν ζητήσει να καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης ότι «θέτουμε εν αμφιβόλω τη διαδικασία και τη λήψη αποφάσεων». Οι όποιες αποφάσεις εν τέλει  ελήφθησαν τότε με 4μελή σύνθεση του ΔΣ. της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Όργιο παραπληροφόρησης στα social media για Γάζα – Ισραήλ

Σασμός-Spoiler: Νέα απειλή για Αστέρη και Αργυρώ – Τι θα γίνει με τους αρραβώνες τους (Video)

«Γκολ» τηλεθέασης από τον Alpha

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:02