search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 15:04
MENU CLOSE

Ο μεγαλύτερος φόβος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή: Τι θα σήμαινε εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο

18.10.2023 22:22
xezmpolax 543- new

Ο μεγαλύτερος στρατηγικός φόβος για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και πολλές δυτικές χώρες είναι ότι η τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή θα μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο που θα ξεπεράσει τα σύνορα του Ισραήλ, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με κείμενο που υπογράφει ο Frank Gardner, ανταποκριτής για θέματα ασφαλείας του BBC, το Ιράν έχει ήδη απειλήσει ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που οι Παλαιστίνιοι σκοτώνονται στη Γάζα.

Υπάρχουν αναφορές στα αραβικά μέσα ενημέρωσης ότι οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές κινούνται δυτικά από το Ιράκ και τη Συρία προς το νότιο Λίβανο, πιο κοντά στα σύνορα του Ισραήλ. Ορισμένοι από αυτούς τους μαχητές έχουν πρόσφατη πολεμική εμπειρία υποστηρίζοντας τον συριακό στρατό κατά των ανταρτών.

Από όλες τις διάφορες φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στην περιοχή, η Χεζμπολάχ στο Λίβανο είναι η πιο ισχυρή. Διεξήγαγε έναν ατελέσφορο πόλεμο με το Ισραήλ το 2006 και έκτοτε ανανέωσε τις προμήθειές της σε ρουκέτες και πυραύλους, οι οποίες πιστεύεται ότι ανέρχονται πλέον σε περίπου 150.000.

Ορισμένοι από αυτούς είναι μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας, αρκετοί για να ισοπεδώσουν ολόκληρα υπουργεία στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, αν καταφέρουν να εξουδετερώσουν την αεράμυνα του Ισραήλ. Για να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ – και το Ιράν – από το να συμμετάσχουν στον πόλεμο της Χαμάς κατά του Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει δύο ολόκληρες δυνάμεις κρούσης αεροπλανοφόρων στα ανοιχτά, στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι εντάσεις στην περιοχή ήταν ήδη υψηλές πριν από τη φονική έκρηξη του νοσοκομείου στη Γάζα. Εάν και όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιήσουν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Γάζα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτό να αποτελέσει το έναυσμα για τη Χεζμπολάχ να ανοίξει ένα νέο μέτωπο από το Λίβανο.

Εντείνονται οι συγκρούσεις στα σύνορα του Λιβάνου

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι «εξόντωσε έναν τρομοκρατικό πυρήνα» που εκτόξευε όλμους από τον Λίβανο προς το έδαφος του Ισραήλ, τη στιγμή που οι συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών εντείνονται, με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι ανταπέδωσε, στον ίδιο τομέα, σε αντιαρματικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ. Νωρίτερα, οι σειρήνες είχαν σημάνει και πάλι στο βόρειο Ισραήλ και «εννέα βλήματα πέρασαν από το έδαφος του Λιβάνου προς το Ισραήλ», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ξεχειλίζει η οργή για τη Γάζα – Τούρκοι διαδηλωτές εφορμούν σε οδόφραγμα που οδηγεί σε ΝΑΤΟϊκή βάση (Videos)

Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα: Συγκλονίζει Έλληνας κάτοικος – «Ήταν σαν σεισμός, αυτό που έγινε ήταν μακελειό»

Mε πυρηνικά στην Ανατολική Μεσόγειο απειλεί ο Πούτιν μετά την πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 15:00