search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 18:51
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ατέλειωτες οι «οδομαχίες» στελεχών, θέμα χρόνου η διάσπαση – Σταθμοί η Κεντρική Επιτροπή τον Νοέμβριο και το συνέδριο τον Φεβρουάριο

22.10.2023 06:10
SYRIZA

Κενή περιεχομένου μοιάζει η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη από τη Νέα Υόρκη και μέσω της συνέντευξής του στον «Εθνικό Κήρυκα», ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.  

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη μπει σε τροχιά οριστικής ρήξης, με τα ερωτήματα να αφορούν στον χρόνο και τον τρόπο που θα γίνει αυτή.

Κι αυτό διότι από τη δημόσια εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, ειδικά με την ανακοίνωση Κασσελάκη για διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα για τις ακραίες δηλώσεις του τελευταίου, τίποτα δεν παραπέμπει σε κόμμα με άρρηκτους ψυχικούς και πολιτικούς δεσμούς.

Οι δε συγκρούσεις με έντονο προσωπικό στοιχείο, όπως αυτή του Παύλου Πολάκη με τον Πάνο Σκουρλέτη, φανερώνουν ακριβώς την αδυναμία και για έναν στοιχειώδη πολιτικό διάλογο εντός του κόμματος.

Σε αυτό το εκρηκτικό πεδίο, τα αντίπαλα στρατόπεδα ετοιμάζονται για τις επικείμενες αναμετρήσεις στα συλλογικά όργανα, αλλά είναι δεδομένο επίσης ότι οι δημόσιες αντεγκλήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Η μεν ηγετική ομάδα, υπό τον κ. Κασσελάκη πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος, δια του καταστατικού δρόμου τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, καθώς απαιτείται ακόμα και απόφαση κεντρικής επιτροπής – θα συνεδριάσει τον Νοέμβριο. Και βεβαίως να διαμορφώσει με αφορμή αυτή τη διαγραφή ένα πλαίσιο για την περαιτέρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δε «αριστερή πτέρυγα», που δεν αναγνωρίζει τον κ. Κασσελάκη ως αρχηγό, απορρίπτοντας ευθέως την προ μηνός επιλογή των μελών του κόμματος, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις αποφάσεις του και σχεδιάζει γραμμές άμυνας και περαιτέρω αμφισβήτησης, που φανερώνουν ουσιαστικά μία σταθερή προσπάθεια αποδόμησής του.

Εάν δε ισχύει και αυτό που με μισόλογα άφησε να εννοηθεί προχθές ο κ. Τζουμάκας ότι θα υπάρχουν πρωτοβουλίες για την… εκπαραθύρωση του κ. Κασσελάκη από την ηγεσία, τότε η μάχη αναμένεται ομηρική.

Με αδύνατη τη σύγκλιση όλων των πτερύγων του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του κ. Κασσελάκη, το θέμα είναι πώς και πότε μπορεί να επέλθει η διάσπαση.

Η ηγετική ομάδα φαίνεται να έχει αποδεχτεί την ανάγκη μίας γρήγορης σύγκρουσης, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και δεν θα «σέρνεται» το κόμμα δίχως νόημα επί μήνες.

Γι’ αυτό και επιχειρεί να επιβάλλει κάποιος κανόνες και να θέσει τους αμφισβητίες προ των ευθυνών τους, διαμηνύοντας ότι όσοι δεν μετέχουν στην κοινή προσπάθεια, δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια.

Από την άλλη, δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική από τους «απέναντι» στον κ. Κασσελάκη. Η μεν «Ομπρέλα» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο φαίνεται να είναι πιο ώριμη με την ιδέα και αποφασισμένη για την τελική ρήξη, απορρίπτοντας ολοκληρωτικά κάθε σενάριο συμπόρευσης με τον νεαρό αρχηγό, αλλά η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου εμφανίζεται περισσότερο νηφάλια και προσεκτική, θέλοντας να κερδίσει χρόνο για την όποια κίνησή της.

Το εάν η όποια τελική κίνηση ανοιχτής αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη θα γίνει πριν ή μετά το συνέδριο του Φεβρουαρίου, ή ακόμα περισσότερο πριν ή μετά τις ευρωεκλογές είναι ακόμα ζητούμενο για πολλούς αυτής της αντιηγετικής πλευράς.

Διαβάστε επίσης:

Ξενοφών Κοντιάδης: «Σε ποιο κόμμα στην Ευρώπη θα γίνονταν ανεκτοί χαρακτηρισμοί σαν του Τζουμάκα;»

ΜέΡΑ25: Προκλητική η πενθήμερη άδεια Κασιδιάρη στην επέτειο των 3 χρόνων από το Εφετείο της δίκης της «Χρυσής Αυγής»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δημιουργία Κέντρων Αναφοράς Τραύματος στα νοσοκομεία με 6-7 βάσεις ελικοπτέρων διάσωσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 18:51