search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:41
MENU CLOSE

Διάγγελμα Νετανιάχου: Η χερσαία εισβολή θα γίνει, παρά τις καθυστερήσεις – Όλοι θα λογοδοτήσουν για την Χαμάς, ακόμη κι εγώ

25.10.2023 21:00
netaniaxou-1

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση. 

«Δεν θα δώσουμε καμία λεπτομέρεια στη δημοσιότητα σχετικά με τη χερσαία επίθεση στη Γάζα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «θα πραγματοποιηθεί, παρά τις καθυστερήσεις».

Τόνισε πως προτεραιότητες είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η διάλυση της Χαμάς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως όλα τα μέλη της παλαιστινιακή ισλαμιστικής οργάνωσης πρέπει να θεωρούνται «μελλοθάνατοι». «Εχουμε εξοντώσει χιλιάδες τρομοκράτες, και αυτό είναι μόνο η αρχή», είπε.

Πριν το διάγγελμα του Νετανιάχου, προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ των στελεχών του Πολεμικού Συμβουλίου, της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Ισραήλ, που θεσπίστηκε μετά την έναρξη του πολέμου εναντίον της Χαμάς, όπως και η συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ.

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να αποτρέψουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου δεν έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών. «Οι αστοχίες θα εξεταστούν και όλοι (οι υπεύθυνοι) θα λογοδοτήσουν, εμού συμπεριλαμβανομένου», ανέφερε. «Αλλά αυτό θα γίνει μετά το τέλος του πολέμου» διευκρίνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ συνεχίζει ετοιμάζει χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και εξήγησε ότι ο στρατός λειτουργεί βάσει των εντολών του Πολεμικού Συμβουλίου.

«Τη στιγμή της επίθεσης θα την αποφασίσει το Πολεμικό Συμβούλιο, μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του στρατού», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε»

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε όλο τον Ισραηλινό λαό «να μην ξεχάσει ούτε μια στιγμή» όσους σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς, γιατί αυτή ήταν «σαν χιλιάδες βέλη να έπεσαν στην καρδιά μας που ήδη αιμορραγεί» ενώ ανακοίνωσε ότι θα οριστεί εθνική ημέρα πένθους για τα θύματα της Χαμάς.

Επισήμανε ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των χερσαίων εισβολών. «Η Χαμάς/ ISIS θα καταβάλει όλο το τίμημα», στην χερσαία εισβολή, δεσμεύτηκε, και κάλεσε ξανά τους πολίτες της Γάζας να κατευθυνθούν προς τη νότια Γάζα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες στηρίζουν το Ισραήλ, και ότι πλέον καταλαβαίνουν ότι «η Χαμάς είναι το ISIS και το ISIS είναι η Χαμάς».

Όλος ο κόσμος, σημείωσε, καταλαβαίνει τώρα ότι ο αγώνας του Ισραήλ είναι ο αγώνας του, ότι αυτός είναι «ένας αγώνας του φωτός ενάντια στο σκοτάδι».

«Ο ρόλος μου είναι να οδηγήσω αυτή τη χώρα και τον λαό της στην απόλυτη νίκη επί των εχθρών μας», είπε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και κατέληξε λέγοντας: «Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε».

WSJ: Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει την επιχείρησή του στη Γάζα

Το διάγγελμα ήρθε μετά την πληροφορία της Wall Strett Journal ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Πεντάγωνο προσπαθεί να αναπτύξει σχεδόν δώδεκα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή, μαζί με τα στρατεύματα των ΗΠΑ που υπηρετούν στο Ιράκ, τη Συρία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να τα προστατεύσει από πυραύλους και ρουκέτες. Ο αμερικανικός στρατός και άλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπουν στο στόχαστρο ενόπλων οργανώσεων όταν ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής πείσει τους Ισραηλινούς να αναστείλουν την χερσαία επιχείρηση μέχρι να τοποθετηθούν αυτά τα συστήματα, αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη στον σχεδιασμό του την προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους εντός της Γάζας, καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων από τους ομήρους της Χαμάς, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Νωρίτερα, σήμερα το βρετανικό SKY NEWS παραθέτοντας τους πιθανούς λόγους για την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, μετέδιδε σχετικά:

«Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να προειδοποιεί σήμερα ότι μια τέτοια επιχείρηση θα ξεκινούσε μία σφαγή.

Ισραηλινά τανκς και στρατιώτες παραμένουν έτοιμοι στα σύνορα, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχημάτισε πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και κάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους του Ισραηλινού Στρατού.

Ο κόσμος περιμένει την επόμενη κίνηση του Ισραήλ. Ωστόσο, γιατί δεν έχει έρθει ακόμα;

Ηγεσία

Οι αρχηγοί πολιτικής και ασφάλειας που παίρνουν την απόφαση να επιτεθούν γνωρίζουν ότι μπορεί να γράφουν «το τελευταίο τους κεφάλαιο στη δημόσια ζωή», είπε ο ειδικός στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σατλόφ στο δίκτυο συνεργατών του Sky NBC.

Πολλοί φέρουν κάποια ευθύνη για αποτυχίες ασφαλείας που οδήγησαν στη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και γνωρίζουν ότι οι έρευνες θα ακολουθήσουν αυτή τη σύγκρουση, δήλωσε ο Χάουαρντ Μπέρκοβιτς, του Ινστιτούτου Μελετών Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον.

Όμηροι

Περίπου 220 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, που πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων.

Οι αξιωματούχοι θα βρίσκονται υπό πίεση να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν πριν από οποιαδήποτε επίθεση, με πηγές στην κυβέρνηση Μπάιντεν να λένε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν καθυστερήσεις σε αυτή τη βάση.

Κίνδυνος για τα ισραηλινά στρατεύματα

Ο πρώην ανώτερος αξιωματικός της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών Φίλιπ Ίνγκραμ είπε στο Sky News ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα αντιμετωπίσει μερικούς από τους πιο σκληρούς μαχητές της αστικής τρομοκρατίας στον κόσμο στη Γάζα.

Εξήγησε ότι η Χαμάς θα γνωρίζει τις διαδρομές μέσω των οποίων θα ταξιδέψει το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας νάρκες, τις καλύτερες θέσεις σκοπευτών και το δίκτυο των σηράγγων της για να τους επιτεθεί.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να μπούμε σε μια πολύ επικίνδυνη παγίδα», δήλωσε στο NBC ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Ισραήλ.

Χεζμπολάχ

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν που δραστηριοποιούνται στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και ίσως το πιο σχετικό από όλα, τον Λίβανο, θα είναι στο μυαλό των Ισραηλινών αξιωματούχων.

Η Χεζμπολάχ, μια ισχυρή μαχητική ομάδα, ανταλλάσσει πυρά με τους Ισραηλινούς Στρατούς στα σύνορα με το Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου και έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ για χερσαία επίθεση.

«Κανείς δεν έχει όρεξη για δύο μέτωπα σε αυτό το σημείο», είπε ο πρώην αξιωματούχος ασφαλείας.

Σχέδιο εξόδου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο εξόδου για το πώς και πότε θα εγκαταλείψει τη Γάζα, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο NBC.

Και αν το Ισραήλ επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους, κανείς δεν ξέρει ποιες οντότητες μπορούν να πάρουν τη θέση της Χαμάς».

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Διπλωματική λύση ζητά η Αίγυπτος και… βγάζει τον στρατό κοντά στα σύνορα για άσκηση

Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία: «Πρόβα Αποκάλυψης» με ασκήσεις για μαζικό πυρηνικό χτύπημα

Ταχεία και αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπων μεταναστών θέλει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:38