search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:21
MENU CLOSE

Χρυσοχοΐδης: «Είμαστε μπροστά σε μία επανάσταση στο χώρο της υγείας» (videos)

26.10.2023 16:36
xrisoxoidis_2610_1460-820_2_new

Για μία επανάσταση που συντελείται στο χώρο της υγείας, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο συνέδριο το οποίο οργανώνει ο Economist στην Αθήνα.

Είναι θαύμα, όπως είπε, το γεγονός ότι πολλές από τις νέες τεχνολογίες βρίσκουν πλέον εφαρμογή στην υγεία «και εάν προσθέσουμε σε αυτό και την τεχνητή νοημοσύνη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είμαστε μπροστά σε μία επανάσταση στο χώρο της υγείας».

Όμως, τόνισε πως υπάρχουν ακόμα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και έχουν την διαδικασία του επείγοντος. Όπως εξήγησε, «το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην Ευρώπη είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στο χώρο της υγείας, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο είναι οι εργαζόμενοι που λείπουν από το χώρο της υγείας, είτε πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές ή διοικητικούς υπαλλήλους, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής , προκαλεί μεγάλη πίεση σε όλα τα συστήματα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν γίνει 5.500 με 6.000 προσλήψεις μέσα στο 2023 κι άλλες τόσες έχουν δρομολογηθεί για το 2024. Μιλώντας για τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του συστήματος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Παντού διαγωνισμοί και ανταγωνισμός. Διαφάνεια και δεδομένα για όλα τα κόστη».

Όπως πρόσθεσε, όλα αυτά σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία, την ίδρυση του μητρώου ογκολογικών ασθενών, τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς και την πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων, θα βελτιώσουν τον έλεγχο και θα περιορίσουν την σπατάλη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για μία σύγχρονη μορφή στην οργάνωση του ΕΟΠΠΥ, ο οποίος «θα λειτουργήσει ως μια σύγχρονη ασφαλιστική εταιρεία και θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένος».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φαρμακευτικής πολιτικής, είπε ότι στόχος είναι «να μην μείνει καμιά καινοτομία μακριά από τους ασθενείς αλλά να έχουν τα φάρμακα που πραγματικά χρειάζονται, αφού αυτά έχουν αξιολογηθεί». Ανέφερε επίσης πως είναι προτεραιότητα η διαχείριση των καινοτόμων φαρμάκων, καθώς αποτελούν μεγάλο μέρος της δαπάνης. Στο πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής, ήδη υπάρχει μείωση του clawback και σ’ αυτό συμβάλει και η χρηματοδότηση από το Tαμείο Ανάκαμψης. Πενήντα εκατομμύρια για πέρυσι, 150 εκατομμύρια για φέτος και τριακόσια εκατομμύρια για το 2024.

«Στόχος είναι να πάμε σε μία εθνική φαρμακευτική πολιτική με όλα τα απαραίτητα φάρμακα στους πολίτες, με αξιολόγηση και έλεγχο του κόστους και όλα αυτά θα υπαχθούν στον ΕΟΦ και μια σημαντική διαπραγμάτευση θα γίνεται από την πλευρά του ΕΟΠΠΥ».

Σκοπός είναι «να μεγαλώσει περισσότερο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς είναι τύχη για την Ελλάδα ύπαρξη της», είπε ο υπουργός Υγείας και αναφερόμενος στις χρόνιες παθήσεις που αυξάνονται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, μίλησε για ίδρυση κέντρων χρόνιων παθήσεων που θα παρακολουθούν όλους τους ασθενείς ολιστικά, αναφερόμενος σε ένα παράδειγμα με έναν διαβητικό ασθενή. «Ο ασθενής αυτός θα πρέπει να παρακολουθείται και για τα ζητήματα όρασης. Τα καρδιακά προβλήματα αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο», κατέληξε.

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως «ανοίγει μία νέα σελίδα διεθνώς, όσον αφορά την επάρκεια και την ασφάλεια των ειδών πρώτης ανάγκης στην Ευρώπη, όπως είναι και το φάρμακο». Ο ίδιος είπε ότι είναι κομβικής σημασίας «να επανέλθει μέρος της παραγωγής από την Ασία στην Ευρώπη», ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι κανονισμοί και η γραφειοκρατία, καθώς και τα επιπλέον κόστη -όπως αυτό του περιβάλλοντος- κάνουν πιο δύσκολο αυτό το έργο. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι «με ποιο τρόπο θα συνεχίσει να υπάρχει πρόσβαση των ασθενών σε πιο αποτελεσματικά, ποιοτικά και φθηνότερα φάρμακα».

Ο ίδιος εκτιμά ότι χρειάζεται μια νέα φαρμακευτική πολιτική, με στόχο περισσότερα παραγόμενα φάρμακα στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι υπάρχουν σήμερα 45 εργοστάσια φαρμάκων, δηλαδή ένα στα 10 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δημιουργεί νέες επενδύσεις με την βοήθεια που έχει από την κυβέρνηση. Αλλά όπως εξήγησε, «πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, καθώς αυτό που ζητάμε είναι η προβλεψιμότητα, η οποία είναι πολύ πιο σημαντική για μας από το να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών μας».

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, επισήμανε από την πλευρά της, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η Τεχνητή Νοημοσύνη, «θα βοηθήσουν τον ΕΟΠΠΥ να αξιοποιήσει τα πολλά δεδομένα που έχει στη διάθεση του και να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες του».

Αυτό, όπως είπε, θα έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί η πολυφαρμακία, να ελεγχθεί η συνταγογράφηση και να προστατευθεί ο ασθενής αλλά και το σύστημα από τις υπέρογκες δαπάνες για το φάρμακο. Αναφερόμενη στο rebate και το clawback, είπε ότι «ήταν ένας αναγκαίος μηχανισμός για δημοσιονομική προσαρμογή στην περίοδο της κρίσης». Εξήγησε ότι σκοπός ήταν να είναι ένα προσωρινό μέτρο για να εξορθολογιστεί η δαπάνη, τονίζοντας παράλληλα πως το 2014 η επιστροφή ήταν 240 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχει φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ. «Ο ΕΟΠΠΥ κάνει μεγάλη προσπάθεια με την νέα φαρμακευτική πολιτική για να μειώσει τις υπερβάσεις και να εξορθολογίσει τις δαπάνες» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η επιτροπή διαπραγμάτευσης, έχει ήδη καταφέρει σημαντική μείωση των δαπανών του ΕΟΠΠΥ αλλά και σε ό,τι αφορά στα νοσοκομειακά φάρμακα».

Ο Ορέστης Καβαλάκης, διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ότι «μέχρι το 2026, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο την υγεία στη χώρα» επισημαίνοντας ότι δρομολογούνται 42 έργα στην υγεία, ύψους 2,17 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην δημόσια υγεία πέρα από την covid εποχή- τα τελευταία χρόνια.

Τα χρήματα αυτά θα δοθούν όπως είπε για υποδομές και εξοπλισμό σε 97 δημόσια νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας, τα οποία ενισχύονται και συμβάλλουν γενικότερα στην βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επίσης θα δοθούν για προγράμματα πρόληψης, την μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που περιλαμβάνει τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς μεταξύ άλλων. Ο ίδιος τόνισε ότι η απορρόφηση των κονδυλίων «είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση, καθώς απαιτεί μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια συντονισμού μεταξύ πολλών φορέων». Η απορρόφηση γίνεται μόνο με την υλοποίηση, καθώς, όπως είπε, «εκταμιεύονται τα χρήματα, μόνο όταν αρχίζουν να υλοποιούνται και να φαίνονται τα στάδια υλοποίησης των έργων. Μόλις τελειώσει το Ταμείο Αανάκαμψης, τον Αύγουστο του 2026, θα μιλάμε για ένα διαφορετικό και καλύτερο σύστημα υγείας», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Στα χέρια του Προέδρου της Βουλής το εισαγγελικό αίτημα για τους Σπαρτιάτες 

Βίτσας: Θα πληρώσει τη σιωπή του ο Τσίπρας – Δεν «περνάνε» οι διαγραφές Κασσελάκη

Αλλαγή φρουράς στο Γραφείο Προϋπολογισμού – Νέος επικεφαλής ο καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:14