search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 05:48
MENU CLOSE

Εισαγγελέας ΔΠΔ για Γάζα: «Εγείρεται ζήτημα ποινικών ευθυνών όταν παραβιάζονται δικαιώματα αμάχων»

29.10.2023 20:28
PALESTINE

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου Καρίμ Χαν βρέθηκε σήμερα στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας και ανάρτησε βίντεο στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την ελπίδα να επισκεφθεί τον παλαιστινιακό θύλακα και το Ισραήλ σε αυτό το ταξίδι του στην περιοχή.

Ο Καρίμ Χαν τόνισε ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζεται με κανέναν τρόπο η παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στους πολίτες.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες, στους αθώους αμάχους», υπογράμμισε.

Οι άμαχοι έχουν δικαιώματα, με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εγείρονται ζητήματα ποινικών ευθυνών όταν αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης, με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ.

Το ΔΠΔ ερευνά την κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 2021, εξετάζοντας πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εκεί.

Ο Χαν έχει ήδη δηλώσει ότι το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία επί των ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν τόσο κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ στις 7 Οκτωβρίου όσο και κατά την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Σφοδρές μάχες στη Γάζα – Κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Ιράν: «Δεν θέλουμε αυτός ο πόλεμος να εξαπλωθεί»

Πόλεμος στη Γάζα: Ηχηρή έκκληση για ειρήνη από τους λαούς της Ευρώπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44