search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:22
MENU CLOSE

Γάζα: Τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι νεκροί σε 21 ημέρες συγκρούσεων και βομβαρδισμών

30.10.2023 15:21
gaza nekroi 876- new

Τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί τις πρώτες τρείς εβδομάδες των μαχών στο Ισραήλ και τη Γάζα. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 24 Παλαιστίνοι οι οποίοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς είτε πυροβολήθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας. Αρκετοί είναι εκείνοι που έπεσαν νεκροί με μέλη των οικογενειών τους, ενώ υπάρχουν ορισμένοι δημοσιογράφοι οι οποίοι αγνοούνται.

Ο θλιβερός απολογισμός περιλαμβάνει τέσσερις Ισραηλινούς ρεπόρτερ και έναν Λιβανέζο, δημοσιογράφο του Reuters,  ο οποίος σκοτώθηκε ενώ μετέδιδε ζωντανά τις συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ,  αναφέρουν  διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το Ισραήλ φέρεται να είπε σε Reuters και Agence France Presse, πρακτορεία που είχαν δημοσιογράφους οι οποίοι τραυματίστηκαν στην ίδια επίθεση, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού τους στη Γάζα.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανέφεραν σε επιστολή τους στα διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης ότι η  Χαμάς  σκόπιμα επιχειρεί «κοντά σε δημοσιογράφους  και αμάχου» προσθέτοντας πως «κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των εργαζομένων σας και σας συστήνουμε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια τους».

Το Παρασκευοσαββατοκύριακο πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία έχασαν την επαφή τους με τοπικούς ρεπόρτερ ή απεσταλμένους στη Γάζα εξαιτίας της διακοπής τηλεπικοινωνιών.

Η Committee to Protect Journalists (Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων), αμερικανική ανεξάρτητη μη κερδοκοπική ΜΚΟ, με έδρα τη Νέα Υόρκη και ανταποκριτές σε όλο τον κόσμο, έκανε λόγο για προειδοποιητικό «ειδησεογραφικό μπλάκ άουτ» το οποίο θα μπορούσε να «οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες προκαλώντας ένα κενό στην ανεξάρτητη πληροφόρηση το οποίο μπορεί να καλυφθεί με θανατηφόρα προπαγάνδα, παραπληροφόρηση και κακοπληροφόρηση».

Εκτός από τους δημοσιογράφους- θύματα του πολέμου που έχει ξεσπάσει στη Γάζα, πολλοί συνεχίζουν να εργάζονται παρά τις δραματικές επιπτώσεις στις οικογένειες τους. Η σύζυγος,  τα παιδιά κα ο εγγονός του επικεφαλής του Al Jazeera στη Γάζα, Ουαέλ Νταχντού, σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής την περασμένη Τετάρτη, αφού είχαν φύγει από τη βόρεια Γάζα για το νότο, ακολουθώντας τις συστάσεις του Ισραήλ.

Σε  βίντεο που αναρτήθηκε από το AJ+, ο Νταχντού, δήλωσε ότι ήταν «καθήκον» του να επιστρέψει γρήγορα στην εργασία του παρά την απώλεια πολλών μελών της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν πλήρως ή εν μέρει την εφημερίδα Al-Ayyam, τον ραδιοσταθμό  Gaza FM, την έδρα του πρακτορείου ειδήσεων Shehab και τα γραφεία του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Ma’an, μεταξύ άλλων μέσων ενημέρωσης.

Τηλεοπτικό συνεργείο του BBC Arabic «ακινητοποιήθηκε και δέχθηκε επίθεση» από άνδρες της Ισραηλινής αστυνομίας στο Τελ Αβίβ, στις 12 του μήνα, σύμφωνα με τον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό. Το αυτοκίνητο του BBC έφερε ευδιάκριτα διακριτικά «TV» από κόκκινη αυτοκόλλητη ταινία και οι δημοσιογράφοι έδειξαν τις δημοσιογραφικές ταυτότητες τους. Ωστόσο ο ρεπορτερ Μουχαμάντ Τουτουντζι  δήλωσε ότι τον χτύπησαν στον λαιμό και πέταξαν το τηλέφωνο του στο έδαφος όταν επιχείρησε να καταγράψει με αυτό το περιστατικό. «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους  για τη σύγκρουση Ισραήλ- Γάζα», είχε δηλώσει εκπρόσωπος του BBC.

Διαβάστε επίσης:

Ο… Ακάκιος και το “έχεις αγώνα αύριο” τέλειωσαν: Έξι στους δέκα βρίσκουν βαρετές και εκνευριστικές τις τηλεοπτικές διαφημίσεις

Παναγιώτης Στάθης: Τι είπε για την αποχώρηση του Δημήτρη Καμπουράκη (Video)

Τηλεθέαση: Τι συνέβη στη μεσημεριανή ζώνη του Σαββατοκύριακου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:22