search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:24
MENU CLOSE

Φασιστική φιέστα στο Νέο Ηράκλειο: O «εφιάλτης» της Νέας Φιλαδέλφειας επιστρέφει – Τι έχει συμβει τους τελευταίους μήνες στην περιοχή

01.11.2023 07:00
antifasistikh_new

Ο τραυματισμός της 17χρονης που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου (28/10) στο Νέο Ηράκλειο στο περιθώριο της αντιφασιστικής συναυλίας που γινόταν στην κεντρική πλατεία της περιοχής έχει σηκώσει πολλή συζήτηση τις τελευταίες μέρες και δικαιολογημένα: ακόμα και πέντε μέρες μετά το περιστατικό κανείς δεν μπορεί να αναφέρει με βεβαιότητα τις λεπτομέρειες του τραυματισμού.

Η αστυνομία πετάει από πάνω της το μπαλάκι της ευθύνης υποννοώντας μέσω της επίσημης ανακοίνωσής της πως η 17χρονη τραυματίστηκε από την ομάδα αγνώστων που δημιούργησε τα επεισόδια, ωστόσο -στην ίδια ανακοίνωση- ισχυρίζεται κάτι αντιφατικό: πως αφενός η αστυνομία συνόδεψε την κοπέλα στο νοσοκομείο επειδή βρέθηκε τραυματισμένη στο σημείο της συμπλοκής και αφετέρου πως προέβη στη σύλληψή της. Συνήθως πάντως, οι τραυματισμένοι συλληφθέντες έχουν τραυματιστεί από την αστυνομία…

Οι συλλήψεις μελών του αναρχικού χώρου ακριβώς μία μέρα αργότερα προσκρούουν πάνω στο γεγονός ότι ένα σωρό κόσμος έχει δει την ώρα της συμπλοκής τους συγκεκριμένους ανθρώπους να βρίσκονται στην αντιφασιστική συναυλία, οι διοργανωτές της οποίας τονίζουν από τη μεριά τους ότι κάθε προσπάθεια σύνδεσης του περιστατικού με την εν λόγω εκδήλωση είναι ένας προβοκατόρικος ισχυρισμός. Γενικότερα, πλήρη εικόνα για τα γεγονότα δεν υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί μόνο ένα επεισόδιο σε ένα σίριαλ που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του καλοκαιριού και για την ακρίβεια από τις 13 Αυγούστου (μια εβδομάδα μόλις μετά τα τραγικά γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας στα οποία πρωταγωνίστηκαν οι «εισαγόμενοι» ναζί οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ…), όταν και έγινε γνωστό πως εγχώριες φασιστικές οργανώσεις καλούν την 1η Νοέμβρη σε διεθνή συγκέντρωση φασιστικών οργανώσεων πάνω στην λεωφόρο Ηρακλείου, στο σημείο όπου κάποτε υπήρχαν τα τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής. Εκεί δηλαδή όπου πριν από δέκα χρόνια, δυο μέλη της Χρυσής Αυγής (οι Μανώλης Καπελώνης και Γιώργος Φουντούλης) είχαν εκτελεστεί από την πρωτοεμφανιζόμενη ένοπλη οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις».

Αν και η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί κάθε χρόνο αφορμή για συγκέντρωση στο σημείο από τις φασιστικές ομάδες της Ελλάδας, φέτος οι τελευταίες επιχείρησαν να αναβαθμίσουν το γεγονός σε διεθνή συγκέντρωση. Το topontiki.gr έχει τις λεπτομέρειες.

Το φασιστικό κάλεσμα

Οι αναλογίες γίνονται σχεδόν αυτόματα: η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να θεωρηθεί εφάμιλλη της αντίστοιχης επιδρομής των ναζιστών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ τον περασμένο Αύγουστο στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Η προσπάθεια των εγχώριων ναζί δε να μετασχηματίσουν το ετήσιο κάλεσμά τους σε ένα πολύ πιο αναβαθμισμένο πολιτικό γεγονός σε σχέση με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις περασμένων ετών είναι αδύνατο να αποσυνδεθεί από την τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς όπως αυτή αποτυπώθηκε στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές και την «τόνωση ηθικού» που αυτή έφερε στους συγκεκριμένους κύκλους.

Βέβαια, στο κάλεσμα πρωτοστατούν εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις του φασιστικού χώρου με πολύ πιο μειωμένη κοινωνική επιρροή από τα κοινοβουλευτικά «αδέρφια» τους. Ωστόσο θα πρέπει να είναι κανείς αφελής για να μην αντιλαμβάνεται πως η εκτίμηση των εν λόγω ομάδων πως έχουν τους συσχετισμούς δύναμης να κάνουν ένα τέτοιο κάλεσμα συνδέεται ευθέως με την πολυσυζητημένη ακροδεξιά στροφή του κεντρικού πολιτικού σκηνικού και κατ΄επέκταση το έδαφος που αυτή στρώνει σε τέτοια καλέσματα.

Συγκεκριμένα πάντως, οι τρεις οργανώσεις που κάλεσαν αρχικά στην συγκεκριμένη μάζωξη, μια μάζωξη που φιλοδοξεί να κάνει εκ νέου ορατές τις δυνάμεις των φασιστών που υπήρχαν έτσι κι αλλιώς στο Νέο Ηράκλειο και απλά είχαν «κρυφτεί» μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, είναι η Propatria και η Ιαχή, σκληρά ναζιστικές οργάνωσεις με διασυνδέσεις με την Χρυσή Αυγή και φιλόδοξες «αντικαταστάτριες» της τελευταίας τουλάχιστον σε επίπεδο «δρόμου», αλλά και η ίδια η Χρυσή Αυγή που με τη σειρά της επιχειρεί τους τελευταίους μήνες μια ανασυγκρότηση έπειτα από το οργανωτικό πατατράκ που υπέστη μετά την προ τριετίας καταδίκη της ηγεσίας της.

Οι αντιδράσεις

Στον αντίποδα και εναντίον αυτής της φασιστικής μάζωξης συσπειρώθηκε πολύ γρήγορα ένα τμήμα της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, μια συμμαχία αριστερών και ελευθεριακών οργανώσεων που μετρά περίπου δέκα χρόνια ζωής και έγινε ευρύτερα γνωστή από την καμπάνια «Δεν είναι αθώοι» που οργάνωσε υπέρ της καταδίκης των στελεχών της Χρυσής Αυγής τα προηγούμενα χρόνια, έδωσε στις 24 Οκτώβρη μια ανοιχτή συνέντευξη Τύπου στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου για το θέμα και υπήρξε και η διοργανώτρια της αντιφασιστικής συναυλίας που έγινε στο Νέο Ηράκλειο.

Τόσο η εν λόγω συνέντευξη Τύπου όσο και η προαναφερθείσα συναυλία στηρίχθηκαν ανοιχτά από τοπικούς φορείς του Νέου Ηρακλείου, δηλαδή το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Νέου Ηρακλείου, τις τοπικές ΕΛΜΕ και μια σειρά από Συλλόγους Γονεών και Κηδεμόνων, που με τη σειρά τους άσκησαν πίεση στον Δήμο Νέου Ηρακλείου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να απαγορευτεί η φασιστική συγκέντρωση. Ο τελευταίος εξέδωσε μόλις πριν μια εβδομάδα ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποίησε πως το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση απαγόρευσης της φασιστικής συγκέντρωσης. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών που προηγήθηκε, η δημόσια αντίδραση ορισμένων παρατάξεων του Δήμου ήταν συνειδητά αργοπορημένη προκειμένου να αποφευχθεί η εκλογική αιμμοραγία από τα (πολύ) δεξιά τους.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως τις προηγούμενες μέρες έγιναν μια σειρά από φασιστικές επιθέσεις «καταδρομικού» τύπου σε στέκια και χώρους οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο αντιφασιστικό κίνημα ως απάντηση στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δομήθηκε στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου και εν πολλοίς έδωσε στην φασιστική κίνηση μια δημοσιότητα που φαίνεται πως δεν ήθελε ιδιαιτέρως. Δεν είναι τυχαίο πως με μια προσεκτική «βόλτα» στα ιντερνετικά φόρουμ και γκρουπ των φασιστών θα διαπιστώσει κανείς πως μιλάνε για «κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται (σ.σ. εναντίον τους προφανώς…) από το αντιφασιστικό κίνημα».

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να προβεί η αστυνομία σε απαγόρευση συγκεντρώσεων την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, δηλαδή όχι μόνο αυτής των ναζί που είναι καλεσμένη στις 18:00 στο σημείο της δολοφονίας των Φουντούλη, Καπελώνη αλλά και του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου που έχει καλεστεί την ίδια ώρα στην πλατεία Νέου Ηρακλείου και στο οποίο (θέλουν να) συμμετέχουν πλήθος πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, του τόπικου ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάλεσμα ενάντια στην φασιστική συγκέντρωση είχε βγάλει και το ΚΚΕ για το Νέο Ηράκλειο αλλά σε άλλο σημείο, το οποίο μετά την γνωστοποίηση της απαγόρευσης άλλαξε περιεχόμενο -πλέον το ΚΚΕ θα επιχειρήσει να διαδηλώσει ενάντια στον πόλεμο στην Παλαιστίνη- και τόπο καθώς μεταφέρθηκε στον γειτονικό Δήμο της Νέας Ιωνίας. Όπως εκτιμάται βέβαια, αυτή η αλλαγή περιεχομένου και τοποθεσίας από την πλευρά του ΚΚΕ αποτελεί επί της ουσίας μια «ντρίμπλα» στην απόφαση της αστυνομίας περί απαγόρευσης συγκεντρώσεων και στην πραγματικότητα, το κάλεσμά του συνεχίζει να έχει ως αληθινό στόχο την «πίεση» ενάντια στην φασιστική συγκέντρωση του Νέου Ηρακλείου.

Οι εκτιμήσεις

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια θα είναι ακριβώς η έκβαση της προσπάθειας των ναζί να στήσουν μια διεθνή τους συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο. Το βέβαιο είναι πως αν και αρχικά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για παρουσία τριψήφιου αριθμού ναζί από το εξωτερικό στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, η κοινωνική σύγκρουση που έχει προηγηθεί όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει τους εκτιμώμενους αριθμούς να πέσουν κατά πολύ και πλέον γίνεται λόγος για παρουσία περίπου 20 ναζί από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση φέρεται να παρακολουθεί διακριτικά το θέμα και σύμφωνα με πληροφορίες το προηγούμενο διάστημα έχει δοθεί κυβερνητική εντολή για αυστηροποίηση των ελέγχων όσων αφορά την είσοδο ανθρώπων από άλλη χώρα στην Ελλάδα προκειμένου να μπλοκάρει την είσοδο φασιστών. Δεν χρειάζεται άλλωστε να είναι κανείς ιδιαίτερα μεγάλος πολιτικός αναλυτής για να καταλάβει πως μόλις 2,5 μήνες μετά τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας και την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, τα κυβερνητικά στελέχη δεν θα ήθελαν ούτε να το σκέφτονται πως υπάρχει έστω και μια πιθανότητα να ξανακάνουν επίδειξη δύναμης μέσα στην Αθήνα, ορισμένοι ναζί από το εξωτερικό…

Διαβάστε επίσης:

Καλλιμάρμαρο: Βραδινή βόλτα για μια…αλεπού στις κερκίδες του σταδίου

Ελευθέριος Βενιζέλος: Συνελήφθησαν 21 ακροδεξιοί Ιταλοί – Συναγερμός για την έλευση νεοναζί από την Ευρώπη

Bγάζουν «στο σφυρί» την πρώτη κατοικία 83χρονης καρκινοπαθούς στο Κουκάκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:12