search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:53
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πιο πίσω φαίνεται να πηγαίνουν οι διαγραφές – Οι καθυστερήσεις και ο εκνευρισμός Τζάκρη

03.11.2023 06:04
kasselakis tzakri 987- new

Περισσότερο βάθος απ’ ό,τι ίσως αρχικά φαινόταν είχε η παραίνεση Κασσελάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Τρίτης, να χαμηλώσουν οι εσωκομματικοί τόνοι και να υψωθούν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι κατά του «καθεστώτος Μητσοτάκη».

Είναι πλέον πολύ πιθανό το θέμα των διαγραφών να μην μπει σε αυτή την Κεντρική Επιτροπή, τουλάχιστον όχι με όρους ημερήσιας διάταξης και με θέμα την γνωμοδότηση επί των ποινών.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας αναμένεται με διαβιβαστικό προς την ΚΕ να ενημερώσει για την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας με την συγκρότηση των τριμελών Επιτροπών, ωστόσο πλέον δε θεωρείται εφικτό χρονικά αυτές να έχουν ολοκληρώσει τα πορίσματά τους ως την ΚΕ της 11 – 12 Νοεμβρίου, προκειμένου να εισηγηθούν σχετικώς στο όργανο για να διατυπώσει γνώμη. Εξ ου και το διαβιβαστικό αναμένεται πως σε αυτή τη φάση δεν θα ζητά γνωμοδότηση, αυτό θα γίνει όταν ολοκληρωθούν τα πορίσματα.

Αυτό το σκηνικό καθυστέρησης, φαίνεται ότι έχει και το «πράσινο φως» από την πλευρά της ηγεσίας, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις που καταγράφονται από πρόσωπα του στενού προεδρικού περιβάλλοντος τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η έντονη αντίδραση της Θεοδώρας Τζάκρη η οποία «πρόδωσε» με τη στάση της ότι τα πράγματα δεν κυλούν κατά πως επιθυμούν οι «σκληροί» της προεδρικής φρουράς και κυρίως πως είναι ανοιχτό το να μην προχωρήσουν άμεσα οι διαγραφές. Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στον ΣΚΑΙ ζήτησε οι διαγραφές να προχωρήσουν «χωρίς δισταγμό», με την ιδιαίτερα έντονη αντίδρασή της φάνηκε να στέλνει μήνυμα προς τον Στέφανο Κασσελάκη. «Αν κάνει πίσω ο πρόεδρος», είπε μεταξύ άλλων, «θα είναι λάθος» και «πολιτική αυτοκτονία».

Οι διεργασίες στο παρασκήνιο για «τρενάρισμα» της πειθαρχικής διαδικασίας ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος, εφόσον επιβεβαιωθούν, εκ πρώτης όψεως δείχνουν ως μια κίνηση καλής θέλησης προς την εσωκομματική αντιπολίτευση. Είναι πάντως με ερωτηματικό αν υφίστανται και τακτικοί λόγοι, καθώς εκ των πραγμάτων μια τέτοια κίνηση δείχνει να «εγκλωβίζει» την Ομπρέλα, και την κρατά σε εκκρεμότητα για μεγαλύτερο διάστημα, την ώρα που η βάση της πιέζει για αποχωρήσεις.

Υπέρ του να προχωρήσουν οι διαγραφές, έχουν ταχθεί αυτές τις μέρες και άλλα στελέχη όπως ο Πέτρος Παππάς και ο διευθυντής της ΚΟ Γιώργος Τσίπρας.

Υπάρχουν όμως και στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά είτε τηρούν πιο ήπια και διαλλακτική στάση, είτε είναι απέναντι στις διαγραφές. Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης ουσιαστικά αποδοκίμασε τις δηλώσεις της Θ. Τζάκρη, χαρακτηρίζοντάς τες «εμπρηστικές» και καταλογίζοντάς της ότι εξέφρασε «έντονη και σχεδόν αυταρχική, σχεδόν απόλυτη άποψη». Αυτά είπε δεν βοηθούν στην προσπάθεια του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ για ενότητα. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεν νομιμοποιεί αυτούς που επιτίθενται στον Στέφανο Κασσελάκη, «επί προσωπικού» και «χωρίς κανένα πολιτικό στόχο». Σε άρθρο του στα ΝΕΑ πριν μια εβδομάδα ο τομεάρχης Υποδομών Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν χρειάζεται σήμερα διαγραφές. Αυτές συμβάλλουν μόνο στην ηρωοποίηση των πρωταγωνιστών τους στους επιμέρους μικρόκοσμους μας την ώρα που, συλλογικά, το πολιτικό μας κεφάλαιο απαξιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς».

Μηνύματα Τσακαλώτου και Ομπρέλας τη Δευτέρα, στην τελική ευθεία για την ΚΕ

Από την άλλη πλευρά η Ομπρέλα φαίνεται να οργανώνει τα βήματά της και ετοιμάζεται να στείλει τα μηνύματά της εντός κι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Δευτέρα στις 7 το απόγευμα πραγματοποιείται πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει η εφημερίδα «Εποχή» με ομιλητές τον πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, την βουλευτή Αχαϊας Σία Ανανγωστοπούλου, τον δικηγόρο Βασίλη Παπαστεργίου, τον καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Αντώνη Τζανακόπουλο (αδερφό του Δημήτρη Τζανακόπουλου) και τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Κωστή Παπαϊωάννου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεών του καθώς στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (18.10.2023) είχε δηλώσει απαισιόδοξος, και πως τις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί αν η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι και το θέμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ποιο το μέλλον της Ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς στο εξής: «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών», αναφέρει ο τίτλος της.

Και το σκεπτικό του καλέσματος αναφέρει:

«Σε δύσκολους και άνυδρους καιρούς, σε στιγμές που η Αριστερά δοκιμάζεται, σε χρόνο κάθε άλλο παρά ουδέτερο, η αναζήτηση συλλογικών βηματισμών αναδεικνύεται ως μονόδρομος.

Συζητάμε, προβληματιζόμαστε, προτείνουμε, σχεδιάζουμε. Γιατί απέναντι στο κάθε λογής μαύρο που μας περιβάλλει, οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις».

Η επιλογή του χρόνου της εκδήλωσης κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι, καθώς αυτή πραγματοποιείται στην αρχή μιας εβδομάδας που απολήγει στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά τις εσωκομματικές εκλογές, το Σαββατοκύριακο 11 – 12 Νοεμβρίου. Ακόμη και αν δεν τεθεί το ζήτημα των διαγραφών, οι πολιτικές διαφωνίες θα εκφραστούν και οι συγκρούσεις δεν θα αποφευχθούν.

Μένει να φανεί αν πρόκειται για προαναγγελία άμεσης εξόδου, ή ένα σήμα αναμονής.

Διαβάστε επίσης:

Kασσελάκης για Ράμμο – υποκλοπές: Δολοφονία χαρακτήρων αξιοπρεπών ανθρώπων στην Ελλάδα

«Κόντρα» Βορίδη – Βενιζέλου για τις υποκλοπές: Το 41%, τα… εξαντλημένα επιχειρήματα και η Δικαιοσύνη

Δημοσκόπηση MRB: Απαισιοδοξία και δυσαρέσκεια για κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει μάχη με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:53