search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 03:34
MENU CLOSE

Κέιτ Μπλάνσετ στο Ευρωκοινοβούλιο: Προστατέψτε τους πρόσφυγες αντί να οχυρώνετε τα σύνορα (Video)

08.11.2023 19:30
blanchett eu

Στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κέιτ Μπλάνσετ, κάλεσε την ΕΕ να μην οχυρώνει τα σύνορα και κατήγγειλε την πρακτική της «εξωτερικής ανάθεσης» της διαδικασίας ασύλου.

Στην εισαγωγική της ομιλία, η Πρόεδρος Μέτσολα υπενθύμισε την ισχυρή δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο άσυλο και τη μετανάστευση, λέγοντας ότι ελπίζει ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ θα συμφωνηθεί πριν από το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.

Η Κέιτ Μπλάνσετ υπογράμμισε ότι υπάρχουν 114 εκατομμύρια βίαια εκτοπισμένοι στον κόσμο σήμερα. Όπως είπε, είναι σημαντικό η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συνεχίσουν να υποστηρίζουν οικονομικά το ανθρωπιστικό έργο, συμπεριλαμβανομένου του έργου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε πολλές συνεχιζόμενες συγκρούσεις.

Η διάσημη ηθοποιός ζήτησε επίσης να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, ιδίως η Σύμβαση της Γενεύης του 1951, καθώς αυτό «όχι μόνο εξακολουθεί να είναι σχετικό, αλλά θεμελιώδες για την κοινή μας ανθρωπότητα». Οι παγκόσμιες αρχές που κατοχυρώνονται στη σύμβαση και εφαρμόζονται στην πράξη έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές, είπε.

Καθώς σχεδόν το 90% των εκτοπισμένων φιλοξενούνται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η Μπλάνσετ προέτρεψε την ΕΕ να επικεντρώσει την πολιτική της στην προστασία των προσφύγων και όχι στην οχύρωση των συνόρων. Υπενθύμισε επίσης το απαράδεκτο ανθρώπινο κόστος της επιβλαβούς πρακτικής της εξωτερίκευσης της επεξεργασίας ασύλου.

Αναφερόμενη στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο άμαχος πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας και στους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, η Κέιτ Μπλάνσετ δήλωσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε όλοι με τρόμο τη συνεχιζόμενη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα. Η σύγκρουση στοίχισε και εξακολουθεί να στοιχίζει χιλιάδες αθώες ζωές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ύπατος Αρμοστής του UNHCR, μαζί με πολλές άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ζήτησαν άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και άμεση απελευθέρωση όλων των αμάχων που είναι όμηροι».

Διαβάστε επίσης:

Αιχμές Γκουτέρες κατά του Ισραήλ για τη σφαγή στη Γάζα, «κάτι δεν πάει καλά» – Την απελευθέρωση ομήρων διαπραγματεύεται το Κατάρ

Η Σελήνη θα «σκάσει» ένα… χαμόγελο στην Αφροδίτη: Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο (Video)

Βραζιλία: Κύμα τριών μέτρων σκόρπισε τον πανικό στο Ρίο ντε Τζανέιρο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34