search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:48
MENU CLOSE

Αιχμές Γκουτέρες κατά του Ισραήλ για τη σφαγή στη Γάζα, «κάτι δεν πάει καλά» – Νέο τελεσίγραφο Νετανιάχου για τους ομήρους εν μέσω διαπραγματεύσεων του Κατάρ

08.11.2023 19:17
gaza-1231-new

Σαφείς αιχμές κατά του Ισραήλ, άφησε για μία κόμη φορά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνοντας πως κάτι δεν πάει καλά με τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αναφερόμενος στον πολύ μεγάλο αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί. «Καμία κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας» απαντά ο Νετανιάχου στη μεσολάβηση του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για τους απαχθέντες.

«Υπάρχουν παραβιάσεις από τη Χαμάς όταν χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε ο Γκουτέρες στο Reuters, αλλά επίσημανε ότι «όταν κοιτάξει κανείς τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπάρχει κάτι που είναι σαφώς λάθος». Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα προειδοποίησε ότι η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών», με το Ισραήλ να τον καταδικάζει συνεχώς αφού έχει εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών του… αντισημιτισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών γνωστοποίησε ότι 92 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχουν επίσης σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς και υπογράμμισε ότι συμμετέχουν σε συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση της απελευθέρωσης περισσότερων από 200 ομήρων.

«Έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων», είπε και τόνισε πως «δεν έχουμε μόχλευση έναντι της Χαμάς για αυτό, αλλά υπάρχουν ορισμένες χώρες που έχουν ικανότητα επιρροής».

Πρόσθεσε ότι το Κατάρ είναι «πολύ θετικό» και ο ΟΗΕ είναι σε στενή επαφή μαζί του. Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει το Κατάρ για την πιθανή απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς αφορά 12 ανθρώπους, οι μισοί εκ των οποίων είναι Αμερικανοί πολίτες, σε αντάλλαγμα για μια «ανθρωπιστική, τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην παλαιστινιακή οργάνωση.

Οι συζητήσεις αυτές προς το παρόν προσκρούουν στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός αλλά και στο αν θα περιληφθεί στη συμφωνία και η βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, διευκρίνισε η ίδια πηγή. «Το Κατάρ περιμένει μια απάντηση των Ισραηλινών», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, σε νέο τελεσίγραφο προχώρησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποκλείοντας, ξανά, την κατάπαυση του πυρός εάν δεν απελευθερωθούν όμηροι.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Χ, γράφει: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας».

«Η Αίγυπτος υπήρξε πολύ δραστήρια. Άλλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Είμαστε σε επαφή και με τις ισραηλινές αρχές. Είναι απολύτως απαραίτητο όλοι οι όμηροι να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων», ανέφερε ο Γκουτέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν απελευθερωθεί μόλις 4 γυναίκες όμηροι για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Ο Γκουτέρες επισήμανε επίσης ότι δεν βοηθάει το Ισραήλ να βλέπει η παγκόσμια κοινή γνώμη την καθημερινή «τρομερή εικόνα» του ανθρωπιστικού δράματος που ζει ο παλαιστινιακός λαός.

Σηεμίωσε ότι 630 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασαν στη Γάζα τις τελευταίες 18 ημέρες – σε σύγκριση με 500 που περνούσαν καθημερινά πριν ξεσπάσει ο πόλεμος- και πως βρίσκονται σε εξέλιξη «εντατικές διαπραγματεύσεις» για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική παράδοση βοήθειας, αλλά μέχρι τώρα η βοήθεια ήταν «πολύ λίγη, πολύ αργή».

Διαβάστε επίσης:

Η Σελήνη θα «σκάσει» ένα… χαμόγελο στην Αφροδίτη: Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο (Video)

Βραζιλία: Κύμα τριών μέτρων σκόρπισε τον πανικό στο Ρίο ντε Τζανέιρο (Video)

Τουρκία: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Αττάλεια – Αισθητός και στο Καστελλόριζο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:44