search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:52
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ξετυλίγεται το χρονικό της διάσπασης – Το κείμενο υπογραφών της Ομπρέλας, τα μηνύματα τη ηγεσίας και το σήμα κινδύνου από Δραγασάκη

09.11.2023 14:15
siriza grafeia

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου, είναι σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την Ομπρέλα που εκπροσωπεί κατά ένα μεγάλο μέρος τον «ιστορικό» ΣΥΡΙΖΑ να ξεδιπλώνει τα βήματα που οδηγούν στην αποχώρησή της από το κόμμα. Όπως όλα δείχνουν, κι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αυτό αναμένεται να γίνει στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου – οι οιωνοί δείχνουν ότι θα είναι μια ιστορική συνεδρίαση με κατάληξη την διάσπαση.

Με δεδομένο πάντως το κλίμα που επικρατεί από την βάση έως και την κορυφή, το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης εξέπεμψε σήμα κινδύνου – δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται καταστάσεις εκτός ελέγχου το Σαββατοκύριακου – με επιστολή του προς την ηγεσία, τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα και τους υποψηφίους για την προεδρία, ζητώντας το κόμμα να τεθεί σε «κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης».

Την ίδια ώρα η ηγεσία αναμένεται πως θα επιμείνει στις διαγραφές με πηγές από το ηγετικό «στρατόπεδο» να διαμηνύουν -για την περίπτωση που η Ομπρέλα περιμένει να δει αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα πάρει πίσω τις διαγραφές ή όχι για να λάβει τελικές αποφάσεις – ότι δεν θα κάνει πίσω.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, απέχει εδώ και δύο εβδομάδες από δημόσιες δηλώσεις σε σχέση με τα εσωκομματικά και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει από όλα τα κορυφαία στελέχη να πράξουν το ίδιο. Εξ ου και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί από τις διαγραφές και μετά, σήμερα με «σιβυλλική» ανάρτησή του παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή, όπου όπως είπε θα τοποθετηθεί για όλα, δηλαδή και για την επιστολή Δραγασάκη και για όλα όσα έχουν συμβεί από τις εσωκομματικές εκλογές μέχρι σήμερα.

Ένα ακόμη βήμα προς την έξοδο και την επόμενη μέρα

Η Ομπρέλα – στελέχη της οποίας δηλώνουν ότι η τάση βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση ως την Κεντρική Επιτροπή – έδωσε στην δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης κείμενο 1.300 υπογραφών με το οποίο προαναγγέλλεται ουσιαστικά η έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγούνται οι λόγοι και τίθενται οι προϋποθέσεις για έναν αξιόπιστο πολιτικό φορέα με τον οποίο η Αριστερά θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά την εξουσία. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για το κείμενο που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Το υπογράφουν τα 9 μέλη της Ομπρέλας που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία Αννέτα ΚαββαδίαΈφη ΚαλαμαράΚατερίνα ΚνήτουΠάνος ΛάμπρουΧάρις ΜατσούκαΑνδρέας ΞανθόςΠάνος ΣκουρλέτηςΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΝίκος Φίλης. Επίσης υπογράφουν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι πρώην υπουργοί και μέλη της ΚΕ Δημήτρης Βίτσας και Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και σειρά στελεχών και μελών της συγκεκριμένης εσωκομματικής τάσης όπως οι: Κώστας ΑθανασίουΌλγα ΑθανίτουΚύρκος ΔοξιάδηςΒασιλική ΚατριβάνουΠαύλος ΚλαυδιανόςΕρμίνα ΚυπριανίδουΜακρίνα Βιόλα – ΚώστηΤάκης ΜαστρογιαννόπουλοςΌλγα ΜπαλαούραΜάκης ΜπαλαούραςΓιάννης ΜπασκόζοςΧριστόφορος Παπαδόπουλος, Αγγέλικα Σαπουνά, κ.ά.

Σημειώνεται πως από βουλευτές υπογράφει μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ βουλευτές όπως η Πέτη Πέρκα και η Μερόπη Τζούφη που θεωρούνται ότι είναι προσκείμενες στην Ομπρέλα δεν έχουν υπογράψει.

«Δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε σε έναν απολίτικο σχηματισμό»

Στο κείμενο, μεταξύ άλλων, ασκείται κριτική για την διαδικασία και την στρατηγική της μετάλλαξης: «η διαδικασία εκλογής προέδρου είχε μια οπερετική κατάληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί “αδιαμεσολάβητα” την ηγεσία χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων».

Περαιτέρω, ως προς την πολιτική φυσιογνωμία και την μετάλλαξη τα πυρά στρέφονται προς την ηγετική ομάδα με την αναφορά πως: «Η εκλογική στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.».

Διευκρινίζουν ότι η αντίθεσή τους στην σημερινή «ηγετική ομάδα» και την «στρατηγική της μετάλλαξης» είναι ταυτοτικού χαρακτήρα κι ακόμη επισημαίνουν «δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

Ως εκ τούτου, καταθέτουν τις προθέσεις τους για την «επόμενη μέρα»:

«Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς»

Επίσης αναφέρουν πως στόχος είναι η διεκδίκηση της εξουσίας  από την Αριστερά και προϋπόθεση για «να ανοικοδομηθεί από τα χαμηλά ποσοστά που έχουμε οδηγηθεί» η συγκρότηση ενός αξιόπιστου πολιτικού φορέα, «με σοβαρά επεξεργασμένο πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών» και «με αξιόπιστη και σταθερή πολιτική συμμαχιών».

Το «ζέσταμα» από Τσακαλώτο – Σταθάκη

Ήδη έχουν προηγηθεί δύο ακόμη βήματα από την πλευρά της Ομπρέλας

-Η εκδήλωση της Δευτέρας, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε το πρώτο σήμα για αποχώρηση λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για περηφάνεια των αριστερών σε αυτό το κόμμα» σε συνδυασμό με το μήνυμα ότι διερευνώνται οι προϋποθέσεις για νέο φορέα – χαρακτηριστική η αναφορά του πως θεωρεί ότι υπάρχει χώρος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

-Το χθεσινό κείμενο – ποταμός του Γιώργου Σταθάκη με το οποίο ανακοίνωσε την αποχώρησή του λέγοντας ότι η αριστερά δεν χωρά στο «κόμμα Κασσελάκη, Παππά, Πολάκη» τους οποίους κατηγόρησε για στροφή στον «ακραίο λαϊκισμό». Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Σταθάκης, αν και δεν υπογράφει το κείμενο της Ομπρέλας, βρίσκεται σε συντονισμό με την τάση και παρέστη στην εκδήλωση της Δευτέρας – στο άρθρο του δε παρέπεμπαν χθες με ικανοποίηση πολλά στελέχη της τάσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο προαναγγελίας της διάσπασης με 1.300 υπογραφές από την Ομπρέλα – «Αδύνατη η αρμονική συνύπαρξη»

Τέμπη: Κυβερνητική κάλυψη σε Γεωργιάδη με… αστερίσκους και «ναι» της ΝΔ στην εξεταστική που πρότεινε το ΚΚΕ

Κασσελάκης: Να αποπέμψει ο πρωθυπουργός τον Άδωνι – Θύελλα αντιδράσεων από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τον υπουργό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:50