search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:10
MENU CLOSE

«Οργώνει» τη χώρα και συνεχίζει τον διμέτωπο σε Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2307
09/11/2023
10.11.2023 08:07
ANDROULAKIS

Με περιοδείες και σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή την ακρίβεια και την καθημερινότητα, αλλά και με αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κώστα Σημίτη θα κινηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης όλο το επόμενο διάστημα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που το ΠΑΣΟΚ θα καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πλαίσιο της πολιτικής στρατηγικής του Κινήματος χαράσσεται από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος, σε σύσκεψη που είχε με τους στενούς του συνεργάτες, ζήτησε περισσότερη δουλειά, ενώ σε ανάλυση που έκανε για τις δημοσκοπήσεις τούς εξήγησε για ποιο λόγο πιστεύει ότι πολύ σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα είναι στη δεύτερη θέση.

Στο Κέντρο η… μπίλια

Ως… «δώρο» είδαν στο ΠΑΣΟΚ την επίθεση που έκανε ο Κασσελάκης στον Σημίτη, όχι μόνο επειδή συσπείρωσε τα στελέχη του κόμματος, καθώς στο Κίνημα δηλώνουν υπερήφανοι για την παρακαταθήκη του Σημίτη, αλλά κυρίως διότι με τα όσα είπε «διώχνει» τους κεντρώους ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ποιοτικές μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους, στη Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν ότι οι «υποστηρικτές» του Κασσελάκη κινούνται περισσότερο προς τα αριστερά του κόμματος. Αυτός θα είναι και ο στόχος του Ανδρουλάκη όλο το επόμενο διάστημα. Δηλαδή να «εξωθήσει» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά, παρά την προσπάθεια που καταβάλλει ο Κασσελάκης να εμφανιστεί ως κεντρώος.

Στην ουσία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – μετά και τις τελευταίες εξελίξεις – θα ποντάρει πολύ περισσότερο στο Κέντρο, για να αποσπάσει ψηφοφόρους τόσο από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και από τους κεντρώους που έμειναν ή στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η… μπίλια μπορεί να κάτσει στο Κέντρο μέσω δράσεων που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης θα βρεθεί ξανά στην περιφέρεια, όπου και θα επιτεθεί στην κυβέρνηση βάζοντας μπροστά τα θέματα της καθημερινότητας.

Στήριξη στο ν/σ για την Παιδεία

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δείχνουν πεπεισμένοι ότι έστω και οριακά το Κίνημα θα βρεθεί σύντομα στη δεύτερη δημοσκοπική θέση. Η δυσαρέσκεια των πολιτών κατά της κυβέρνησης είναι έντονη, αλλά κανένας – μέχρι σήμερα – από την αντιπολίτευση δεν μπορεί να την εισπράξει. Ωστόσο, όπως λένε κορυφαία στελέχη στο «Ποντίκι», όσο το ΠΑΣΟΚ δίνει προοπτική διακυβέρνησης τόσο θα προσέρχονται στο κόμμα νέοι ψηφοφόροι.

Μάλιστα το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι δεν θα μπορούσε να εκφραστεί η στάση του ΠΑΣΟΚ με καλύτερο τρόπο απ’ αυτόν των δηλώσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Κύκλο Ιδεών. «Θα ήθελα μια αντιπολίτευση να μπορεί να είναι συμπεριληπτική. Να μπορεί να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για να αντιμετωπίσει τις ασυμμετρίες που έχει η χώρα. Αυτή η αντιπολίτευση στεγάζεται στο ΠΑΣΟΚ. Με το ΠΑΣΟΚ και εγώ, όπως είπε ο Κώστας Σημίτης, γιατί άλλωστε στη δική μας πολιτική προσχώρησαν όλοι» είπε ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα συσπείρωσης.

Στις δράσεις του κόμματος για την επιστροφή των «κεντρώων» ψηφοφόρων συμπεριλαμβάνονται και οι ενέργειες του κόμματος εντός της Βουλής. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τον νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο οποίος, όπως είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, θα κατατεθεί προς ψήφιση πριν από τα Χριστούγεννα. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να καταθέσει και τις προτάσεις του για τη συνεργασία των δημόσιων πανεπιστημίων με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Λαμβάνοντας δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το πρώτο «μεγάλο» φλερτ με τους πολίτες του Κέντρου βρίσκεται στα σκαριά. Στη στρατηγική προσέλκυσης κεντρώων ψηφοφόρων εντάσσεται και η ταύτιση του Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη. «Ο Κασσελάκης αποτελεί απλώς μία αλλαγή προσώπου, ενώ στην ουσία επικρατεί η ίδια τοξική πολιτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική τού μέντορά του, του κ. Πολάκη. Είναι αυτό που καταδίκασε ο ελληνικός λαός ως αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές» είναι το κεντρικό μήνυμα του ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά η οικονομία

Σε κάθε περίπτωση στη Χαριλάου Τρικούπη βάζουν – για ακόμα μία φορά – μπροστά την οικονομία. Αυτό αποτυπώθηκε και από τη σειρά συναντήσεων που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης με παραγωγικούς φορείς στη Βουλή.

Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως εδώ και δυόμισι χρόνια το πρόβλημα της ακρίβειας ταλαιπωρεί τους πολίτες καθημερινά, με την Ελλάδα στο κομμάτι των τροφίμων να είναι πρωταθλήτρια πανευρωπαϊκά στην αύξηση των τιμών. Κατηγορούν την κυβέρνηση ως παρατηρητή στο τεράστιο πρόβλημα της αισχροκέρδειας και ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενισχύσει με προσωπικό τη ΔΙΜΕΑ, ώστε να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στην αγορά. Μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

● 120 δόσεις προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για την περαιτέρω ελάφρυνση των πολιτών.

● Πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών.

● Μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας να δοθούν κίνητρα για τη μείωση των ενοικίων (για τα οποία δαπανάται πάνω από το 50% του εισοδήματος των πολιτών).

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης προς Παλαιστίνιο πρωθυπουργό: Θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο προαναγγελίας της διάσπασης με 1.300 υπογραφές από την Ομπρέλα – «Αδύνατη η αρμονική συνύπαρξη»

Το ΠΑΣΟΚ ζητά αποπομπή Άδωνι μετά τις δηλώσεις για τα Τέμπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:09