search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 04:28
MENU CLOSE

Όταν στην κυβέρνηση μαζεύονται πολλές κίτρινες κάρτες… – Ένας συν τέσσερις υπουργοί στο μικροσκόπιο

11.11.2023 10:00
KIVERNISI

Πριν από λίγες μέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης ένιωθε πανευτυχής και πανίσχυρος πολιτικά με το τικ τοκ του πρωθυπουργού το οποίο παρουσίαζε τη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου έχοντας τον δίπλα του.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να τον τρολάρει επανέλαβε την φράση που έχει γίνει viral «Λίγο πριν το υπουργικό μας συμβούλιο με τον υπουργό μας κύριο Άδωνι Γεωργιάδη».

Μόλις μια βδομάδα μετά, τα χαμόγελα και από τις δύο μεριές πρόσκαιρα πάγωσαν όταν η φράση του υπουργού εργασίας για το αν ενδιαφέρονται ή όχι πολίτες για την προανακριτική για τα Τέμπη και  οι έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ενόχλησαν πολύ το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε καταλάβει από το απόγευμα της Τετάρτης και τη σχετική αξιοποίηση που υπήρξε από λογαριασμούς  στο Twitter ότι η γκάφα του δεν θα περνούσε στα ψιλά. Ακολούθησε η ανακοίνωση της Δώρας Αυγέρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πρωτοσέλιδα της «Δημοκρατίας» και της «Αυγής» την επόμενη μέρα και η επικοινωνία του με το Σταύρο Παπασταύρου στο μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να γίνει η δήλωση της δημόσιας συγνώμης.

Αν είχε κάνει τη δήλωση άλλος υπουργός…

Πολλοί στην κυβέρνηση αναφέρουν πως αν τη δήλωση αυτή την είχε κάνει άλλος υπουργός και όχι  ο Άδωνις Γεωργιάδης, για τον οποίο ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τόσο τη δουλειά που έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στην κυβέρνηση όσο και το γεγονός ότι στα δύσκολα πέφτει πρώτος στη φωτιά και δεν κρύβεται όπως άλλοι υπουργοί, τώρα το πιο πιθανό είναι ότι θα βρισκόταν σπίτι του.

Απόδειξη της ενοχλήσης που υπήρξε στην κυβέρνηση είναι ότι δύο φορές ο Παύλος Μαρινάκης, μία στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και μία στην τηλεοπτική του παρουσία στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε σε λάθος που έκανε ο υπουργός αλλά και στην ειλικρινή συγγνώμη του η οποία δείχνει ότι κατάλαβε αυτό το λάθος. Και φυσικά επανέλαβε τη φράση του πρωθυπουργού που φαίνεται ότι θα λειτουργεί από δω και πέρα ως κίτρινη και κόκκινη κάρτα για τους υπουργούς ότι πρώτα βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό και μετά μιλάμε.

Προφανώς κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Γεωργιάδη για απανθρωπιά, σκληρότητα ψυχής και αδιαφορία απέναντι στο ανθρώπινο δράμα. Άλλωστε δεν έχει δείξει στην πολιτική του πορεία τέτοια χαρακτηριστικά συμπεριφοράς. Όμως όπως λέει και ο λαός μας «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται» και ο κ. Γεωργιάδης καταλαβαίνει μετά και από τα προχθεσινά ότι οι διαδοχικές καθημερινές εμφανίσεις του σε μέσα ενημέρωσης και η λογική πως η κυβέρνηση είναι μόνη της απέναντι σε μια σπαρασσόμενη αξιωματική αντιπολίτευση μπορούν να οδηγήσουν σε χαλάρωση του λόγου και της  σκέψης και άρα σε γκάφες.

Άλλωστε ο υπουργός εργασίας ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι ένας αυθόρμητος άνθρωπος και αυτό το αυθόρμητο του χαρακτήρα τον είχε οδηγήσει αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές να δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσες στις δεύτερες εκλογές να κερδίσει ακόμα και 180 βουλευτές και να αναθεωρήσει μόνη της το Σύνταγμα. Η δήλωση εκείνη τότε είχε χαρακτηριστεί ως σημάδι αλαζονείας της κυβέρνησης, είχε προκαλέσει και τότε ενόχληση του πρωθυπουργού και για αρκετό καιρό ο κ. Γεωργιάδης είχε περιορίσει  δραστικά τις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης.

Τα όσα συνέβησαν λοιπόν αυτές τις μέρες θυμίζουν ότι είναι αρκετές οι κίτρινες κάρτες που έχουν βγει το προηγούμενο διάστημα σε  υπουργούς που είτε την έχουν γλιτώσει όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βασίλης Κικίλιας και για άλλους που έχουν φύγει από την κυβέρνηση όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Νότης Μηταράκης. Όλα αυτά  επαναφέρουν την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργικού συμβουλίου. Άλλωστε είναι πρόσφατα τα όσα έγιναν με την αναπληρωτή υπουργό υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και τα εμβόλια για τη γρίπη.

Πολλοί τονίζουν ότι η αποχώρηση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει υπουργός εξωτερικών έπληξε αυτόν τον συντονισμό καθώς ο κ. Γεραπετρίτης είχε μία συνεχή και γενική εικόνα για την λειτουργία της κυβέρνησης.

Άλλοι αποδίδουν αυτή την εικόνα χαλάρωσης πλημμελούς συντονισμού και πολυγλωσσίας στην ανυπαρξία αντιπολίτευσης. Και φυσικά μπορεί για πολλούς να είναι καμπανάκι το εύρημα των  δημοσκοπήσεων που δείχνει σε μεγάλο ποσοστό ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση όμως την ίδια ώρα έρχεται εκ νέου η  χαλάρωση από τα μεγάλα ποσοστά που εξακολουθεί να απολαμβάνει η  κυβέρνηση όσον αφορά την πρόθεση ψήφου.

Σε κάθε περίπτωση όταν οι κίτρινες κάρτες που μαζεύονται είναι πολλές το επόμενο βήμα είναι αυτές να κοκκινίσουν και μετά θα έρθει εκ του αποτελέσματος η ανάγκη φρεσκαρίσματος του κυβερνητικού σχήματος.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Δεν εκλέχτηκα να κάνω διευθετήσεις, δεν έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι προσβάλουν τα μέλη του» – Τι θα πει για το δημοψήφισμα  

ΣΥΡΙΖΑ: Πεδίο μάχης η Κεντρική Επιτροπή – Το δημοψήφισμα Κασσελάκη, η γενικευμένη αντίθεση υπό το φόβο διάλυσης και η αποχώρηση της Ομπρέλας

Περίσκεψη και ανησυχία στο Μαξίμου από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:38