search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:31
MENU CLOSE

Περίσκεψη και ανησυχία στο Μαξίμου από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2307
09/11/2023
11.11.2023 06:15
megaro,maximou new

Η απόλυτη κυριαρχία της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις δεν καθησυχάζει τα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία αναλύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των δημοσκοπήσεων. Και αυτό επειδή, παρά την πλήρη κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος και τη μεγάλη διαφορά που καταγράφεται ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, οι δείκτες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών κατρακυλούν ραγδαία.

Η διαχείριση της ακρίβειας αποτυπώνει μία ιδιαίτερα κακή εικόνα για την κυβέρνηση, ενώ οι προσδοκίες των πολιτών για την αντιμετώπιση του θέματος έχουν περιοριστεί ιδιαίτερα.

Το μείζον πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες στη μέτρηση της Alco είναι η ακρίβεια στα βασικά είδη. Σε ερώτηση για το αν η ακρίβεια έχει υποχρεώσει τα νοικοκυριά να μειώσουν τις αγορές βασικών αγαθών, το 30% απαντάει «πολύ» και το 43% απαντάει «αρκετά». «Λίγο» απαντάει το 19% και «καθόλου» το 7%.

Την ίδια στιγμή, σε ποσοστό 67%, οι πολίτες εκφράζουν ανησυχία ότι ίσως χρειαστεί να μειώσουν τις ώρες θέρμανσης των σπιτιών τους τον χειμώνα, ενώ το 29% ανησυχεί λίγο ή καθόλου.

Ακόμα σε ερώτημα για τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας το 46% απαντά ότι δεν βοηθούν «καθόλου», το 33% απαντάει «λίγο», το 14% «αρκετά» και το 2% «πολύ».

Στη σχετική ερώτηση της Pulse RC «ποια από τις κατηγορίες εξόδων της οικογένειάς σας σάς προβληματίζει σήμερα περισσότερο, το 46% απαντά τα τρόφιμα, το 23% το ηλεκτρικό ρεύμα, το 17% το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο για θέρμανση, το 9% τα καύσιμα».

Παράλληλα, στο ερώτημα της εταιρείας Metron Analysis για το αν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, το 64% των ερωτηθέντων απαντά «προς τη λάθος».

Στη δημοσκόπηση της MRB μόλις το 29% απαντά πως το Υπουργικό Συμβούλιο της Ν.Δ. μετά τις εκλογές είναι το ίδιο καλό ή καλύτερο από το Υπουργικό Συμβούλιο που υπήρχε μέχρι τις εκλογές του Μαΐου.

Κινήσεις χωρίς αποτέλεσμα

Όλα αυτά καταγράφονται τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες η κυβέρνηση πήρε αυτοδυναμία με πολύ ισχυρό ποσοστό, καθώς, όπως φαίνεται, οι κινήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν αποδίδουν, ενώ ακόμα και τα πρόστιμα τα οποία έβαλε η κυβέρνηση σε δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες είναι υπό αμφισβήτηση, διότι η όλη διαδικασία είναι μακροχρόνια.

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι η συνεχής επίκληση του ποσοστού 40,56% από τα στελέχη της κυβέρνησης και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μπορεί τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Να στείλει δηλαδή μηνύματα αλαζονείας στην κοινωνία, τα οποία θα εκνευρίσουν τους ψηφοφόρους και θα τους απομακρύνουν από το κυβερνών κόμμα. Όπως επισημαίνουν μάλιστα κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, το ότι σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε αδράνεια εξαιτίας των εσωκομματικών του προβλημάτων δεν σημαίνει ότι και το επόμενο διάστημα θα κυλήσει με τους ίδιους ρυθμούς.

Στην πραγματικότητα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού φοβούνται ότι η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη αύξηση στα καύσιμα μπορεί να «χτίσουν» σιγά σιγά ένα κύμα αντίδρασης εναντίον της κυβέρνησης, το οποίο θα εκφραστεί αμέσως μόλις διαφανεί μια εναλλακτική πολιτική λύση.

Φόβος για νέες αποκαλύψεις

Γι’ αυτό άλλωστε παρακολούθησαν από κοντά τη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Το γεγονός ότι στη συνάντηση αυτή περίσσεψαν τα χαμόγελα, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε κοινή ανακοίνωση για πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων σχετικά με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το μεγάλο ζήτημα των υποκλοπών, θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Και αυτό επειδή, σε ό,τι αφορά το θέμα των υποκλοπών, λέγεται ότι υπάρχουν πολλές και αποκαλυπτικές πληροφορίες, οι οποίες θα δουν το φως της δημοσιότητας στο επόμενο διάστημα. Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι οι αποκαλύψεις θα είναι στοιχειοθετημένες και πολύ καλά δεμένες.

Όσοι μάλιστα γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία των παρακολουθήσεων θα ξεφύγουν από τον σκανδαλοθηρικό χαρακτήρα και θα αναδείξουν υποθέσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

Την ίδια στιγμή η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών έχει φέρει ισχυρούς τριγμούς στο κυβερνών κόμμα, καθώς υπουργοί και βουλευτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον είναι σκόπιμο να γίνει μία τέτοια κίνηση τη συγκεκριμένη στιγμή. «Αν όχι τώρα, πότε» απαντούν τα στελέχη που θεωρούν το μέτρο επιβεβλημένο. Στηρίζουν μάλιστα τη θέση τους στο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στις αρχές μία δεύτερης τετραετίας, και μάλιστα με μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το ότι, παρά τις διαφωνίες κορυφαίων υπουργών, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. Φυσικά το θέμα ακουμπά και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τη συγκεκριμένη στιγμή αξιολογεί τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να πάρει την τελική απόφαση.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: «Συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών – Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ διαστρέβλωσαν τα λόγια μου»

Αναγνωστοπούλου για Πολάκη: Για επιτελική θέση με το ύφος μαγκιάς δεν είναι ό,τι καλύτερο σε στιγμές κρίση

Εν μέσω αβεβαιότητας και κινδύνων: Το ρευστό διεθνές περιβάλλον «πιέζει» τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:31