search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:07
MENU CLOSE

Πέντε γραφικά χωριά για (μικρές) φθινοπωρινές αποδράσεις (Photos)

12.11.2023 07:30
xorio-new

Από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και από τη Στερεά Ελλάδα μέχρι την Ήπειρο μπορείς να βρεις πολλές επιλογές για μικρές φθινοπωρινές ή και χειμωνιάτικες αποδράσεις.

Τα χωριά ανά την Ελλάδα προσφέρουν πολλές επιλογές, καθώς από τα Ζαγοροχώρια μέχρι την Ορεινή Αρκαδία, μπορείς να συναντήσεις πλατανοσκέπαστες πλατείες, πέτρινα καλντερίμια, δάση, λίμνες και παραδοσιακά ταβερνάκια. Ότι πρέπει δηλαδή για χαλάρωση και ηρεμία.

Χωριά με με όμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, υπέροχη φύση, πράσινα τοπία και δυνατότητα για δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή συνδυάζουν πολύ καλές επιλογές διαμονής και φυσικά καλό και παραδοσιακό φαγητό.

Είτε έχετε πολύ, είτε λιγότερο χρόνο στη διάθεσή σας, αξίζει να τα επισκεφθείτε το επόμενο διάστημα, ή να προγραμματίσετε από τώρα μια εκδρομή για τον χειμώνα.

Πάμε να δούμε 5 γραφικά χωριά ανά την Ελλάδα:

Αγόριανη

Το πανέμορφο χωριό της Αγόριανης, το οποίο βρίσκεται μέσα στα καταπράσινα έλατα και τα πλατάνια απέχει μόλις είκοσι λεπτά από την Αράχωβα και αποτελεί μοναδικό φθινοπωρινό και χειμερινό προορισμό.

Για να επισκεφτεί κάποιος την Αγόριανη, ή αλλιώς Επτάλοφο, όπως είναι το επίσημο όνομα του χωριού, χρειάζεται περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα, είτε επιλέγοντας να διασχίσει την Αράχωβα, είτε μέσα από την Αμφίκλεια ακολουθώντας τη διαδρομή προς Πολύδροσο και Παρνασσό.

Bαλτεσινίκο, το μπαλκόνι του Μαινάλου

Η Αρκαδία με το «ήπιο» βουνό της, το Μαίναλο, είναι από τους πλέον δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς και σε αυτό συμβάλλει και η σχετική εγγύτητά της από το Λεκανοπέδιο. Χωριά όπως η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα και η Βυτίνα κατακλύζονται από κόσμο τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτινές μέρες της χρονιάς και δικαίως.

Χτισμένο σε 1150 μ. υψόμετρο, το όμορφο αυτό κεφαλοχώρι της ορεινής Γoρτυνίας, το Βαλτεσινίκο είναι γνωστό και ως το μπαλκόνι του Μαινάλου. Το Βαλτεσινίκο απλώνεται αμφιθεατρικά στον ηλιόλουστο λόφο του Παλαιόκαστρου, όπου στην κορυφή του υπήρχε κάποτε μικρό μεσαιωνικό οχυρό. Το κάστρο δεν σώζεται σήμερα και την ύπαρξή του επιβεβαιώνουν ελάχιστα μονάχα ίχνη εξωτερικής οχύρωσης.

Καλαρρύτες, το φημισμένο βλαχοχώρι των Τζουμέρκων

Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές των βόρειων Τζουμέρκων, το χωριό Καλαρρύτες είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μέτρων, πάνω ακριβώς από μία απότομη χαράδρα μέσα στην οποία κυλάει ο Καλαρρύτικος ποταμός.

Η πρόσβαση εδώ δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Αφού περάσετε την Άρτα θα χρειαστεί να οδηγήσετε 83 δύσκολα χιλιόμετρα στις πλαγιές των Τζουμέρκων περνώντας από τα χωριά Άγναντα, Πράμαντα και Μελισσουργούς. Η χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού χωρίζει τους Καλαρρύτες από το διπλανό χωριό, το Συρράκο. Σε ευθεία γραμμή, τα δύο χωριά είναι κοντά (περίπου 1 χιλιόμετρο) όμως για να πάτε από το ένα στο άλλο με το αυτοκίνητο απαιτείται δύσκολη οδήγηση σε στροφές για 23 χιλιόμετρα.

Οι Καλαρρύτες έχουν πλούσια ιστορία. Κατοικήθηκαν πρώτα από κοινότητες Βλάχων ενώ κατά τον 18ο αιώνα άνθισε στο χωριό η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας αλλά και η επεξεργασία του μαλλιού και του δέρματος.

Στην ελατοσκέπαστη Ζαρούχλα

Η Ζαρούχλα απέχει από την Αθήνα μόλις 180 χιλιόμετρα και θα χρειαστείτε περίπου δυόμισι ώρες για να φθάσετε. Πνιγμένο στα έλατα, τις καστανιές και τα μαυρόπευκα, το χωριό άρχισε να αναπτύσσεται και να αποκτά επισκέπτες όταν ανακαινίστηκε ένας από τους πύργους του και μετατράπηκε σε ξενώνα.

Από τότε κάθε Σαββατοκύριακο, οι πλακόστρωτοι δρόμοι του γεμίζουν με κόσμο, κυρίως νεαρές παρέες και ζευγάρια που πετάγονται από την Αθήνα για Σαββατοκύριακο.

Χρισσό Φωκίδας

Χτισμένο στους πρόποδες του Παρνασσού, μόλις 8χλμ. από τους Δελφούς, το Χρισσό είναι ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Φωκίδας. Αναπαλαιωμένα σπίτια που περιβάλλονται από καταπράσινους κήπους, δύο πλατείες, πολλές πέτρινες εκκλησίες, παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια όπου θα γευτείτε νόστιμο κρέας από ντόπιους παραγωγούς, φτιάχνουν το ιδανικό σκηνικό για χαλάρωση και ηρεμία.

Η θέα είναι μαγευτική, καθώς απλώνονται μπροστά σας οι ελαιώνες της Άμφισσας, η παραλία της Ιτέας και το Γαλαξίδι. Από το Χρισσό, μπορείς να εξορμήσετε στους Δελφούς, να ανέβειτε στην Αράχωβα ή να κατηφορίσετε για βόλτες δίπλα στη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:

Οι Σαμουράι που μαζεύουν σκουπίδια στο Τόκιο (Videos)

Πάνος Νιαβής στο topontiki.gr: «Μέσα από τους “10 πόντους Μαύρο Χιόνι” είδα τα τραύματα του εμφυλίου και τη θέση της γυναίκας στην επαρχία»

Πέντε ελληνικές πόλεις που αξίζει να επισκεφθείς… για τα κάστρα τους (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:01