search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:13
MENU CLOSE

Από… λάθος η εμπλοκή του Αντόνιο Κόστα σε σκάνδαλο; – Για συνωνυμία μιλά η υπεράσπιση

13.11.2023 18:15
kosta portogalia 876- new

Η Εισαγγελία της Πορτογαλίας φέρεται – σύμφωνα με δημοσιεύματα – να μπέρδεψε το όνομα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα με αυτό του υπουργού Οικονομίας Αντόνιο Κόστα Σίλβα στη απομαγνητοφώνιση των υποκλοπών «Operation Influencer» που οδήγησαν στην πτώση της πορτογαλικής κυβέρνησης νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτό τον ισχυρισμό διατυπώνει ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, ο οποίος αποκάλυψε ότι το λάθος εντοπίστηκε κατά την ανάκριση και είπε ότι οι εισαγγελείς αναγνώρισαν το λάθος τους.

Ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμη κανένα δημόσιο σχόλιο από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ή το Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης.

Ο σοσιαλιστής Κόστα, ηγείται της Πορτογαλίας από το 2015 και κέρδισε με μεγάλο ποσοστό τις εκλογές μόλις πέρυσι. Ωστόσο, παραιτήθηκε αμέσως μετά από μεγάλη αστυνομική επιδρομή την Τρίτη στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά που περιελάμβανε τη σύλληψη του προσωπάρχη του μαζί με άλλα τέσσερα άτομα και έναν από τους υπουργούς του που κατονομάστηκαν ως ύποπτοι.

Ο Κόστα χρειάστηκε μόνο λίγες ώρες για να απευθυνθεί στο έθνος και να πει ότι, παρότι είναι αθώος , δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Αναμένεται να παραμείνει ωστόσο ως προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι τις νέες εκλογές τον Μάρτιο.

Ο εισαγγελέας που διέταξε τις επιδρομές και τις συλλήψεις, καταλογίζει διαφθορά εκλεγμένων αξιωματούχων και πολιτική επιρροή πάνω σε παραχωρήσεις ορυχείων λιθίου κοντά στα βόρεια σύνορα της Πορτογαλίας με την Ισπανία.

Σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση του Κόστα έχει υποστηρίξει πολυάριθμα προγράμματα εξόρυξης λιθίου σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να εξασφαλίσει πρώτες ύλες, όμως τα συγκεκριμένα έργα έχουν προκαλέσει διαμάχες λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων που θα εξορυχθούν, αλλά και για τη δυσανάλογα μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά που αναμένεται να προκαλέσουν οι εργασίες.

Αποφυλακίζονται με περιοριστικούς όρους δύο συλληφθέντες 

Δικαστής στη Λισαβόνα διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση δύο κρατουμένων για σκάνδαλο διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προσωπάρχη του απερχόμενου πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Οι πορτογαλικές αρχές διερευνούν τυχόν εμπλοκή τους σε φερόμενες παρατυπίες κατά τη διαχείριση από τη κυβέρνηση συμφωνιών που αφορούν προγράμματα λιθίου και υδρογόνου, καθώς και ενός κέντρου συλλογής δεδομένων.

Η διερεύνηση της υπόθεσης οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών που θα διεξαχθούν στις 10 Μαρτίου.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να παραταθεί η κράτηση του Βίτορ Εσκάρια, πρώην προσωπάρχη του πρωθυπουργού, και του Ντιόγκο Λασέρδα Μασάδο, συμβούλου του προσωπικού φίλου του Αντόνιο Κόστα.

Ο Λασέρδα Μασάδο αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 150.000 ευρώ, ενώ στον Εσκάρια απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Εισαγγελείς έχουν κατονομάσει επισήμως και άλλους αξιωματούχους ως ύποπτους στην υπόθεση, αλλά κανείς εξ αυτών δεν τέθηκε υπό κράτηση. Μεταξύ των υπόπτων είναι ο υπουργός Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα και ο επικεφαλής της Πορτογαλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (APA) Νούνο Λακάστα.

Διαβάστε επίσης:

Για «επίσκεψη – πρόκληση» του Ερντογάν κάνει λόγο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης – Χωρίς κοινές δηλώσεις στο Βερολίνο

Ισλανδία: Εκκενώθηκε το χωριό Γκρίνταβικ – Τεράστιο ρήγμα στο έδαφος, αναδίδει ατμό (Videos)

Πόλεμος στη Γάζα: Εικόνες φρίκης στα νοσοκομεία της πόλης – Τυλίγουν τα πρόωρα βρέφη σε αλουμινόχαρτα (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:08