search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:58
MENU CLOSE

Γάζα: Αρνούνται να εγκαταλείψουν οι γιατροί το νοσοκομείο Αλ Σίφα – Βομβαρδίστηκε ο καταυλισμός της Τζαμπαλίγια

13.11.2023 20:18
Gaza nosokomeia

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη βόρεια Γάζα αρνήθηκαν την υποχρεωτική εντολή εκκένωσης από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), επειδή φοβούνται ότι οι περίπου 700 ασθενείς θα πεθάνουν εάν μείνουν πίσω, σύμφωνα με τον Δρ Μουνίρ Αλ- Μπουρς, γενικό διευθυντή του Υπουργείου Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς στη Γάζα.

«Το πρόβλημα δεν είναι οι γιατροί, είναι οι ασθενείς. Και αν μείνουν πίσω, θα πεθάνουν και αν μεταφερθούν θα πεθάνουν καθ’ οδόν, αυτό είναι το πρόβλημα, μιλάμε για 700 ασθενείς», είπε ο Δρ Αλ Μπουρς στο CNN τη Δευτέρα. «Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση μέχρι στιγμής από τους γιατρούς, αλλά κάποιοι από τους εκτοπισμένους και τις οικογένειες έχουν ήδη φύγει».

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στο συγκρότημα του νοσοκομείου, σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου.

Η εντολή εκκένωσης δεν συντονίζεται με καμία διεθνή ανθρωπιστική υπηρεσία, όπως ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός. Η έλλειψη συντονισμού εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια και τη σκοπιμότητα της μεταφοράς τόσο μεγάλου αριθμού ασθενών, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και θα πεθάνουν κατά τη μεταφορά, είπε ο Αλ Μπουρς.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι μια ασφαλής δίοδος για τους κατοίκους της βόρειας Γάζας άνοιξε ξανά. Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε την Κυριακή ότι η πλειονότητα των νοσοκομείων Ραντίσι και Αλ Νασρ έχουν σχεδόν εκκενωθεί πλήρως.

Την Κυριακή, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) είπε στο CNN ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τυχόν εκκενώσεις από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη βόρεια Γάζα.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Γάζα, στεγάζεται κέντρο διοίκησης της Χαμάς, κάτι που η Χαμάς και οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου έχουν αρνηθεί πολλές φορές.

Βομβαρδίστηκε ο καταυλισμός της Τζαμπαλίγια

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Shehab που πρόσκειται στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, καταγράφονται σκηνές πανικού σε μια περιοχή με φλεγόμενα ερείπια ισοπεδωμένων κτιρίων.

Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δεν έχουν επιβεβαιώσει το συγκεριμένο πλήγμα.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση μαχητών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 240.

Στον αντίποδα, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 11.240 άνθρωποι – μεταξύ αυτών 4.630 παιδιά και 3.130 γυναίκες – έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Νετανιάχου προς Ισραηλινούς στρατιώτες: «Είναι ένας πόλεμος μέχρι το τέλος. Αν δεν τους τελειώσουμε, θα επιστρέψουν»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε ένα τάγμα του ισραηλινού στρατού τη Δευτέρα ότι ο τρέχων πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα θα είναι ένας «πόλεμος μέχρι το τέλος» και όχι ένας ακόμη γύρος μαχών.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με στρατιώτες που ανήκουν στο τάγμα πεζικού Caracal της ισραηλινής αμυντικής δύναμης κοντά στα σύνορα της Γάζας και τους είπε ότι «αν δεν τους τελειώσουμε [τη Χαμάς], θα επιστρέψουν».

Επαίνεσε τις ενέργειες του στρατού κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας «Αυτό που κάνατε εδώ – αποφασίσατε την κατεύθυνση της μάχης – [ήταν] ένα ασυνήθιστο επίτευγμα, πραγματικά τρομερό.

«Το να αντιστρέψουμε τον αγώνα από τη χειρότερη δυνατή κατάσταση σημαίνει πολλά», είπε ο Νετανιάχου.

Νέος απολογισμός: 11.180 νεκροί στη Γάζα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανέφερε ενημερωμένα στοιχεία για τα θύματα στη Γάζα.

Στην ενημέρωσή του τη Δευτέρα, το υπουργείο, που εδρεύει στη Ραμάλα, ανέφερε ότι 11.180 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 4.609 παιδιά και 3.100 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, επικαλούμενο ιατρικές πηγές στον θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Οι τραυματισμοί από τις επιθέσεις έχουν επηρεάσει 28.200 άτομα, ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 15 ασθενείς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη βόρεια Γάζα πέθαναν τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσά τους έξι νεογέννητα, λόγω διακοπών ρεύματος και έλλειψης ιατρικών προμηθειών. Προηγουμένως, υγειονομικοί υπάλληλοι στο νοσοκομείο είχαν πει ότι τρία νεογέννητα πέθαναν.

Επιπλέον, 202 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν χάσει τη ζωή τους και 53 ασθενοφόρα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, πρόσθεσε το υπουργείο.

Το υπουργείο δεν εξέδωσε αναφορά για τον αριθμό των νεκρών την Κυριακή, λέγοντας ότι δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει τα στοιχεία των θυμάτων λόγω των ισραηλινών επιθέσεων σε νοσοκομεία.

Το Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα αντλεί στοιχεία από ιατρικές πηγές στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας.

Κατεδαφίστηκε το νοσοκομείο Αλ Κούντς

Ο ισραηλινός στρατός καταγγέλλει ότι δέχτηκε επίθεση από το νοσοκομείο Αλ Κούντς, όπου μέλη της Χαμάς είχαν αναμιχθεί με τον κόσμο και ανταπέδωσε τα πυρά σκοτώνοντας 20 τρομοκράτες, όπως ανέφερε. Οι Ισραηλινοί διαχώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες και τα παιδιά και κατεδάφισαν το νοσοκομείο. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι σε 48 ώρες θα σταματήσουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες του στη Γάζα. Η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι αγνοούνται 3.250 άτομα και μεταξύ αυτών 1.700 παιδιά.

Η Χαμάς «έχασε τον έλεγχο στη Γάζα»

Η Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα» και οι μαχητές της «φεύγουν προς τα νότια» υποστήριξε απόψε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς ο πόλεμος με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του.

Άμαχοι «λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς» και «δεν πιστεύουν πια την κυβέρνηση (σ.σ. της Χαμάς)» που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο υπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Κατεβαίνει υποψήφιος ο «σαμάνος QAnon»

EE: Καταδίκη της Χαμάς «που χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες» και προτροπή για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» από το Ισραήλ

Από… λάθος η εμπλοκή του Αντόνιο Κόστα σε σκάνδαλο; – Για συνωνυμία μιλά η υπεράσπιση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:57