search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:49
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε η Πανελλαδική σύσκεψη των 6+6 – «Δεν διαμορφώνονται συνθήκες συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα»

19.11.2023 21:26
AXTSIOGLOU

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, ολοκληρώθηκε η Πανελλαδική Σύσκεψη των 6+6, η οποία επιβεβαίωσε την πορεία εξόδου από το κόμμα, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος.

Σύμφωνα με πηγές της τάσης, «στη σημερινή συζήτηση πήραν μέρος περισσότερα από 1000 στελέχη από όλη την Ελλάδα. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς, η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις». 

Περαιτέρω, τονίζουν ότι «η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα». 

Και καταλήγουν: «Όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Στη σύσκεψη μεγάλο μέρος της βάσης τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης, ενώ σε επίπεδο βουλευτών με αυτό το κλίμα φέρονται να συντάχθηκαν στις εισηγήσεις τους οι Μερόπη Τζούφη και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, έδειξαν επίσης προς την έξοδο, προβαίνοντας σε κοινές διαπιστώσεις περί του ότι η συμβίωση στο κόμμα δεν είναι πλέον δυνατή μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Προβληματισμένη για τον χρόνο αποχώρησης εμφανίστηκε η Σία Αναγνωστοπούλου καθώς φέρεται να ζήτησε χρόνο, ενώ άλλοι επισήμαναν την ανάγκη συντεταγμένης αποχώρησης. Στη σύσκεψη μετείχαν και μέλη ή και στελέχη που έχουν αποχωρήσει όπως για παράδειγμα ο Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ το παρών έδωσε και ο Γιάννης Δραγασάκης που είχε δείξει τις προηγούμενες μέρες ότι βρίσκεται σε συντονισμό με την ομάδα Αχτσιόγλου.

Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα, ένα απώτατο όριο φαίνεται να είναι η Κεντρική Επιτροπή στις 9 – 10 Δεκεμβρίου, αν και δεν αποκλείονται εξελίξεις συντομότερα καθώς το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ. Οι επιθέσεις κατά των στελεχών της τάσης στο διαδίκτυο βαίνουν αμείωτες και τους προτρέπουν να φύγουν, κάτι που δεν περιορίστηκε στα μέλη, καθώς αντιδρώντας στα περί «βούρκου» (με τον Νάσο Ηλιόπουλο να ξεκαθαρίζει ότι δεν αποκάλεσε βούρκο το κόμμα) η Έλενα Ακρίτα τον παρότρυνε να φύγει ευχόμενη «καλό δρόμο κι απ’ το πεζοδρόμιο».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε γύρω στις 11 το πρωί με την κοινή διαπίστωση σε βουλευτές και στελέχη ότι δεν είναι δυνατή η συμβίωση τόσο με τον Στέφανο Κασσελάκη όσο και με τον Παύλο Πολάκη.

«Το ζήτημα είναι καταρχάς πολιτικό και ύστερα πολιτικού προσωπικού αλλά η ηγεσία επιλέγει να μην το προσεγγίζει έτσι και για αυτό αναλώνεται στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών», ανέφεραν στην εισήγησή τους κορυφαία στελέχη της τάσης, παραπέμποντας και στο κλίμα που επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ηγετικά στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης να δίνουν τον τόνο.

«Το κλίμα δυσκολεύει πάρα πολύ και κατάσταση όλο και πιο πολύ μοιάζει με βούρκο» σημείωσε κατά πληροφορίες ο Νάσος Ηλιόπουλοςκαθώς και πως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα «κινδυνεύει από τη χλεύη».

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κάνει την παραμονή εντός του ΣΥΡΙΖΑ αδύνατη, αλλά και στο αν η αποχώρηση πρέπει να είναι άμεση ή σε μερικές μέρες ή εβδομάδες. Στη βάση φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη υπέρ της άμεσης αποχώρησης, κάποιοι εκ των βουλευτών ωστόσο φαίνεται να θέλουν περισσότερο χρόνο, ή να είναι καθαρό το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, εφόσον συντελεστεί η αποχώρηση.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Αποχωρούμε από το κόμμα που υπηρετήσαμε»

Στο μεταξύ, είναι γεγονός και η πρώτη συντεταγμένη αποχώρηση από την Νεολαία, καθώς την σχετική απόφαση κοινοποίηση σήμερα η οργάνωση της Θεσσαλονίκης (το «συντριπτικό» κομμάτι της).

Με κείμενό που δόθηκε στη δημοσιότητα τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η αξιοπιστία και η σοβαρότητα του χώρου θίγεται συνεχώς μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις που είναι ενάντια στις αποφασισμένες θέσεις του κόμματος.

Σημειώνεται πως αποκορύφωμα αποτέλεσε το διάγγελμα του νέου προέδρου στο οποίο πρότεινε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σε σχέση με τις διαγραφές. Η ομιλία του στην Κ.Ε. χαρακτηρίζεται ως διχαστική και προσβλητική.

Στο κείμενο αποσαφηνίζεται από τα μέλη πως «δεν είμαστε διατεθειμένες και διατεθειμένοι να δώσουμε με τη παρουσία μας άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος και αποχωρούμε από το κόμμα το οποίο υπηρετήσαμε και ήταν κάποτε στη πρωτοπορία της κινηματικής και κυβερνώσας Αριστεράς».

Διαβάστε επίσης:

«Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και να συντονίζεις ψηφιακό λιντσάρισμα», απαντά ο Ηλιόπουλος σε όσους του επιτέθηκαν

Γεωργιάδης κατά Πολάκη: Χυδαίο να χρησιμοποιεί θέματα υγείας για να επικρατήσει σε μία σύγκρουση

ΣΥΡΙΖΑ: Κλίμα εξόδου στην Πανελλαδική των 6+6 με αιχμές για «βούρκο» και «κυνήγι μαγισσών» – Πιο πέρα το τενεκεδάκι των τελικών αποφάσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:49