search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 15:26
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων της ομάδας Αχτσιόγλου – Το «εσωκομματικό σύμφωνο συμβίωσης» του Κασσελάκη και ο Πολάκης

19.11.2023 10:19
axtsioglou_new

Στην Πανελλαδική Σύσκεψη των 6+6 στρέφονται σήμερα τα βλέμματα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίκεινται αποφάσεις για την τάση των ΑχτσιόγλουΧαρίτσηΗλιόπουλουΤζανακόπουλου και συγκεκριμένα για το αν θα παραμείνουν στο κόμμα ή θα κάνουν το βήμα εξόδου και πότε. Στην διαδικτυακή πανελλαδική σύσκεψη αναμένεται να λάβουν μέρος πάνω από 1.000 άτομα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, έριξε τους τόνους με την χθεσινή του συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς μίλησε για την ανάγκη ενός «εσωκομματικού συμφώνου συμβίωσης» ενώ άφησε στην άκρη τα περί «αποστατών» λέγοντας απλώς ότι τις επιλογές του καθενός θα τις κρίνει η ιστορία.

Ενδεχομένως, μικρή σημασία έχουν τα μηνύματα Κασσελάκη, την τελευταία στιγμή, καθώς η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί εδώ και καιρό, η πλειονότητα της βάσης των 6+6 δείχνει να «βράζει» και οι δυνάμεις του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αποδρομή. Με άλλα λόγια ακόμη και αν η ομάδα των 6+6 επιλέξει να παραμείνει, πιθανόν αυτό να συμβεί με απώλειες, αφού κάποιοι ενδεχομένως να φύγουν κατά μόνας, ενώ γενικότερα, σε επίπεδο συσχετισμών θα είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη στις μάχες που θα κληθεί να δώσει, κάτι το οποίο ασφαλώς βαραίνει στην ζυγαριά των αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα υπήρξε και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα με διαδοχικές επαφές με στόχο να αποτρέψει την έξοδο της ομάδας Αχτσιόγλου η οποία θα σημάνει την αλλαγή φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε επαφές με τον στενό συνομιλητή της Έφης Αχτσιόγλου και πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον Στέφανο Κασσελάκη -στον οποίο έκανε αυστηρές συστάσεις για τήρηση του καταστατικού και λειτουργία των οργάνων με «συμπεριληπτικότητα» – και τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Αν και από την ομάδα Αχτσιόγλου αφήνουν να εννοηθεί ότι οι κινήσεις αυτές δεν αλλάζουν τα δεδομένα μένει να φανεί στην πράξη αν οι κινήσεις Τσίπρα ήρθαν όντως πολύ αργά όπως πολλοί έχουν υπογραμμίσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ή αν έστω και καθυστερημένα έπιασαν τόπο.

Όπου φύγει φύγει

Πάντως, το κύμα φυγής συνεχίζεται. Η πλειοψηφία της Νεολαίας βρίσκεται στην έξοδο, ενώ χθες 26 πανεπιστημιακοί της οργάνωσης ΑΕΙ – Ερευνητικών Κέντρων ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους και επίκεινται συνεδριάσεις οργανώσεων ανά ΑΕΙ σε Αττική και περιφέρεια. Σε οργανώσεις μελών, Νομαρχιακές και Συντονιστικές Επιτροπές, οι αποχωρήσεις μεμονωμένες ή ομαδικές, ακολουθούν η μία την άλλη ενώ την Παρασκευή, μέλη και μεσαία στελέχη της Ομπρέλας της γενιάς των 40ηδων ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους.

Υπενθυμίζεται επίσης πως την εβδομάδα που πέρασε αποχώρησαν κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Τόσκας, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Βαγγέλης Αποστόλου και ο Πέτρος Κόκκαλης.

Η κόντρα Πολάκη με Σία Αναγνωστοπούλου

Το ότι σκέφτεται την αποχώρηση είχε παραδεχτεί την Πέμπτη το βράδυ και η Σία Αναγνωστοπούλου η οποία συμπορεύεται με την τάση των «6+6» και μάλιστα ήταν μεταξύ των στελεχών που είχαν υπογράψει το σκληρό κείμενο της τάσης την περασμένη Κυριακή.

Η αναφορά της δε στον Παύλο Πολάκη ως βασική αιτία που τα στελέχη της τάσης δεν ανέλαβαν ρόλους και η εκτίμηση ότι δεν κάνει για επιτελικούς ρόλους, προκάλεσε την από facebook έκρηξη του βουλευτή Χανίων. Ο τελευταίος επικαλέστηκε την παρέμβασή του για φαρμακευτική αγωγή για τον covid, για την Σία Αναγνωστοπούλου και τον σύζυγό της τον Μάρτιο του 2022, γνωστοποιώντας ιατρικά δεδομένα και αφήνοντας ουσιαστικά υπαινιγμό για «αχαριστία» κατά της βουλευτή Αχαΐας. Η ίδια απάντησε πως δεν θα μπει «σε προσωπική αντιπαράθεση με τον σ. Πολάκη» διότι «γνωριζόμαστε πολύ καλά και γνωρίζουμε και οι δύο καλά τι σημαίνει πολιτική αντιπαράθεση και τι προσωπική επίθεση». Προσθέτοντας: «ούτε θα μπω στη διαδικασία να πω δημοσίως αν και πότε στάθηκα δίπλα του σε δύσκολες φάσεις δικές του».

Επί της ουσίας, ο Παύλος Πολάκης έδειξε να οξύνει το κλίμα συνειδητά, λίγο πριν την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου που κρίνει το μέλλον της σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτη θέση σε τρεις δημοσκοπήσεις – Υπερισχύουν οι αρνητικές γνώμες στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ σε τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κατρακυλά στην τρίτη θέση, κάτω από το ΠΑΣΟΚ.

Μετά την δημοσκόπηση της Opinion Poll – η πρώτη στην οποία το ΠΑΣΟΚ καταγράφηκε δεύτερο ύστερα από 11 χρόνια – ήρθαν δύο ακόμη δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώσουν την ανατροπή στην σειρά μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και ΠΑΣΟΚ.

Στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου καταγράφει 11 μονάδες έναντι 12,1% του ΠΑΣΟΚ και 36% της ΝΔ.

Στην δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 12% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 12,4% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ και 34,1% η ΝΔ. Στο ερώτημα της δημοσκόπησης ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται τέταρτος με 6,7% πίσω από τους Μητσοτάκη (40,3%), Ανδρουλάκη (8,7%) και Κουτσούμπα (7,2%). Επίσης, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι γνώμες για την ηγεσία είναι σχεδόν μοιρασμένες, με όσους κρίνουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τον Στέφανο Κασσελάκη να υπερισχύουν με 46% έναντι όσων εκφράζουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη (43%).

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως: Στόχος να επεκταθεί το μπόνους παραγωγικότητας σε όλο το δημόσιο

Ο Μητσοτάκης δίνει το σήμα για το τέλος της μεταρρυθμιστικής κόπωσης 

Χατζηδάκης: «Η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να “ευλογεί” τη φοροδιαφυγή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 15:26