search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 06:22
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποιες περιφέρειες μένει χωρίς βουλευτή μετά την αποχώρηση των 9 – Εκτός η μισή κυβέρνηση Τσίπρα

23.11.2023 17:33
axtsioglou_syriza

Ντόμινο εξελίξεων όσον αφορά στην εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σηματοδοτεί η αποχώρηση των 9 βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου, καθώς, ως διαφαίνεται, θα σχηματιστεί νέα κοινοβουλευτική ομάδα με τους ήδη αποχωρήσαντες Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα.

Ήδη, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετρά πλέον 36 βουλευτές, με τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 32 βουλευτές, οπότε και διατηρεί την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον χωρίς έδρα στην Α’ Αθηνών και σε άλλες 5 περιφέρειες: Ιωάννινα, Μεσσηνία, Ροδόπη, Ξάνθη, Φλώρινα, μετά την διάσπαση.
Χαρακτηριστικό της αποψίλωσης του κόμματος είναι ότι σε 55 ημέρες ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει 11 βουλευτές και 3 ευρωβουλευτές, χωρίς να συνυπολογιστούν οι απώλειες σε επίπεδο βάσης και στελεχών.

Χωρίς βουλευτή στην Α΄ Αθηνών – Η απώλεια της «ροζ» Ροδόπης



Ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που αποχώρησαν, ήταν οι δύο βουλευτές που είχαν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών. Η ανεξαρτητοποίησή τους οδηγεί σε ένα πρωτοφανές γεγονός για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει εκπρόσωπο στην Α’ Αθηνών.

Παράλληλα, με την αποχώρηση του Φερχάτ Οζγκιουρ, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την εκπροσώπηση στη Ροδόπη, που είναι και η μόνη περιφέρεια που είχε εκλεγεί πρώτο κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Χωρίς έδρα μένει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία με την αποχώρηση του Αλέξη Χαρίτση, στα Ιωάννινα με την αποχώρηση της Μερόπης Τζούφη και στην Ξάνθη όπου αποχώρησε ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν. Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει την έδρα στη Φλώρινα, όπου είχε εκλεγεί η Πέτη Πέρκα, που ανεξαρτητοποιήθηκε μαζί με την «ομπρέλα».

Μείον μία έδρα μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, όπου εξελέγη η Έφη Αχτσιόγλου, στην Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, όπου είχε εκλεγεί η Θεανώ Φωτίου, στην Αχαΐα, με την αποχώρηση της Σίας Αναγνωστοπούλου, αλλά και στη Β’1 Βορείου Τομέα Αθηνών, απ’ όπου είχε αποχωρήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.




 Εκτός ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα της διακυβέρνησης Τσίπρα

Η διάσπαση πλέον ακουμπά μερικά από τα πλέον κεντρικά στελέχη του κόμματος επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, την περίοδο 2015-2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται πλέον εκτός κόμματος, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν υπουργός Οικονομικών, η Έφη Αχτσιόγλου υπουργός Εργασίας, ο Αλέξης Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος, υφυπουργός Εργασίας. Επίσης, η Θεανώ Φωτίου ήταν αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και η Σία Αναγνωστοπούλου, που είχε διατελέσει αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Εκτός κόμματος βρίσκονται επίσης ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, αλλά και οι Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Πάνος Σκουρλέτης αλλά και πολλά στελέχη που πρωταγωνίστησαν στην περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας ερωτήματα για το μέλλον του κόμματος, δεδομένου του ότι ο κ. Κασσελάκης είχε θεωρήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαλλαγεί από τα κατά τον ίδιον «βαρίδια» για να υπάρξει ανάκαμψη, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια «αποσυριζοποίησης».

Διαβάστε επίσης:

Χαρίτσης: Η φωτογραφία με… νόημα στα social μετά την ανερξατητοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ (Photo)

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά της αποχώρησης των 9 βουλευτών

ΣΥΡΙΖΑ: Ανταλλαγή «πυρών» μετά το μπαράζ αποχωρήσεων – Οι επόμενες κινήσεις Κασσελάκη και ομάδας Αχτσιόγλου



google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:36