search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 03:56
MENU CLOSE

Βουλή: Πρώτα «ζόρια» για τον Μητσοτάκη από το κεντροαριστερό «μέτωπο»

23.11.2023 06:06
mitsotakis vouli 876- new

Αν εξαιρέσει κανείς την πρωτολογία του και μια απόπειρα χιούμορ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, σε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, την οποία προκάλεσε ο ίδιος σχετικά με την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου δεν ήταν και πολύ εύκολη.

Ειδικά από το… μέτωπο της κεντροαριστεράς ο πρωθυπουργός δέχθηκε οργανωμένη επίθεση, καθώς ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ως πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος θα έλεγε κανείς ότι «βρέθηκε στο στοιχείο του», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, άσκησε σοβαρές πιέσεις στον πρωθυπουργό, έθεσε ζητήματα που άπτονται του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και υποχρέωσε τον Κ. Μητσοτάκη να κάνει διάλογο μαζί του, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προτάσεων του κόμματος για την πολιτική προστασία, την κλιματική κρίση, αλλά και την ανάταξη των περιοχών που επλήγησαν πριν από μερικούς μήνες από πυρκαγιές και πλημμύρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απαντώντας στον Σ. Φάμελλο ο πρωθυπουργός είπε ότι «το εργαλείο το οποίο μας παραδώσατε για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που είδε ποτέ η χώρα ήταν ένας χάρτης» και έκανε μια «μικρή κριτική στη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πολλές φορές αναγκάζει τις διοικήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, να κάνουν δράσεις οι οποίες τελικά σπανίως έχουν κάποιο αποτέλεσμα» αναφερόμενος στο ζήτημα των πλημμυρικών χαρτών, για το οποίο η Ελλάδα παραπέμπεται από την Κομισιόν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.

Ταυτόχρονα, απαντώντας στον Ν. Ανδρουλάκη για το ζήτημα των πυρκαγιών και αν ήταν λιγότερες φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν εσείς πιστεύετε ότι μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, παρακαλώ τις συγκεκριμένες υποδείξεις, όχι σε εμάς όμως, στην Πυροσβεστική. Γιατί δική τους δουλειά είναι το πώς θα κατανείμουν τα εναέρια μέσα και το πώς θα προτεραιοποιήσουν τις φωτιές. Και μια μεγάλη κατάκτηση του μηχανισμού αυτού είναι το γεγονός ότι δεν παρεμβαίνει πια κανένας πολιτικός παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία», προσθέτοντας ότι «όταν ασκείτε κριτική για την αποτελεσματικότητα των εναέριων μέσων, την κριτική δεν την ασκείτε, κ. Ανδρουλάκη, στην κυβέρνηση, την κριτική την ασκείτε στην Πυροσβεστική. Και να έχετε το θάρρος, αν μη τι άλλο, να το πείτε, ότι “κάποιοι στην Πυροσβεστική δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους”».

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός λίγο-πολύ επανέλαβε τα σχέδια της κυβέρνησης για την Πολιτική Προστασία και για την ανάταξη της Θεσσαλίας που είχε παρουσιάσει και στη ΔΕΘ, προσθέτοντας τα ποσά που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής για αποζημιώσεις, αλλά και την πορεία των έργων αποκατάστασης, επέμεινε στο σχέδιο για ένταξη της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείο στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ώστε «όλοι να είναι υπόλογοι  και να μη λένε εκ των υστέρων “εμείς τα είπαμε, αλλά δεν μας άκουσε κανείς”», και επανέλαβε ότι από το 2024 «επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζουν για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, τις εγκαταστάσεις τους, τον εξοπλισμό τους, τα αποθεματικά τους», παροτρύνοντας και τους πολίτες να κάνουν το ίδιο με τις περιουσίες τους, αλλά και αναφέροντας ότι οι αγρότες «έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα  έσοδα του ΕΛΓΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές» και προαναγγέλλοντας «νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες».

Διαβάστε επίσης:

Η Σία Αναγνωστοπούλου υπογράφει ερώτηση που κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν 21 μέλη από τη Νομαρχιακή Πειραιά – «Το κόμμα βρίσκεται σε τροχιά εκφυλισμού και διάλυσης»

ΣΥΡΙΖΑ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της ομάδας Αχτσιόγλου – Αποχωρούν επίσημα την Πέμπτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32