search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 11:32
MENU CLOSE

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χιόνια (Video)

24.11.2023 12:15
kairos-new

Βροχές, καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια ορεινά, αλλά και σε ορεινές περιοχές ακόμα και της Πελοποννήσου αναμένεται να φέρει η νέα κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με νέο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο, προβλέπεται να προκαλέσει ραγδαία επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή από το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως την Κυριακή οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Αναλυτικά, το Έκτακτο Δελτίο Καιρού της ΕΜΥ αναφέρει:

Α. Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν από αύριο το απόγευμα μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής (26/11). Συγκεκριμένα:

α. στα δυτικά από τις απογευματινές ώρες θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

β. στα ανατολικά από τις βραδινές ώρες νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

γ. Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής στα δυτικά και τη νύχτα και στα ανατολικά.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται

α. από τις πρώτες ώρες αύριο στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα και από το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β. από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τη δυτική Θεσσαλία.

γ. Τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αύριο το βράδυ μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.

«Oliver» η ονομασία της νέας κακοκαιρίας

«Το νέο βαρομετρικό που θα δημιουργηθεί στη Νότια Αδριατική και τα ΒΔ τμήματα της χώρας μας έχει την ονομασία Oliver» επισημαίνει ο Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του, κάνοντας λόγο για απότομη μεταβολή του καιρού.

«Αυτό το σύστημα τώρα που μιλάμε είναι στο Ιόνιο, ακουμπάει τη Ζάκυνθο. Πρέπει οι κάτοικοι στα Ιόνια νησιά, στη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά να βλέπουν και να ακούν τις καταιγίδες» ανέφερε στην εκπομπή Νewsroom o μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, πρόσθέτοντας ότι «έχει καταιγίδες στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο σήμερα. Στα δυτικά μάλιστα το βράδυ θα ενταθούν κιόλας, άρα θα υπάρχουν περισσότερες καταιγίδες εκεί».

Ήδη από σήμερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε τμήματα του Αιγαίου, της Θράκης, της Κρήτης και της δυτικής χώρας, ενώ πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις υπάρχει κυρίως στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 1 έως 17-18, στην Ήπειρο από 3 έως 19 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 5 έως 19, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 18, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 8 έως 17 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 13 έως 20 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 21 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικές βροχές ή και πιθανή καταιγίδα κυρίως στα νότια του νομού με γρήγορη βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αίθριο γενικά καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16-17 βαθμούς.

Μαρουσάκης: «τα βροχόμετρα επιτέλους ξεσκουριάζουν»

Την ίδια ώρα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνων φαινομένων.

«Με το φθινόπωρο αργά αλλά σταθερά να κερδίζει ολοένα και πιο πολύ έδαφος μετά και τον λήθαργο στον οποίο είχε πέσει εδώ και αρκετό καιρό, κυλούν οι τελευταίες ημέρες καιρικά στη χώρα μας, με τα βροχόμετρα επιτέλους να “ξεσκουριάζουν” ειδικά για περιοχές προς τα ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα και που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τις βροχές μετά από μια μεγάλη περίοδο έντονης ξηρασίας. Τα ποτάμια αέρα (σ.σ πολικός και υποτροπικός) πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα και που πηδαλιουχούν τα καιρικά συστήματα κάτω χαμηλά, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους κατεβάζοντας τον βόρειο πόλο νοτιότερα στη Γηραιά Ήπειρο και κλείνοντας πονηρά το μάτι και στη χώρα μας θυμίζοντάς μας ότι ο Χειμώνας μπορεί να μην έχει κάνει αισθητή την παρουσία του προς τα νότια της Ευρώπης, παρόλα αυτά παρακολουθεί κρυμμένος τις εξελίξεις περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα επιβιβαστεί στο πολικό ποτάμι για να φτάσει και στη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη… «σαμουράι» με σπαθιά katana, καραμπίνες, μαχαίρια και ξιφολόγχη!

Τροχαίο στη Βάρκιζα: Μόλις 18 ετών η μια από τις δύο νεκρές κοπέλες – Σοκάρουν οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας (video)

Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος οδήγησης πάρκαρε σε θέση για ΑμεΑ (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 11:30