search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:10
MENU CLOSE

Βασιλιάς Κάρολος: Πώς αυξάνει τον πλούτο του, εκμεταλλευόμενος το εθιμικό δίκαιο του Μεσαίωνα (photos/videos)

24.11.2023 13:22
vasilias_karolos

Ο βασιλιάς Κάρολος εκμεταλλεύεται τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων στη βορειοδυτική Αγγλία, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιούνται κρυφά για την αναβάθμιση ακινήτων που ανήκουν στον βασιλιά και διαχειρίζονται την κληρονομική του περιουσία,  όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Το Δουκάτο του Λάνκαστερ, μία αμφιλεγόμενη εκμετάλλευση ιδιοκτησιών γης που αποφέρει τεράστια κέρδη στον βασιλιά Κάρολο, έχει συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια λίρες τα τελευταία χρόνια, με βάση ένα απαρχαιωμένο σύστημα που ανάγεται στην περίοδο της φεουδαρχίας.

Περιουσιακά στοιχεία που είναι γνωστά ως bona vacantia, που ανήκουν σε άτομα που έχουν πεθάνει χωρίς να αφήσουν διαθήκες ή συγγενείς, συγκεντρώνονται από το δουκάτο, σύστημα που την τελευταία δεκαετία απέφερε τουλάχιστον 60 εκατομμύρια λίρες. Το Δουκάτο του Λανκάστερ ισχυρίζεται ότι τα έσοδα καταλήγουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο Guardian, μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των εσόδων πηγαίνει στην πραγματικότητα σε φιλανθρωπίες. Εσωτερικά έγγραφα του Δουκάτου, που έχει υπόψη του ο Guardian, αποδεικνύουν ότι τα ποσά που συγκεντρώνονται διοχετεύονται μυστικά για τη χρηματοδότηση έργων ανακαίνισης σε ιδιοκτησίες του βασιλιά, τις οποίες ενοικιάζει και αποκομίζει κέρδη.

Το Δουκάτο συγκεντρώνει περιουσιακά στοιχεία από άτομα που η τελευταία γνωστή διεύθυνσή τους ήταν σε περιοχές που κατά τον Μεσαίωνα  ήταν γνωστές ως κομητεία του Λάνκαστερ και τις διαχειριζόταν ένας δούκας.

Έγγραφο του Δουκάτου, από το 2020,  δίνει στους αξιωματούχους, κατόπιν άδειας του βασιλιά Καρόλου, τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα ταμεία από bona vacantia για την ανακαίνιση κατοικιών, εξοχικών συγκροτημάτων, αγροτικών σπιτιών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία εκμεταλλεύεται ο βασιλιάς.

Οι εργασίες ανακαίνισης που έχουν γίνει αφορούν σε νέες στέγες, αντικατάσταση παραθύρων, εγκαταστάσεις μπόιλερ και καινούριες πόρτες. Ένα έγγραφο αναφέρεται στη ριζική ανακαίνιση μιας παλιάς αγροικίας στο Γιορκσάιρ για να γίνει πολυτελής κατοικία και ένα άλλο αφορά στη μετατροπή ενός αγροτικού κτίσματος σε συγκρότημα γραφείων..

Τρεις πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο διαχείρισης των ταμείων του Δουκάτου επιβεβαίωσαν ότι χρησιμοποιούνται κεφάλαια από τα αποκαλούμενα bona vacantia για την ανακαίνιση του χαρτοφυλακίου του βασιλιά. Μία από αυτές τις πηγές είπε στον Guardian ότι τα κεφάλαια αυτά θεωρούνται «δωρεάν χρήμα».

Με την εκμετάλλευση αυτού του «δωρεάν χρήματος» αυξάνεται η κερδοφορία του βασιλιά, κατά δεκάδες εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο. Το Μπάκιγχαμ χαρακτηρίζει αυτό το εισόδημα «ιδιωτικό». Στην πρώτη ετήσια ανακοίνωση για τα περιουσιακά στοιχεία του Καρόλου αφότου ανέβηκε στον θρόνο, αναφέρεται ότι από το Δουκάτο του Λάνκαστερ ο βασιλιάς κέρδισε 26 εκατομμύρια λίρες.

Ο Guardian στο πλαίσιο της έρευνας που έκανε ταυτοποίησε δεκάδες άτομα που τα χρήματά τους κατέληξαν στο ίδρυμα εκμετάλλευσης ακινήτων του βασιλιά και εν ζωή ήταν κάτοικοι των περιοχών Πρέστον, Μάντσεστερ, Μπέρνλι, Μπλακμπερν, Λίβερπουλ, Ούλβερστον και Όλνταμ. Κάποιοι από αυτούς ζούσαν σε κοινωνικές δομές, κάτι που δεν συνάδει με τα μεγάλα ποσά που άφησαν πίσω τους και κατέληξαν στο ταμείο του βασιλιά.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την αποκάλυψη του Guardian.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας καις την Ουαλία, τα περιουσιακά στοιχεία ατόμων που πεθαίνουν χωρίς να αφήσουν διαθήκη, ούτε έχουν κληρονόμους, μεταφέρονται στο δημόσιο ταμείο, που τα χρησιμοποιεί για έργα δημοσίου συμφέροντος. Το σύστημα διαχείρισης αυτών των περιουσιών είναι γνωστό με την λατινική ονομασία ως «Bona vacantia», που σημαίνει περιουσιακά στοιχεία χωρίς ιδιοκτήτη.

Με βάση εθιμικό δίκαιο που έχει τις ρίζες τους στον Μεσαίωνα, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να καταλήγουν σε δύο ιδρύματα, τα Δουκάτα, που ανήκουν στην βασιλική οικογένεια. Το ένα από αυτά είναι το Δουκάτο του Λάνκαστερ. Στα ταμεία αυτών των βασιλικών ιδρυμάτων καταλήγουν επίσης κεφάλαια εταιριών που διαλύονται.

Διαβάστε επίσης:

Διάστημα: Μυστηριώδης κοσμική ακτίνα από το υπερπέραν προβληματίζει τους επιστήμονες – «Άνευ προηγουμένου φαινόμενο» (Video)

Δουβλίνο: Ακροδεξιοί έκαψαν την πόλη μετά την επίθεση «Αλγερινού» που τελικά ήταν… Ιρλανδός (photos/videos)

Σομαλία: Τουλάχιστον 96 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Εικόνες απόλυτης καταστροφής (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:10