search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 02:22
MENU CLOSE

Σαββατοκύριακο συσκέψεων για τους «11» – Αποφασίζουν ρόλους και όνομα για τη νέα ΚΟ

25.11.2023 11:17
xaritsis_axtsioglou

Διαβουλεύσεις για τις λεπτομέρειες γύρω από τη συγκρότηση της νέα ΚΟ έχουν αυτό το Σαββατοκύριακο οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πλέον ανεξάρτητοι.

Στόχος είναι να προχωρήσουν στη σύσταση της νέας ΚΟ από τις αρχές της εβδομάδας, Δευτέρα ή Τρίτη, ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η προετοιμασία τους για τον Προϋπολογισμό που θα είναι η πρώτη συγκροτημένη τους εμφάνιση, η «πρεμιέρα».

Επικρατέστερος για επικεφαλής θεωρείται μέχρι στιγμής ο Αλέξης Χαρίτσης, καθώς η Έφη Αχτσιόγλου επιθυμεί σε αυτή τη φάση να μείνει πιο πίσω, όμως τίποτα δεν έχει κλειδώσει.

Το όνομα

Καταρχάς, αναζητείται το όνομα με το οποίο θα συστηθεί στη Βουλή η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει τον όρο Αριστερά, χωρίς να είναι σαφές αυτή τη στιγμή αν θα περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία ή προσδιορισμούς (πχ, ανανεωτική, ριζοσπαστική, οικολογική, κλπ). Με δεδομένο ότι εντός της νέας ομάδας κυριαρχεί η επιδίωξη να απευθυνθούν στο ευρύτερο ακροατήριο ως το προοδευτικό κέντρο, εκτιμάται ότι προσδιορισμοί όπως «ριζοσπαστική» αριστερά, θα είναι αρκετά περιοριστικοί, επομένως δεν έχουν τύχη.

Λογικά, θα πρέπει να μπορεί να καλύψει και το νέο πολιτικό φορέα ο οποίος θα ετοιμαστεί σιγά σιγά για να παρουσιαστεί σε δεύτερο χρόνο κι ενώ οι 11 αναμένουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συζητούν και με πρόσωπα εκτός.

Μάλιστα, χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος, στο δελτίο του Star και την Μάρα Ζαχαρέα σημείωσε πως υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ «που κατανοούν αυτά που λέμε και θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα ίσως και να συναντηθούμε ξανά». Ακόμα, εκτίμησε ότι «μετά τις ευρωεκλογές μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις ευρύτερης ανασύνθεσης συνολικά και στην Αριστερά και στην Κεντροαριστερά».

Οι ρόλοι

Για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ ακούγεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ η νέα ΚΟ δικαιούται δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους για τη θέση των οποίων ακούγονται η Έφη Αχτσιόγλου, η Θεανώ Φωτίου και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Χρηματοδότηση – Γραφεία

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που θα έχει το νέο σχήμα να υποστηρίξει το έργο του, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε στο Star ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση, επομένως το νέο εγχείρημα θα στηριχτεί αυτή τη στιγμή στις εισφορές των βουλευτών (από τη βουλευτική τους αποζημίωση) και τις συνδρομές του κόσμου που θέλει να τους στηρίξει.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι έχουν βρεθεί γραφεία για τη στέγαση του νέου φορέα στον Νέο Κόσμο. Κάτι που πάντως το εν λόγω στέλεχος απέφυγε να επιβεβαιώσει στην προαναφερθείσα συνέντευξή του διευκρινίζοντας ότι τα πράγματα έτρεξαν πολύ γρήγορα και δεν πρόκειται για μια απόφαση «κλεισμένη εδώ και καιρό που μας έχει δώσει το χρόνο να βάλουμε κάτω πράγματα». Απαντώντας έτσι και στις επιθέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για επιλογή προαποφασισμένη από την εκλογή Κασσελάκη.

Διαβάστε επίσης:

Νάσος Ηλιόπουλος: «Oύτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να καλύψουν το κενό στην αντιπολίτευση»

Γεωργιάδης: «Ατυχέστατο το σχόλιο Τσακλόγλου- Από 24/9 θα ισχύει αναδρομικά το επίδομα μητρότητας»

Μαρία Συρεγγέλα στο topontiki.gr: «Θέλω πολλές γυναίκες στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – έχω τον τρόπο να επιβληθώ με ήπιο τρόπο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58