search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 01:55
MENU CLOSE

Πάγωσαν οι πληρωμές των προγραμμάτων ΕΣΠΑ λίγο πριν τη λήξη τους

27.11.2023 11:30
papathanasis

Στον αέρα βρίσκονται οι πληρωμές των τελικών αλλά και των ενδιάμεσων ελέγχων στο πλαίσιο της δράσης “Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”  και όλων των υπόλοιπων προγραμμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)” – ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι επενδυτές που συμμετέχουν σε αυτήν τη δράση βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απώλειας ρευστότητας, καθώς η παράταση των πληρωμών απειλεί την επιτυχή υλοποίηση των έργων τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Εάν δεν πραγματοποιηθούν άμεσα οι πληρωμές στους ενδιάμεσους ελέγχους, οι επενδυτές θα βρεθούν σε άνευ προηγουμένου δύσκολη θέση, καθώς χωρίς την απαραίτητη ρευστότητα, δεν θα έχουν τα χρήματα που απαιτούνται για να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους και να προχωρήσουν στον τελικό έλεγχο.

Πηγές του υπουργείου μάλιστα αναφέρουν ότι τα ταμεία είναι άδεια από τις 10 Νοεμβρίου γεγονός που δυσχεραίνει τη συνέχιση των επενδύσεων παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Νικος Παπαθανάσης διαβεβαίωνε πριν ένα περίπου μήνα ότι με την ολοκλήρωση προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020 θα έχει πιστοποιηθεί το σύνολο των δαπανών στο 100%!

Σήμερα πάντως 1 μήνα πριν από τη λήξη των εν λόγο προγραμμάτων οι πληρωμές έχουν σταματήσει … και η συνέχιση της καθυστέρησης στις πληρωμές απειλεί την ύπαρξη εκατοντάδων επενδύσεων και το μέλλον πολλών επιχειρηματιών.

Για πρώτη στα χρονικά παρατηρείται να ολοκληρώνεται η προγραμματική περίοδος και τα ταμεία να μην έχουν καθόλου ρευστότητα.

Οι εν δυνάμει επιχειρηματίες που έχουν προχωρήσει σε υλοποιήσεις τουριστικών επενδύσεων καλούν τις αρμόδιες αρχές να επιδείξουν ευαισθησία και επαγρύπνηση έναντι των ανησυχιών τους και να ανταποκριθούν άμεσα στην επίλυση αυτού του προβλήματος λαμβάνοντας άμεσα μέτρα προκειμένου να διευκολυνθούν οι πληρωμές και να εξασφαλιστεί η συνέχιση των επενδύσεων έγκαιρα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Η ευημερία πολλών επιχειρήσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας εξαρτώνται από την ομαλή εξέλιξη αυτής της διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης:

Cyber Monday σήμερα: Οδηγός για ασφαλείς αγορές – Τι να προσέξετε

Επιταγή ακρίβειας: Ποια νοικοκυριά θα την λάβουν τα Χριστούγεννα

Οι δύο αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στο φορολογικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 01:12