search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 05:48
MENU CLOSE

Καιρός: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία – Προβλήματα στη Δ. Ελλάδα

28.11.2023 19:36
kakokairia 876- new

Το δόντια της δείχνει η μίνι κακοκαιρία που πλήττει από το βράδυ της Δευτέρας τη χώρα με βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις νοτιάδες και που έχει προκαλέσει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.

Απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια

Ισχυροί νότιοι άνεμοι πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνοντας σύμφωνα με την ΕΜΥ κατά τόπους τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα δρομολόγια των πλοίων να παραμένουν ανεκτέλεστα.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται με πλοία κλειστού τύπου.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστά είναι επίσης τα πορθμεία Πειραιάς-Σαλαμίνα, Ελευσίνα-Φανερωμένη, Ραφήνα-Μαρμάρι, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Κλειστό είναι και το Ρίο-Αντίρριο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν τις επόμενες ώρες, καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων που έχουν προκληθεί εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Meteo: Η πορεία της κακοκαιρίας

Κακοκαιρία με βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένεται σήμερα Τρίτη 28/11 σε ορισμένες περιοχές της χωράς, ενώ στο Αιγαίο, σύμφωνα με το meteo θα φυσούν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ. Από αύριο Τετάρτη, τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν και οι άνεμοι θα κοπάσουν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το meteo.gr, σήμερα Τρίτη 28/11 προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι έντονες και αναμένονται σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι οι βροχοπτώσεις για σήμερα, όπου αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα, κατατάσσονται στην κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής σε χιλιοστά από την Τρίτη 28/11 έως και την Τετάρτη 29/11.

Όσον αφορά το Αιγαίο, σήμερα Τρίτη αναμένεται σημαντική ενίσχυση των νότιων-νοτιοδυτικών ανέμων με εντάσεις που θα φτάσουν έως τα 8 μποφόρ.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις προβλεπόμενες μέγιστες εντάσεις των ανέμων για την Τρίτη 28/11.

Πως θα κινηθεί ο καιρός την Τετάρτη 29/11

Σύμφωνα με το meteo, η κατάσταση του καιρού από αύριο Τετάρτη 29/11 θα βελτιωθεί σημαντικά. Ωστόσο τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στο Ανατολικό Αιγαίο όπου μέχρι τις μεσημεριανές ώρες θα υπάρξουν τοπικές ισχυρές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Νότια και Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Ήπειρο, Κυκλάδες αναμένονται τοπικές βροχές. Ενώ όσον αφορά την Ανατολική Στερεά και την Νότια Εύβοια αναμένονται τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται και σταδιακή εξασθένηση των ανέμων.

Πάτρα: Νέα κατολίσθηση στον Ελαιώνα Αιγίου – Έκλεισε για λίγες ώρες η εθνική οδός στο ρεύμα προς Αθήνα

Νέα κατολίσθηση σημειώθηκε στον Ελαιώνα Αιγίου, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην αμφιδρόμηση του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, της Εθνικής οδού Αθηνών Κορίνθου στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο νωρίς το βράδυ ο δρόμος άνοιξε ξανά για τα οχήματα και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά και στα δύο ρεύματα.

Κλειστή παραμένει η Παλαιά Εθνική και στα δυο ρεύματα στο 162ο χλμ, όπου σημειώθηκε το απόγευμα κατολίσθηση.

Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσα από τα χωριά Ελαιώνας και Ζαχλωρίτικα.

Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία πλήττει πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με εκδήλωση καταιγίδων και χαλαζοπτώσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα την συσσώρευση υδάτων σε δρόμους, ενώ, λόγω των ισχυρών ανέμων, καταγράφονται μικρής έκτασης προβλήματα σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

Οι πολύ σφοδρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης μεγαλώνουν τον κίνδυνο κάποιας κατολίσθησης και γι’ αυτό τον λόγο στην Εθνική Οδό βρίσκονται μηχανήματα του Δήμου προκειμένου να αποτρέψουν κάτι τέτοιο να συμβεί.

Δυτική Ελλάδα: Ποτάμια οι δρόμοι στην Πάτρα, ανεμοστρόβιλος σάρωσε σπίτια στην Hλεία

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την Δυτική Ελλάδα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους σε Πάτρα και Ηλεία. Στην Ηλεία ανεμοστρόβιλος σάρωσε την περιοχή και έχει προκαλέσει ζημιές σε ακόμα και σε στέγαστρα. Αρκετά προβλήματα και στην Αιτωλοακαρνανία λόγω παγετού.

Στο μεταξύ, λόγω του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την Δυτική Ελλάδα, έχει διακοπεί, εξαιτίας της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην διαδημοτική οδό που συνδέει την κοινότητα Περιστέρας της Αιγιάλειας με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Βροχή και χαλάζι στην Πάτρα – Ποτάμια οι δρόμοι

Στην Πάτρα, το μεσημέρι της Τρίτης άνοιξαν οι ουρανοί με δυνατή βροχή και χαλάζι.

Δέντρα έπεσαν σε Ρίο και Ακταίο, ο δρόμος στην Ακτή Δυμαίων έγινε «ποτάμι», ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε γειτονιές, όπως το Σαραβάλι.

Στο μεταξύ, συνεργεία πραγματοποιούν εργασίες στην περιοχή του χειμάρρου, Χάραδρος, στον Καστελόκαμπο της Πάτρας, ώστε να αποτρέψουν φαινόμενα υπερχείλισης, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ανεμοστρόβιλος σάρωσε σπίτια στον Πύργο

Στην Ηλεία και τον Πύργο, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και κυρίως στο παραλιακό μέτωπο προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια. Σύμφωνα με το ilialive.gr μικρός ανεμοστρόβιλος σάρωσε την περιοχή και έχει προκαλέσει ζημιές σε στέγαστρα. Στο σημείο επιχειρούν συνεργεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου.

Αιτωλοακαρνανία: Πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Στην Αιτωλοακαρνανία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό, Καλλιθέας-Προυσσού, από το ύψος του 12ου χιλιομέτρου, έως την περιοχή Αραποκέφαλα, εξαίτιας της χιονόπτωσης και του παγετού.

Ήπειρος: Πού δημιουργήθηκαν προβλήματα

Μεγάλος όγκος νερού έπεσε, όπως σημειώνει το epirustv, σε χωριά της Θεσπρωτίας. Οι εικόνες από τον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών είναι χαρακτηριστικές. Δυνατοί άνεμοι στην Ψάκα έκοψαν το άνω τμήμα κολώνας της ΔΕΗ μέσης τάσης, με συνέπεια να πέσει στη μέση δρόμου, ενώ έπεσαν και δένδρα.


Στο νομό Ιωαννίνων, η Πυροσβεστική έσπευσε για την κοπή και απομάκρυνση δένδρου που έπεσε στην παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων Άρτας, στο ύψος της Κανέτας.


Νάξος: Νέο πρόβλημα με το Blue Star 1 – Δύο ώρες προσπαθούσε να «δέσει» στο λιμάνι

Νέο πρόβλημα προέκυψε με το πλοίο Blue Star 1 στο λιμάνι της Νάξου, καθώς λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία αποβίβασης.

Μετά τη χθεσινή πρόσκρουση στο ντόκο του λιμένα του νησιού, σήμερα το πλοίο αδυνατούσε, για πάνω από μία ώρα, να δέσει στο λιμάνι, σύμφωνα με το cyclades24.

Πιο αναλυτικά, το πλοίο εκτελούσε το προγραμματισμένο του δρομολόγιο από Πειραιά για Πάρο-Νάξο-Σαντορίνη, ωστόσο στην προσπάθειά του να δέσει στη Νάξο αντιμετώπισε δυσκολίες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Κάποια στιγμή το πλοίο κατάφερε να δέσει στο λιμάνι και να αποβιβάσει τους επιβάτες, ωστόσο λόγω κινδύνου πρόσκρουσης απομακρύνθηκε χωρίς να προλάβει να αποβιβάσει τις νταλίκες και ενδεχομένως κι άλλα οχήματα.

Καταβλήθηκε προσπάθεια σχεδόν δύο ωρών προκειμένου το πλοίο να ξαναδέσει στο λιμάνι, κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατό με αποτέλεσμα να αναχωρήσει για Σαντορίνη χωρίς να ολοκληρώσει την αποβίβαση. Μάλιστα, φαίνεται πως κατά τις προσπάθειες που έγιναν για να δέσει στο λιμάνι, το πλοίο έχασε και έναν κάβο.

Διαβάστε επίσης:

Βερβεσός για φορολογικό: Η κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει τα χειρότερα φορολογικά μέτρα, τα ίδια που καταδίκαζε πριν τις εκλογές (Ηχητικό)

Πάτρα: Νέα κατολίσθηση στον Ελαιώνα Αιγίου – Έκλεισε το ρεύμα της Εθνικής Οδού προς Αθήνα

Κακοκαιρία στη Δυτική Ελλάδα: Ποτάμια οι δρόμοι στην Πάτρα, ανεμοστρόβιλος σάρωσε σπίτια στην Hλεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32