search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:42
MENU CLOSE

Ντραγκέτα: Ανατριχιαστικές ιστορίες από τη δίκη – Ανθρωποφάγα γουρούνια και εκβιασμοί με νεκρά ζώα (videos)

29.11.2023 14:00
ndrangheta_2911_1920-1080_new

Το αυτοκίνητο της Μαρία Τσιντάμο βρέθηκε έξω από την πύλη του αγροκτήματος, που αγόρασε στο Λιμπάντι ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μικρή φάρμα. Η πόρτα του οδηγού ήταν ανοιχτή και ο κινητήρας σε λειτουργία. Δίπλα στο αυτοκίνητο εντοπίστηκαν ίχνη αίματος. Η Μαρία Τσιντάμο όμως δεν βρέθηκε παρά τις έρευνες. Ήταν Μάιος του 2016 και η εξαφάνισή της, ακριβώς ένα χρόνο μετά την αυτοκτονία του συζύγου της, προκάλεσε υποψίες ότι ίσως είχε πέσει θύμα της οικογένειας του άντρα της, επειδή την θεώρησαν υπεύθυνη για τον θάνατό του, καθώς είχε ζητήσει διαζύγιο.

Όμως, όπως αποδείχτηκε, η σύμπτωση με την ημερομηνία της εξαφάνισης της Μαρία Τσιντάμο και του θανάτου του συζύγου της ήταν ο τρόπος που είχαν επιλέξει οι δολοφόνοι της 42χρονης χήρας για να σβήσουν τα ίχνη τους. Η Μαρία Τσιντάμο είχε πέσει θύμα της μαφίας, γιατί αρνιόταν να πουλήσει το αγρόκτημά της σε κάποιον γείτονα που είχε διασυνδέσεις με μαφιόζους.  

Οι λεπτομέρειες του θανάτου της Μαρία Τσιντάμο προκαλούν σοκ και αποκαλύπτονται στη δίκη μαφιόζων της ιταλικής Ντραγκέτα. Ο εκτελεστής την πυροβόλησε εξ επαφής και το άψυχο σώμα της το πέταξαν σε γουρούνια για να το φάνε. Μάλιστα οι μαφιόζοι είχαν αφήσει νηστικά τα γουρούνια για να μην αφήσουν ούτε το παραμικρό ίχνος από το σώμα της 42χρονης. Τα οστά που έμειναν, τα συνέθλιψαν με μία μπουλντόζα.

Η μεγαλύτερη δίκη μαφιόζων εδώ και τρεις δεκαετίες

Η ιστορία της Μαρία Τσιντάμο άφησε άφωνους όσους παρακολουθούν τη δίκη των μελών της Ντραγκέτα, που είναι η μεγαλύτερη δίκη στην Ιταλία τα τελευταία 30 χρόνια. Στο εδώλιο κάθισαν 337 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 207 κρίθηκαν ένοχοι για τόσα πολλά εγκλήματα που οι τρεις δικαστίνες χρειάστηκαν δύο ώρες για να διαβάσουν τις ετυμηγορίες. Οι ποινές κάθειρξης, που επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ανέρχονται συνολικά σε 2.200 χρόνια.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό και τις συλλήψεις των μαφιόζων συμμετείχαν 2.500 αστυνομικοί και στο δικαστήριο ήταν παρόντες 600 δικηγόροι, ενώ κλήθηκαν να καταθέσουν 900 μάρτυρες.

Οι βασικές υποθέσεις που εκδικάστηκαν ήταν πέντε φόνοι: δύο μελών της μαφίας, το καλοκαίρι του 1996, ενός γκέι γκάγκστερ το 2002 και άλλη μια διπλή δολοφονία το 2002. Για τρεις από τους πέντε νεκρούς δεν βρέθηκε ούτε ίχνος από τα σώματά τους.

Ωστόσο, οι δικαστές έμαθαν λεπτομέρειες για τη δράση της Ντραγκέτα επειδή συνεργάστηκε με τις αρχές ένας ανιψιός του Λουίτζι Μανκούζο, του αρχιμαφιόζου που είχε το παρατσούκλι «ο Υπέρτατος».

Πώς δρούσε η μαφία

Οποιοσδήποτε αρνιόταν να πουλήσει τη γη του στη μαφία δολοφονείτο, όπως έγινε με τη Μαρία Τσιντάμο. Ένας άλλος βασανίστηκε με τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την κοπή των οπλών στις αγελάδες και στη συνέχεια τον κρέμασαν ανάποδα για τρεις μέρες, μέχρι που πέθανε. Ένας νεαρός βιολόγος, ο Ματέο Βίντσι ήταν θύμα βομβιστικής επίθεσης στο αυτοκίνητό του: από την έκρηξη έχασε τα δύο πόδια του και καθώς δεν μπορούσε να βγει από το αυτοκίνητο, τον άφησαν να καεί ζωντανός.

Εκτός από τις δολοφονίες, στη δίκη αποκαλύφθηκαν κι άλλες δουλειές της μαφίας. «Κάνουμε λίγο απ’ όλα: δολοφονίες, τοκογλυφία, εκβιασμοί, νοθείες σε εκλογές, ναρκωτικά, ασφαλιστικές απάτες», κατέθεσε χαρακτηριστικά ένα μέλος της μαφίας, που συνεργάστηκε με τις αρχές.

Όταν κάποιος αρνιόταν να πληρώσει για να έχει την προστασία των μαφιόζων, η προειδοποίηση για την τύχη που θα είχε ήταν σαφέστατη: ένας επιχειρηματίας με κατασκευαστική εταιρία βρήκε έξω από την εταιρία του ένα νεκρό δελφίνι. Ένας άλλος, με κατάστημα μόδας, βρήκε στην πόρτα του καταστήματός του κρεμασμένο ένα σκυλί. Σε άλλους άφηναν νεκρές κατσίκες, ή τους έκαιγαν τα αυτοκίνητα.

Η Ντραγκέτα έχει διεισδύσει σε όλους τους τομείς της ζωής στην Καλαβρία, όπου έχει απλώσει τα πλοκάμια της.

Μετά τη δίκη ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Βιντσέντζο Καπομόλα δήλωσε ότι «η Ντραγκέτα έχει τόσο βαθιές ρίζες, έχει απλωθεί τόσο πολύ, που δεν υπάρχει καμία πτυχή της ζωής και της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην επαρχία που να μην ελέγχεται από την εγκληματική οργάνωση».

Πού είχε απλώσει τα πλοκάμια της η Ντραγκέτα

Ακόμα και οι Ιταλοί που έχουν ακούσει ατέλειωτες ιστορίες από τη δράση της μαφίας, έμειναν άφωνοι με τα όσα ακούστηκαν στη δίκη.

Από τη μαφία περνούσε ακόμα και μια θέση εργασίας στην καθαριότητα ενός νοσοκομείου, ή στην τροφοδοσία ενός σχολείου.

Η μαφία έφτασε να ελέγχει γραφεία κηδειών, δημιουργώντας ένα τραστ για να ελέγχει τις τιμές και να διαχειρίζεται τους τάφους σε ένα κοιμητήριο, πουλώντας τους χώρους ταφής σε ενδιαφερόμενες οικογένειες. Το κοιμητήριο αυτό χρησιμοποιείτο από τους μαφιόζους και για να κρύβουν τα όπλα τους. 

Για τις ασφαλείς μετακινήσεις τους οι μαφιόζοι χρησιμοποιούσαν ασθενοφόρα, με τα οποία μετέφεραν και τα ναρκωτικά.

Η μαφία χρησιμοποιούσε το νερό που έτρεχε στα σιντριβάνια ενός χωριού για να ποτίζει τις φυτείες κάνναβης.

Ως βιτρίνα για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος που εισέπραττε η Ντραγκέτα χρησίμευε μία κατασκευαστική εταιρία.

Ενώ η μαφία έφτασε να ελέγχει κέντρα υποδοχής προσφύγων, όπου εκμεταλλευόταν τους πρόσφυγες ως φτηνά εργατικά χέρια σε πορτοκαλεώνες που ανήκαν σε συνεργάτες της.  

Η Ντραγκέτα είχε δημιουργήσει τις δικές της εταιρίες στον χώρο της μόδας, έχτισε δικά της ξενοδοχεία, απασχολούσε επιφανείς δικηγόρους και λογιστές, απέκτησε ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της ποδοσφαιρικής ομάδας Vibonese FC.

Ο ετήσιος τζίρος από τις δουλειές της Ντραγκέτα ήταν περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τα αφεντικά προτιμούσαν να ζουν σε απομονωμένα χωριά για να μην δίνουν στόχο και για να μπορούν να διαφεύγουν είχαν φτιάξει ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων και καταφυγίων.

Εκείνο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στη δίκη ήταν ο τρόπος με τον οποίον η μαφία είχε διεισδύσει στην πολιτική και την αστυνομία. «Η δύναμη της μαφίας εξαρτάται από τις σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Φεντερίκο Βαρέζε, καθηγητής εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας του βιβλίου «Η Ζωή της Μαφίας». Στη δίκη της Ντραγκέτα αποκαλύφθηκε ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών της από τους χώρους της πολιτικής, της αστυνομίας και των τραπεζών.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Τζιανκάρλο Πιτέλι, πρώην γερουσιαστής, που είχε εκλεγεί με τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και με τους Αδελφούς της Ιταλίας – της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Ένας σύνδεσμος του Πιτέλι ήταν ο Τζιόρτζιο Νασέλι, υψηλόβαθμος αξιωματικός των Καραμπινιέρων, που ενημέρωνε τον γερουσιαστή για την πορεία ερευνών των αστυνομικών αρχών με στόχο τη μαφία.

Η μαφία χρησιμοποιούσε τη δύναμή της για να στηρίζει συγκεκριμένους πολιτικούς στις εκλογές και όποιοι εκλέγονταν ανταπέδιδαν εξασφαλίζοντας σε μαφιόζους συμβόλαια για δουλειές με το δημόσιο.

Πόσο καθοριστικό ήταν το πλήγμα στη Ντραγκέτα;

Η δίκη που έγινε χαρακτηρίστηκε μια μοναδική ευκαιρία για να σπάσει ο έλεγχος της Ντραγκέτα στην Καλαβρία. Αλλά όπως παρατηρούν αναλυτές που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της μαφίας, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει. Γιατί η Ντραγκέτα αποτελεί μια οργάνωση – ομπρέλα, με περίπου 150 συμμορίες. Ακόμα κι αν μία από αυτές τις συμμορίες εξαρθρωθεί, η οργάνωση δεν επηρεάζεται.

«Οι άνθρωποι έχουν απολύτως μη ρεαλιστικές ελπίδες για το τι μπορεί να αποφέρει μια τέτοια δίκη», λέει ο Ζόρα Χάουζερ, που έχει αναλύσει τον τρόπο λειτουργίας της Ντραγκέτα, προσθέτοντας: «Η δίκη προκάλεσε σημαντικά πλήγματα σε συγκεκριμένες οικογένειες, αλλά η δράση εναντίον μίας-δυο συμμοριών σε μία επαρχία είναι σταγόνα στον ωκεανό, όταν η οργάνωση έχει παρουσία σε πάνω από 40 χώρες».

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία – Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ: Ταξίδι στα μισά του δρόμου προς τον Βόρειο Πόλο (videos)

Οι 5 πιο επιδραστικοί influencers για το 2023

Πόλεμος στη Γάζα: Ο εφιάλτης των ομήρων της Χαμάς – «Πέρασαν από τον παράδεισο στην κόλαση σε μια ώρα» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:41