search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 05:48
MENU CLOSE

Πόλος έλξης η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου στις Βρυξέλλες – Πολλές ελληνικές συμμετοχές

29.11.2023 15:54
EBDOMADA_UDROGONOU

Σε πόλο έλξης χιλιάδων Πολιτών, Φορέων, Οργανισμών και Επιχειρηματιών εξελίχθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 20-24 Νοεμβρίου 2023 και διοργανώθηκε από την Hydrogen Europe, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Clean Hydrogen Partnership.

Η εβδομάδα Υδρογόνου συγκέντρωσε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τομέα υδρογόνου σε μια τοποθεσία για μια ολόκληρη εβδομάδα συνεδρίων, εκθέσεων και εξαιρετικών ευκαιριών δικτύωσης.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ο Μάρος Σέφκοβιτς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και για τις Διοργανικές Σχέσεις και Διερεύνηση Προοπτικών.

Περισσότεροι από 200 εκθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από διεθνείς εταίρους όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, κατέκλυσαν τον εκθεσιακό χώρο με τα καινοτόμα προϊόντα, έργα και σχέδια τους. Περισσότεροι από 200 ομιλητές συμμετείχαν σε ζωντανές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις σε 27 συνεδρίες ανάμεσα στην Υψηλού Επιπέδου Πολιτική Διάσκεψη και το Επιχειρηματικό Φόρουμ B2B.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με δύο σημαντικές ανακοινώσεις για τον τομέα του υδρογόνου: τη Δευτέρα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι ο δεύτερος διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2024 με προϋπολογισμό 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το ποσό είναι σχεδόν τριπλάσιο του προϋπολογισμού του πιλοτικού διαγωνισμού και πληροί τη δέσμευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε από την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της το 2022.

Μιλώντας για τον πιλοτικό διαγωνισμό, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και νυν Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα, Βόπκε Χουκστρά, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση την Πέμπτη ανακοίνωσε επίσημα τον διαγωνισμό ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Οι προσφορές είναι πλέον ανοικτές, και αναμένεται απόφαση για τα επιλέξιμα έργα έως τον Απρίλιο του 2024.

Παράλληλα, η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ακόμα μια συμφωνία με το Βραζιλιάνικο Κράτος του Πιαουί για την υποστήριξη της κατασκευής μιας εγκατάστασης πράσινου υδρογόνου 10GW, στο πλαίσιο μιας επένδυσης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου στη Βραζιλία.

«Ήταν μια ακόμη ενδιαφέρουσα Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους χορηγούς μας, εκθέτες, ομιλητές και επισκέπτες που την καθιστούν τόσο επιτυχημένη. Καταφέραμε να συμμετέχουμε σε σημαντικό διάλογο, να μοιραστούμε γνώσεις και όραμα για το μέλλον, και ακούσαμε επίσης ανακοινώσεις που θα έχουν επιπτώσεις σε όλο τον τομέα του υδρογόνου», δήλωσε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου, HydrogenEurope. Επίσης ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμμετοχή τους την Άν Στρομπαντ – Αναπληρώτρια Κεφαλαιούχου του Υπουργού Ενέργειας του Βελγίου, Τέργιε Άασλαντ – Υπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Γκίλιαν Μάρτιν – Μέλος του Κοινοβουλίου της Σκωτίας, Τάρικ Χαμάν, CEO του Μαροκινού Οργανισμού για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ραφαέλ Τάζρα Φοντέλες, Κυβερνήτη του Κράτους του Πιαουί, Βραζιλία, Ζεΐντ Αλ Γκαρίμπ – Διευθυντή του Εθνικού Προγράμματος για την Κυκλική Οικονομία, Υπουργείο Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Μπονγκίνκοσι Νζιμάντε – Υπουργό Υψηλής Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Καινοτομίας, Νότια Αφρική.

Κλείνοντας ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρθηκε στην παρουσία πολλών εκθετών από την Ελλάδα που φέρνουν ελληνική τεχνολογία πάνω στο υδρογόνο και τους ευχαρίστησε. Έχουμε επεσήμανε και τις περιφέρειες, τις ελληνικές περιφέρειες. Πρώτα απ’ όλα την Κρήτη που πραγματικά δείχνει τα project, τα μεγάλα project που περιμένουμε για υδρογόνο και με υδρογόνο για την Κρήτη.

Η Μελίσσα Βερύκιος Πρόεδρος Διοικητικου Συμβουλίου Clean Hydrogen Joint Undertaking στη δήλωσή της επεσήμανε:

«Είμαστε εδώ στις Βρυξέλλες, στο Brussels Expo. Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά του Hydrogen Week σ’ έναν τεράστιο χώρο όπου θα δούμε λεωφορεία υδρογόνου και φορτηγά υδρογόνου, Refuelling Stations και πάρα πολλές τεχνολογίες που έχουν έρθει εδώ, έχουνε φέρει τις τεχνολογίες τους για να τις δείξουν στο κοινό. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα. Ξεκινήσαμε το μεσημέρι με πολύ ιδιαίτερες ομιλίες. Ακούσαμε την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κομισιόν κυρίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ακούσαμε τον Executive Vice President Μάρος Σέφτσοβιτς, οι οποίοι έδωσαν πολύ συγκεκριμένη οδηγία για το πώς θα προχωρήσουμε τις τεχνολογίες υδρογόνου για να δημιουργήσουμε ένα πολύ αυστηρό οικοσύστημα υδρογόνου, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, για να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακος και να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μία αλυσίδα για την αλλαγή που πάμε να κάνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας το 2030 και το 2050.»

Ο Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies Holdings τόνισε:
«Η πρόσφατη συμφωνία που έκανε η Advent Technologies με την Airbus είναι μία πολύ σημαντική συμφωνία γιατί ουσιαστικά μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία μας, τεχνολογία υψηλής θερμοκρασίας τύπου PEM, ώστε να πετάξει το αεροπλάνο της Airbus το οποίο πρώτον θα έχει μηδενικούς ρύπους, αλλά θα μπορεί να κάνει και αυτές τις πιο μικρές διαδρομές οικονομικά και με ασφάλεια προφανώς. Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκινάει από τον Ιανουάριο του 2024 και ευελπιστούμε σε δύο χρόνια να έχουμε κάνει την πρόοδο που χρειάζεται ώστε να έχουμε ένα αεροπλάνο πιλοτικό, την πιλοτική μας δομή, την πιλοτική μας πρώτη πτήση το 2026.»

Ο Νίκος Ντάβος, Συνιδρυτής και Διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE)δήλωσε:

«Συμμετέχουμε για πρώτη φορά φέτος ως Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου με περίπτερο. Συμμετείχαμε και τις προηγούμενες χρονιές αλλά φέτος είναι η πρώτη χρονιά που συμμετέχουμε δείχνοντας τα έργα που κάνουμε στην Δυτική Μακεδονία με ένα περίπτερο στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου, το μεγαλύτερο event που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τις τεχνολογίες και τις εξελίξεις στον τομέα του υδρογόνου.

Στη Δυτική Μακεδονία πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια η περιοχή αλλά και ολόκληρη η χώρα θα πρέπει να επενδύσει σ’ αυτές τις τεχνολογίες, θα πρέπει να γίνουν πράγματα, θα πρέπει να γίνουμε πιλοτικές και επιδεικτικές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις που θα αλλάξουν την οικονομία και θα φέρουνε την οικονομία του υδρογόνου στο προσκήνιο έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας.»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στη δηλωσή του επεσήμανε:
«Σε πλήρη εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα του Υδρογόνου εδώ στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης ο ενεργειακός τομέας χτυπά με καύσιμο το πράσινο υδρογόνο. Οι εξελίξεις γύρω απ’ αυτή την τεχνολογία αιχμής της παγκόσμιας οικονομίας με επίκεντρο τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο, βρίσκουν την πατρίδα μας με σημαντικές συμμετοχές σ’ αυτή την μεγάλη γιορτή του υδρογόνου, όπου και η Δυτική Μακεδονία συμμετέχει με ένα εξαιρετικό περίπτερο εδώ του Cluster Βιοενέργειας δίνοντας δυναμικό παρών που σηματοδοτεί και τις εξελίξεις που πρόκειται να λάβουν χώρα στην πατρίδα μας αλλά και στην περιφέρεια μας. Η Ευρώπη επενδύει στο πράσινο υδρογόνο, είναι πρωτοπόρος ήπειρος σ’ όλο τον πλανήτη και η Ελλάδα και η Δυτική Μακεδονία πρωταγωνιστεί σ’ αυτές τις εξελίξεις συνάπτοντας τις απαραίτητες συνεργασίες και συμμαχίες για να μπορέσει να βάλει σε εφαρμογή την τεχνολογία αυτή προς όφελος της τοπικής οικονομίας αλλά και της προοπτικής της μετάβασης με επιτυχία στην Δυτική Μακεδονία.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της “Hellenic Hydrogen” Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος δήλωσε:
«Είμαστε εδώ, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου η οποία διοργανώνεται από το Hydrogen Europe. Ως Hellenic Hydrogen συμμετέχουμε πρώτη φορά ως ασημένιοι sponsors. Ο σκοπός μας είναι να εκμεταλλευτούμε αυτό το περίφημο event με πολλές επαφές, να ενημερωθούμε για τις τελευταίες τάσεις, να δούμε πιθανούς συνεργάτες σ’ όλη την αξιακή αλυσίδα της παραγωγής του υδρογόνου, να μπορέσουμε να συμβάλλουμε και εμείς ώστε να πετύχουμε τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους όσον αφορά την παραγωγή υδρογόνου.»

Ο Ιωάννης Μωραϊτης, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Μάνατζερ Υδρογόνου και Βιομεθανίου δήλωσε:

«Βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου. Η ΔΕΠΑ ως σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία υποστηρίζει την ανάπτυξη του υδρογόνου για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα.»

Η Έλενα Μαργαρίτη, Διευθύνων Σύμβουλος PROEUROPEAN δήλωσε:

«Συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στο Brussels Expo, όπου παρουσιάσαμε το έργο H2CRETE Valley Project, 100 MW παραγωγής πράσινου υδρογόνου στον Αθερινόλακκο της Κρήτης. το έργο μας είναι μία από τις 84 αναγνωρισμένες επίσημα κοιλάδες υδρογόνου και φιλοδοξούμε να προσφέρουμε στην Κρήτη νέες θέσεις εργασίας ιδιαίτερης εξειδίκευσης, γιατί ο τομέας του υδρογόνου είναι κάτι εντελώς καινούργιο, αλλά επίσης φιλοδοξούμε να κάνουμε την Κρήτη το πρώτο πράσινο ενεργειακά ανεξάρτητο το νησί. στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε ήδη αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από διάφορα επαγγέλματα στην Κρήτη και οι οποίοι όλοι θέλουν να συμμετέχουν στο έργο αυτό του υδρογόνου γιατί πιστεύουν ότι μόνο με το υδρογόνο θα έχουμε πλέον μία πράσινη γη καλύτερη να δώσουμε σε εμάς και στα παιδιά μας.»
Υπενθυμίζεται ότι για το 2024 η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες 18-22 Νοεμβρίου.

Παρακολουθήστε στον παρακάτω σύνδεσμο το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

«Έριξε κανόνι» μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στην Ευρώπη – Ποια είναι η Signa Holding

Σούνακ για Μητσοτάκη: «Ήθελε να τραβήξει την προσοχή σε θέματα του παρελθόντος» – «Προσπάθησες να τον γελοιοποιήσεις» του είπε ο Στάρμερ

Σάνα Μαρίν: Νεά ζωή μετά την πολιτική – Σέξι πόζες με μαγιό και ανέμελες στιγμές! (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42