search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 09:13
MENU CLOSE

Γλυπτά Παρθενώνα – «Αδειάζει» τον Σούνακ ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου: Εργαζόμαστε για «συμφωνία» – Καμία αναφορά για μόνιμη επιστροφή

30.11.2023 21:52
glypta parthenona 8765- new

Ένα ακόμη άδειασμα στο Ρίσι Σούνακ επιφύλαξε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μιλώντας σε podcast του Political Currency, τόνισε ότι οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα θα συνεχιστούν, δεσμεύεται μάλιστα να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής ώστε να εκτεθούν τα μάρμαρα στο μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Μάλιστα, τονίζει με νόημα πως ανεξάρτητα από το αν ο «Βρετανός πρωθυπουργός συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του» ή όχι, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος υπήρξε και πρώην καγκελάριος των Συντηρητικών, δήλωσε ότι είναι απόλυτα σαφές ότι η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ δεν θα υποστήριζε μια ανταλλαγή για τα Γλυπτά, ωστόσο τόνισε ότι η στάση που κράτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να βρεθεί η λύση υπό μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών. Σημειώνεται ότι ο κ. Στάρμερ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τι συμφωνία προτείνει ο Όσμπορν

Παράλληλα, ο Όσμπορν ανέφερε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι τα γλυπτά θα περνούν χρόνο τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, με τους «ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται σε εμάς ως αντάλλαγμα». Πάγιο ελληνικό αίτημα, όμως, αποτελεί η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, καθώς είναι προϊόν κλοπής.

Αν δεν αλλάξει ο νόμος, δεν υπάρχει καμία προοπτική

«Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη Συντηρητική Κυβέρνηση. Αλλά στην πραγματικότητα ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είπε επίσης ότι ενώ στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου, δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο. Και αν δεν αλλάξετε τον νόμο, τότε δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα να επιστραφούν στην Ελλάδα, να επιστραφούν χωρίς τίποτα (για αντάλλαγμα), απλά να παραδοθούν, κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα ήταν απόφαση για το μουσείο. Και, κατά τη γνώμη μου, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είναι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Έλληνες» τόνισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Το Μουσείο Ακρόπολης απαντά στον Σούνακ: Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες, αλλά και οι συμπεριφορές των ανθρώπων

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μουσείο της Ακρόπολης, απαντώντας στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

«Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, με την οποία το Μουσείο της Ακρόπολης «αδειάζει» τον Ρίσι Σούνακ.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του Μουσείου έχει ως εξής:

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο Κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα».

Διαβάστε επίσης:

Χένρι Κίσινγκερ: 10 συγκρούσεις και χώρες στις οποίες άφησε μια αιματοβαμμένη κληρονομιά

Ποιες είναι οι δυο Ισραηλινές που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς

Ισραήλ: Παράτασης της εκεχειρίας – στο παρά πέντε – κατά μια ημέρα – Ξανά ο Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 09:13