search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 21:00
MENU CLOSE

Αφράτες τηγανόπιτες της γιαγιάς, γλυκές ή αλμυρές, για το έθιμο του Αγ. Ανδρέα του «τρυποτηγανά»

30.11.2023 06:12
tiganopites2

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας ανήμερα της γιορτής του Αγ. Ανδρέα φτιάχνουν λουκουμάδες, τηγανίτες και διάφορα άλλα τηγανητά γλυκίσματα, νηστίσιμα ή μη.

Σύμφωνα με το μύθο όποιος δεν τηρούσε το έθιμο ή αμελούσε να μοιραστεί τα κεράσματα, ο άγιος θα του τρυπούσε τα τηγάνια, δι’ αυτό και ονομάζεται “τρυποτηγανάς”.

Οι αφράτες αυτές τηγανόπιτες της γιαγιάς, ετοιμάζονται εύκολα, με απλά υλικά και είναι ιδανικές για πρωινό ή για σνακ καθώς η πολυχρηστική ζύμη τους μπορεί να συνδυαστεί με αλμυρές ή γλυκές γεμίσεις και με ότι τραβάει η όρεξή σας γενικώς.

Υλικά για τη Συνταγή

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο, χλιαρό

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

2 φλιτζάνια τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι

800 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

7 γραμμάρια ξηρή μαγιά

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Για το τηγάνισμα

½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Αρχικά ετοιμάστε ένα πρόχειρο προζύμι, ανακατεύοντας το χλιαρό γάλα (όχι καυτό) με τη ζάχαρη, την ξηρή μαγιά και 1 κουταλάκι του γλυκού από το αλεύρι, ώστε να έχετε ένα λεπτό κουρκούτι σαν ζύμη κέικ. Αφήστε το μίγμα σκεπασμένο σε χλιαρό μέρος ώσπου να αφρίσει ελαφρά και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνειά του.

2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι με τη σόδα και έπειτα προσθέστε το παραπάνω μίγμα της μαγιάς. Ρίξτε λίγο – λίγο και το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας στην αρχή με ξύλινη κουτάλα και έπειτα με τα χέρια σας, μέχρι να επιτύχετε μια μαλακή ζύμη.

3. Αλείψτε την επιφάνεια της ζύμης με λίγο λάδι, σκεπάστε και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 με 2 ώρες. Μετά από αυτό το στάδιο μπορείτε αν θέλετε να βάλετε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα και να την διατηρήσετε για μερικές μέρες μέσα στο ψυγείο, ώστε να ετοιμάζετε διαφορετικές παραλλαγές κάθε μέρα.

4. Για ένα τραγανό τηγάνισμα, ανακατέψτε ίσα μέρη λαδιού και βουτύρου και βάλτε τα να ζεσταθούν καλά σε βαθύ σκεύος. Με λαδωμένα χέρια κόψτε μια μικρή μπάλα από τη ζύμη, τεντώστε την με τα χέρια σας να λεπτύνει και τηγανίστε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει. Όσο πιο λεπτή γίνει, τόσο καλύτερα θα τηγανιστεί και δεν θα μείνει ωμή στο κέντρο της η τηγανόπιτα.

5. Σερβίρετε με φέτα, μυζήθρα ή όποιο άλλο τυρί επιθυμείτε, με μαρμελάδες ή μέλι, με πετιμέζι ή απλά πασπαλισμένες με ζάχαρη και κανέλα.

Διαβάστε επίσης:

Πιπεριές γεμιστές με ομελέτα πατάτας

Καπκέικς πιπερόριζας (gingerbread) με επικάλυψη βουτυρόκρεμας τυριού

Πατατοσαλάτα με μουστάρδα και γιαούρτι, εναλλακτική και πιο ελαφριά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:58