search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 00:46
MENU CLOSE

COP28: Δίχως τους «μεγάλους παίκτες» ΗΠΑ και Κίνα η σύνοδος – Δημιουργείται ταμείο για κλιματική έκτακτη ανάγκη

01.12.2023 17:18
cop28

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κόσμος βρίσκεται μερικά «λεπτά μέχρι τα μεσάνυχτα» στον στόχο να περιοριστεί η αύξηση της θερμκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου και κάλεσε τους ηγέτες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι, γνωστή ως COP28, να αποτρέψουν μια «πλανητική συντριβή και ανάφλεξη».

«Τα ζωτικά σημάδια της Γης φθίνουν», είπε ο Γκουτέρες.

Το μήνυμά του ήρθε κατά την έναρξη των διήμερων συνομιλιών μεταξύ των ηγετών του κόσμου, κατά το πρώτο μέρος των 15θήμερων διαπραγματεύσεων για το κλίμα. Αρκετοί αξιόλογοι ηγέτες – συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπάιντεν και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, που εκπροσωπούν τους δύο μεγαλύτερους ιστορικούς ρυπαντές – δεν έδωσαν «το παρών» στην εκδήλωση.

Η σύνοδος κορυφής είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες να αξιολογήσουν τις αποτυχίες τους από τη συμφωνία του Παρισιού το 2015 στον περιορισμό των εκπομπών. Ένα από τα βασικά ζητήματα για το COP28 είναι εάν θα οδηγήσει σε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων — κάτι στο οποίο προέτρεψε ο Γκουτέρες την Παρασκευή.

«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη», είπε. «Το όριο των 1,5 βαθμών είναι δυνατό να αναστραφεί μόνο εάν σταματήσουμε τελικά την καύση ορυκτών καυσίμων — όχι τη μείωση αλλά τη σταδιακή κατάργηση με ένα σαφές χρονικό πλαίσιο».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οικοδεσπότες της συνόδου, υποσχέθηκαν 30 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή για να βοηθήσουν τον Παγκόσμιο Νότο με τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και άλλα έργα για το κλίμα.

Μόλις λίγες ώρες μετά την COP28 την Πέμπτη, τα έθνη ενέκριναν ένα άνευ προηγουμένου ταμείο με στόχο την παράδοση των απαιτούμενων χρημάτων σε ευάλωτες χώρες που αντιμετωπίζουν κλιματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Και πολλές χώρες έκαναν αρχικές δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων 245 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της – 100 εκατομμύρια δολάρια από αυτά προέρχονται από τη Γερμανία – και επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα, Τζον Φ. Κέρι, είπε ότι το έθνος θα «συνεργαστεί με το Κογκρέσο» και για 17,5 εκατομμύρια δολάρια.

Περίπου 170 παγκόσμιοι ηγέτες συμμετέχουν στο φετινό COP. Μέχρι στιγμής, ο Βραζιλιάνος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υποστήριξε τη μείωση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου που έχει σημειωθεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και υποσχέθηκε «μηδενική αποψίλωση των δασών» στον Αμαζόνιο έως το 2030.

Ο Ινδός Ναρέντα Μόντι είπε ότι η χώρα του θα επιδιώξει να φιλοξενήσει το COP33 το 2028.

Οι ηγέτες από πολλά μέρη του κόσμου περιέγραψαν κλιματικές κρίσεις που εκτυλίσσονται στις χώρες τους: ταλαιπωρημένες ακτές και απρόβλεπτες σοδειές στη Γουινέα-Μπισάου. Ζημιές που ισοδυναμούν με 2 έως 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην Τανζανία. Ακραίες θερμοκρασίες, αμμοθύελλες και επακόλουθη φτώχεια και μετανάστευση στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος των Σεϋχελλών, Wavel Ramkalawan, είπε ότι το νησιωτικό έθνος του αντιμετωπίζει συχνές καταιγίδες και υποβαθμισμένες υποδομές, εκτρέποντας χρήματα από τον εκσυγχρονισμό, την εκπαίδευση και «δίνοντας στους ανθρώπους μας ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο».

Υπογραμμίζοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ και ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέφυγαν και οι δύο από το θέμα της κλιματικής αλλαγής, μιλώντας με ανησυχία για τον πόλεμο στη Γάζα και τις ανθρωπιστικές συνέπειες.

«Αυτό που λαμβάνει χώρα στη Γάζα είναι ένα ανθρωπιστικό έγκλημα, ένα έγκλημα πολέμου και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: Εμφανίστηκε μπροστά στον Ρίσι Σούνακ φορώντας γραβάτα με ελληνική σημαία (photos)

Ισπανία: Ελικόπτερο έπεσε σε αυτοκίνητο στον περιφερειακό της Μαδρίτης – Τρεις τραυματίες (video)

Politico: Η Γερμανία των ελλειμμάτων, πιέζει για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 00:42