search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:13
MENU CLOSE

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Μεγαλειώδεις πορείες για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του – ΜΑΤ έσπασαν τζαμαρία στα Εξάρχεια, ένταση στη Θεσσαλονίκη

06.12.2023 18:33
grigoropoulos-60

Με κεντρικό σύνθημα «οι δρόμοι γεμίζουν με χιλιάδες λουλούδια που ποτίζονται κάθε 6η του Δεκέμβρη. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πάντα παρών» κορυφώθηκαν με την μεγάλη πορεία από τα Προπύλαια οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ήταν 6 Δεκεμβρίου 2008, όταν ο Αλέξης έπεσε νεκρός, πυροδοτώντας έκρηξη οργής.

Στο σημείο της δολοφονίας στην οδό Μεσολογγίου στα Εξάρχεια κατέληξε η μεγάλη διαδήλωση οργανώσεων και συλλογικοτήτων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, αφού πορεύτηκε από τα Προπύλαια στη Βουλή, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ., καθώς στο δρόμο βρέθηκαν  περίπου 4.000 αστυνομικοί.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Εμμανουήλ Μπενάκη, όπου ομάδες ατόμων έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Οι ομάδες κινήθηκαν ακολούθως προς την περιοχή των Εξαρχείων. Στην συνέχεια σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια, με ομάδες αγνώστων να πετούν διάφορα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χρήση χημικών. Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία από το πρωί έχουν γίνει συνολικά 90 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων οι 23 εξ΄αυτών έγιναν πριν από λίγο στα Εξάρχεια.

Τζαμαρία σε είσοδο πολυκατοικίας στα Εξάρχεια φέρεται να έσπασε διμοιρία των ΜΑΤ, με κόσμο να έχει εγκλωβιστεί σε κτίρια, ενώ υπάρχει καταγγελία ότι προσπάθησαν να χτυπήσουν και δημοσιογράφο. 

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα καταγράφει διμοιρία των ΜΑΤ να σπάζουν τζαμαρία σε είσοδο πολυκατοικίας στα Εξάρχεια. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 9.000 διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας.

Τα ΜΑΤ βρίσκονται για ακόμη μία χρονιά δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχει στηθεί στην πλατεία Συντάγματος υπό τον φόβο επεισοδίων.

Υπενθυμίζεται ότι το δέντρο είχε καεί το 2008 στις μεγάλες διαδηλώσεις που ξέσπασαν λόγω της δολοφονίας του από αστυνομικό στα Εξάρχεια, με τους διαδηλωτές να καίνε το δέντρο που είχε τοποθετήσει στην πλατεία Συντάγματος ο δήμος Αθηναίων.

Η αστυνομία προχώρησε σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο πλέον έχουν ανοίξει η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Αμαλίας και η Βασιλίσσης Σοφίας και οι σταθμοί Μοναστηράκι, Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα του Μετρό.

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη – Ένταση μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ

Στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν μέλη από κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου στην Καμάρα. Ακολούθησε πορεία, μέσω των οδών Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη. Στη συνέχεια η πορεία διασπάστηκε και τα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και οι φοιτητικοί σύλλογοι κατέληξαν στο ΥΜΑΘ ενώ οι αντιεξουσιαστές επέστρεψαν μέσω Εγνατίας στην Καμάρα.

Αστυνομικός φραγμός, με όχημα εκτόξευσης νερού «Αύρα» στήθηκε στο ύψος της ΕΥΑΘ. Mετά την ολοκλήρωση της πορείας επικράτησε ένταση γύρω από τη Ροτόντα με ρίψεις μολότοφ και φωτιές σε κάδους. Η Αστυνομία προχώρησε σε περίπου 20 προσαγωγές.

Νωρίτερα είχε σημειωθεί μικρή ένταση με τα ΜΑΤ επί της Τσιμισκή.

Νωρίτερα, κάποιοι έβαλαν φωτιές σε κάδους. Τουλάχιστον 20 προσαγωγές μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Μεγαλειώδης συγκέντρωση μαθητών το μεσημέρι

Νωρίτερα το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στα Προπύλαια στην Πανεπιστημίου, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, οργανώσεις και συλλογικότητες και τίμησαν τη μνήμη του Αλέξη με συγκεντρώσεις και πορείες.

Αφού η πορεία έφτασε στη Βουλή, κατευθύνθηκε μέχρι τα Προπύλαια και προσπάθησε να φτάσει στο σημείο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Η αστυνομία δημιούργησε φραγμό στην οδό Μπενάκη και δεν επέτρεψε στην πορεία να συνεχίσει. Τελικά η πορεία κατευθύνθηκε στην Ομόνοια όπου ο κόσμος διασκορπίστηκε.

Σημειώνεται ότι τα ΜΑΤ βρίσκονταν κολλητά με το κύριο σώμα της πορείας καθ’όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Διαβάστε επίσης:

Αράχωβα: Ξεσπά ο ιδιοκτήτης του Όλιβερ – «Θα το πάω μέχρι τέλους – Η κοινωνία γνωρίζει, πρέπει να μιλήσει»

Στη φυλακή ο Don Leon και τα μέλη της σπείρας που ανατίναζε ATM – Όλο το απολογητικό υπόμνημα του τράπερ

Σαλαμίνα: «Τον ταΐζαμε, τον ποτίζαμε και μου σκότωσε το παιδί», ξεσπά η μητέρα της 43χρονης – Οι ευθύνες της ΕΛΑΣ – Την Παρασκευή η απολογία του δράστη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:13