search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:26
MENU CLOSE

Οι «δουλειές» Τζόρτζι με εκρηκτικά για την Μαυριτανία και οι αγορές ρωσικών τάνκερ μέσω Ελλάδας

06.12.2023 16:00
gorgi kaili

Στις περίεργες business του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή, αναφέρεται δημοσίευμα του POLITICO, καθώς λεπτομέρειες για το Qatargate εμφανίζονται σε ογκώδη διαρροή εγγράφων από την αστυνομική έρευνα για τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που έπληξε την ΕΕ εδώ και δεκαετίες.

Τα έγγραφα, μεταξύ άλλων, δείχνουν πώς ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, όταν εργαζόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως κοινοβουλευτικός βοηθός, έθετε τα θεμέλια για μια καριέρα ως σύμβουλος με τη βοήθεια της συντρόφου του, της τότε αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή.

Ο Τζόρτζι σχεδίαζε να φύγει από το κοινοβούλιο το 2024, σύμφωνα με σημειώσεις που βρέθηκαν από Βέλγους ερευνητές στο διαμέρισμά του τον Απρίλιο του 2023. «Η πανδημία [COVID] ήταν μια σημαντική στιγμή προβληματισμού για μένα», έγραφε ο Τζόρτζι. «Δούλευα εξ αποστάσεως σε απόλυτη χαλάρωση, ώστε να μπορώ να σκεφτώ ήρεμα το μέλλον μου μετά το 2024».

Το σχέδιό του; Να γίνει ειδικός στο «διεθνές εμπόριο και τη διαμεσολάβηση», βασιζόμενος στις διασυνδέσεις του στις Βρυξέλλες και στις γλώσσες που γνώριζε.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, ειδικά για όσους έχουν να κάνουν με άλλες χώρες», έγραφε ο Τζόρτζι. «Υπάρχουν πάντα αιτήματα που αναζητούν προσφορά».

Εκρηκτική συμφωνία

Μαζί με τις σημειώσεις του, αρχεία που βρέθηκαν στον φορητό υπολογιστή του Τζόρτζι σε έναν φάκελο με την ονομασία «Business» προσφέρουν μια ματιά στις φιλοδοξίες του.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις του, ο πρεσβευτής της Μαυριτανίας στην ΕΕ του ζήτησε τον Νοέμβριο του 2020 να βρει εταιρείες που θα μπορούσαν να παρέχουν στην Εθνική Βιομηχανική και Μεταλλευτική Εταιρεία της χώρας (SNIM) νιτρικό αμμώνιο, ένα είδος εκρηκτικού.

Οι δύο άνδρες ήδη γνωρίζονταν. Σε δηλώσεις του στην αστυνομία, ο Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον οποίο ο Τζόρτζι είχε εργαστεί ως βοηθός, ομολόγησε ότι έλαβε δωροδοκίες από τη Μαυριτανία.

Ο Παντσέρι είπε ότι αυτός και ο Τζόρτζι πήραν 100.000 ευρώ ο καθένας το 2019. Ο Τζόρτζι παραδέχτηκε μόνο ότι λάμβανε 1.800 ευρώ τον μήνα από την ενοικίαση ενός διαμερίσματος στον πρέσβη της Μαυριτανίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην αστυνομία. Πρόσθεσε στη δήλωσή του ότι υπήρξαν μερικοί μήνες που είχε υπενοικιάσει το μέρος σε δύο άλλα άτομα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο Τζόρτζι εντόπισε έναν πιθανό προμηθευτή νιτρικών στη χώρα της Γεωργίας και στη συνέχεια στράφηκε στην Καϊλή για βοήθεια, σύμφωνα με τις σημειώσεις του.

Εκείνη δημιούργησε μια συνομιλία στο WhatsApp με την ονομασία «Int Exports» με τον Τζόρτζι και έναν Έλληνα επιχειρηματία και εξαγωγέα ζυμαρικών με έδρα τη Γεωργία, σύμφωνα με ένα ξεχωριστό αστυνομικό έγγραφο που περιέχει τα μηνύματα στο WhatsApp της Καϊλή.

Στο εισαγωγικό μήνυμα, η Καϊλή περιγράφει τον Τζόρτζι ως «έναν έμπιστο σύμβουλο που εργάζεται για πολλές κυβερνήσεις».

«Οι δυο σας θα πρέπει να αναλάβετε από εδώ, καθώς και οι δύο έχετε εξαιρετικές επαφές και εμπειρία στα ζυμαρικά 😉 αλλά κυρίως σε ξένες κυβερνήσεις για εξαγωγές», έγραψε η Καϊλή πριν φύγει από τη συζήτηση.

Ο Τζόρτζι είπε στον επιχειρηματία ότι η συμφωνία ήταν αξίας περίπου 17 εκατομμυρίων δολαρίων, με «περιθώρια κερδών για τους μεσάζοντες». Την ίδια μέρα, ένας δικηγόρος συνέταξε μια συμφωνία μη αποκάλυψης ως μέρος μιας προσπάθειας για τη σύσταση μιας γεωργιανής κοινής επιχείρησης με την ονομασία «F&S διαφημιστική Ltd». Ένα προσχέδιο βρέθηκε αργότερα από την αστυνομία στον φάκελο Business του Τζόρτζι μαζί με έγγραφα που σχετίζονται με προηγούμενους διαγωνισμούς της Μαυριτανίας.

Την επόμενη μέρα, ο άνδρας ενημέρωσε τον Τζόρτζι ότι σχεδίαζε να συναντήσει τον διευθυντή του προμηθευτή νιτρικών αλάτων για γκολφ, σημειώνοντας ότι μοιράζονταν τον ίδιο εκπαιδευτή. «Σούπερ! και πολύ καλή σύμπτωση, αθλητική διπλωματία!». απάντησε ο εκείνος.

Η συμφωνία δεν έγινε ποτέ, έγραψε ο Τζόρτζι στις σημειώσεις του. Η Μαυριτανία δεν άνοιξε ποτέ τον διαγωνισμό. «Σταμάτησε να με ενδιαφέρει γιατί ήταν πολύ περίπλοκο και πήρε πολύ χρόνο».

Ο επιχειρηματίας με έδρα τη Γεωργία αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε οποιαδήποτε συναλλαγή με τον Τζόρτζι απαντώντας σε ερωτήσεις γραπτών μηνυμάτων από το POLITICO. Η πρεσβεία της Μαυριτανίας στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Εξωτερικών της Μαυριτανίας ή η SNIM δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ρωσικά τάνκερ

Η περιπέτεια του Τζόρτζι με τα εκρηκτικά ήταν μόνο μία από τις πολλές προσπάθειές του να δικτυωθεί. Ο φάκελος Business περιείχε έγγραφα σχετικά με την πώληση τεστ COVID στη Μαυριτανία και μια συμφωνία που αφορούσε τον καθαρισμό μολυσμένων περιοχών στο Κουβέιτ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόσφερε κι άλλες ευκαιρίες. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του, η Καϊλή του είπε τον Απρίλιο του 2022 ότι μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία χρειαζόταν συμβούλους για να βοηθήσει στην αγορά τεσσάρων ρωσικών πετρελαιοφόρων που κινδύνευαν να παγιδευτούν στις δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις του, ο Τζόρτζι βρήκε δύο πιθανούς εταίρους: τον Μάριο Μάουρο, πρώην υπουργό Άμυνας της Ιταλίας που έγινε λομπίστας και τον Σπύρο Παππά, δικηγόρο με έδρα τις Βρυξέλλες και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις σημειώσεις του, ο Τζόρτζι είπε ότι έκανε τη σύνδεση «χωρίς να εμπλακεί» στη συμφωνία.

Ένα προσχέδιο σύμβασης που βρέθηκε στον φάκελο Business, περιέγραφε την πιθανή συμφωνία. Η εταιρεία του Παππά θα παρείχε «νομικές και πολιτικές συμβουλές» σε μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία για «την απόκτηση τεσσάρων δεξαμενόπλοιων αργού» από τη Sovcomflot, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Ρωσίας, για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μάουρο, ο πρώην υπουργός, θα ενεργούσε ως «εξωτερικός σύμβουλος».

Η συμφωνία δεν κατέστη δυνατή μετά τον αποκλεισμό των πλοίων από μια δυτική τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αγοραστούν χωρίς κίνδυνο παραβίασης των κυρώσεων.

Σε μια ξεχωριστή συνομιλία, ο Τζόρτζι συνέδεσε τον Παππά και τον Μάουρο τον Αύγουστο του 2022 με την Ιωάννα Προκοπίου, μέλος μιας επιφανούς ελληνικής οικογένειας εφοπλιστών. Μέσω email, ο Τζόρτζι τους βοήθησε να προγραμματίσουν μια κλήση για να συζητήσουν το εμπόριο ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Παρά τις κυρώσεις στη Ρωσία, έγραψε, «είναι ευρέως αποδεκτό ότι η αλληλεξάρτησή μας παγκοσμίως, υποχρεώνει την ΕΕ να τηρεί εξαιρέσεις ειδικά όσον αφορά το LNG».

Ο Παππάς είπε ότι ο Τζόρτζι δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην προσφορά νομικής ανάλυσης για τη συμφωνία του δεξαμενόπλοιου. Δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την κλήση Προκοπίου, αλλά είπε ότι ο Τζόρτζι δεν έλαβε ποτέ καμία πληρωμή από την εταιρεία του. «Τότε δεν γνωρίζαμε τον κ. Τζόρτζι», είπε ο Παππάς, ο οποίος αργότερα ενήργησε ως νομικός σύμβουλος του Καϊλή.

Η κα Προκοπίου είπε ότι ο Παππάς τη βοήθησε με την «εξήγηση των κανόνων εισαγωγής της ΕΕ» και ότι ούτε η Καϊλή — την οποία γνώριζε «εδώ και 15 χρόνια μέσω της κανονικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης» — ούτε ο Τζόρτζι είχαν λάβει καμία πληρωμή για την εισαγωγή.

Ο Μάουρο είπε ότι τελικά δεν συμμετείχε στη συμφωνία με το δεξαμενόπλοιο και δεν έλαβε καμία πληρωμή για τη συμμετοχή του σε προκαταρκτικές συνομιλίες. Είπε ότι δεν συμμετείχε στη διαβούλευση για το LNG.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως κοινοβουλευτικός υπάλληλος, ο Τζόρτζι έπρεπε να ζητήσει άδεια για τυχόν παράπλευρες δραστηριότητες για να αποφύγει σύγκρουση συμφερόντων. Το αφεντικό του Τζόρτζι εκείνη την εποχή ήταν ο Αντρέα Κοτσολίνο, ένας Ιταλός ευρωβουλευτής που αντιμετωπίζει προκαταρκτικές κατηγορίες στην έρευνα για διαφθορά, αλλά αρνείται όλες τις κατηγορίες. Ο Κοτσολίνο είπε μέσω δικηγόρου ότι «τα μόνα πράγματα που [εγώ] γνώριζα ήταν οι θεσμικές δραστηριότητες του Τζόρτζι σχετικά με τα καθήκοντά του ως διαπιστευμένου βοηθού».

Διαβάστε επίσης:

«Ελλάδα και Τουρκία έτοιμες να αλλάξουν σελίδα» – Γιατί αλλάζει στάση ο Ερντογάν – Τι λένε γερμανικά και τουρκικά ΜΜΕ

Ανδρουλάκης: Το φορολογικό πλήττει τη μεσαία τάξη και τη νέα γενιά

Φάμελλος για φορολογικό: Δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αλλά την ενισχύει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:24