search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:17
MENU CLOSE

Η προνοιακή πολιτική «αλά κάρτ» δεν ταιριάζει σε μία ευνομούμενη Πολιτεία

06.12.2023 06:07
APOSTOLIDIS

Έχω τονίσει αρκετές φορές ότι οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό δίκαιο αντί να εμπεδώνουν την Ασφάλεια στους πολίτες δημιουργούν Ανασφάλεια.

Την τελευταία 13ετία περι τα δέκα ασφαλιστικά νομοσχέδια «βαπτίστηκαν» μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις με τεράστιες περικοπές στο συνταξιουχικό σώμα και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των συνταξιούχων.

Το νέο νομοσχέδιο έχει ορισμένες θετικές παρεμβάσεις αλλά δεν δίνει λύσεις, απαντήσεις σε τέσσερα κυρίαρχα ζητήματα που ορίζουν, βελτιώνουν την αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων:

Την κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ ν.3863/10 κ ν. 3065/10).
Την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Την θεσμοθέτηση εκ νέου του ΕΚΑΣ.
Το δίχτυ αλληλεγγύης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η διατήρηση του συνταξιουχικού ΕΑΣ (περικοπές από 3 έως 10%) σημαίνει έσοδα για το e-ΕΦΚΑ της τάξης πάνω από 600 εκ. ευρώ ίσως και 650 εκ.

Η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στερεί στους παλιούς συνταξιούχους πριν το 2016 (ν. Κατρούγκαλου) από οποιαδήποτε αύξηση και το παρόν νομοσχέδιο αντί να τον καταργήσει χορηγεί έκτακτο επίδομα.

Για να μην υπάρχουν συγχύσεις. Η κατάργηση της ειδικής φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης που καταργήθηκε αρχές του 2023 επιβάλλονταν στους φορολογούμενους γενικά που είχαν εισοδήματα άνω των 12 χιλιάδων ευρώ (άρθρο 11 ν. 3865/2010). Η μη θεσμοθέτηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους περί τις 350 χιλιάδες εξυπηρετεί τη λειτουργία των πελατειακών μηχανισμών, που και με το παρόν νομοσχέδιο εξυπηρετούνται οι μηχαωισμοί αυτοί με μικρά επιδόματα προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Και τα ποσά που διατίθονται για τα επιδόματα αυτά περί τα 700 εκ. ευρώ ή και παραπάνω τα εισπράττει ο κρατικός μηχανισμός σχεδόν εξολοκλήρου από τη διατήρηση του ΕΑΣ (συνταξιουχικό) με περικοπές στις μεσαίες και ανώτερες συντάξεις. Γενναία και ουσιαστική θεσμική μεταρρύθμιση θα αποτελούσε η κατάργηση του ΕΑΣ και της προσωρινής διαφοράς και παράλληλα η θεσμοθέτηση του ΕΚΑΣ και της 13ης σύνταξης.

Αυτές τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις δεν τις αγγίζει το παρόν νομοσχέδιο, διότι η εφαρμογή τους σημαίνει κατάργηση των πελατειακών παροχών. Είναι καιρός να λειτουργούν οι θεσμοί και όχι οι πελατειακοί μηχανισμοί των επιδομάτων για εκλογική πελατεία. Να εκσυγχρονιστεί και να θεσμοθετηθεί η προνοιακή πολιτική για να μην αισθάνεται κάθε φορά ο πολίτης ότι η εκάστοτε κυβέρνηση μοιράζει χρήματα από τον «κουμπαρά της».

Το παρόν νομοσχέδιο πέραν από την αναφορά για θεσμοθέτηση της επαγγελματικής ασφάλειας δεν εισάγει κάποιους νέους θεσμούς. Ένα μεγάλο μέρος των διατάξεων αναφέρεται στις επιδοματικές πολιτικές προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που θα πρέπει κατά την άποψή μου θεσμικά το προνοιακό θεσμικό πλαίσιο να λάβει μόνιμο χαρακτήρα και να αναβαθμιστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις φτωχοποιημένες κατηγορίες του λαού μας.

Η προνοιακή πολιτική «αλά κάρτ» δεν ταιριάζει σε μία ευνομούμενη Πολιτεία. Και το νομοσχέδιο στο μεγάλο μέρος ασχολείται με πρόσκαιρες πολιτικές επιδοματικές που ασφαλώς έχουν την αξία τους, αλλά δεν αποτελούν μόνιμο θεσμικό-προνοιακό μέτρο. Οι επί μέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δίνουν λύσεις σε επιμέρους ζητήματα που σίγουρα εκσυγχρονίζουν το σύστημα με κανονιστικές ρυθμίσεις για την απασχόληση των συνταξιούχων, για θέματα μητρότητας, για τη 10ετή παραγραφή αξιώσεων του ΕΦΚΑ, ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών σε 24 δόσεις, μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε αορίστου για τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ κ.ά.

Το παρόν νομοσχέδιο δεν εισάγει θεσμικές μεταρρυθμίσεις που να βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των ασφαλισμένων, όπως αναφέραμε αρχικά, αντίθετα αποτελεί ένα σύνολο πελατειακών παροχών-επιδομάτων χωρίς ουσιαστικά να θεσμοθετεί ένα μόνιμο θεσμικό προνοιακό σύστημα για τις ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες και τους φτωχούς. Κλείνοντας την παρέμβασή μου θα ήθελα για μία ακόμη φορά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να δώσει τέλος στον Γολγοθά των αναδρομικών.

*Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι Δικηγόρος, Πρώην Αντιπρόεδρος Βουλής

Διαβάστε επίσης:

Οι τοπικές κοινωνίες ξέρουν! Αυτές πάντα ξέρουν!

Εντός, εκτός και προς τα κάτω για την αριστερά

Η κατάρα της Αθηνάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:17