search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:13
MENU CLOSE

Ο γρίφος Ερντογάν, το «σαν ξένοι» Συριζαίων και ΝΕΑΡιτών, ο περίεργος έρωτας Ανδρουλάκη – Τσακαλώτου και η «εξαφάνιση» Κασσελάκη

07.12.2023 06:13
NEA_ARISTERA
Eurokinissi

Καλημέρα σας,

Καλό κουράγιο σε όλους σήμερα.

Στην κυβέρνηση που ακόμα μελετά τα όσα λέει τις τελευταίες μέρες ο Ερντογάν ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, ακόμα και στη Χάγη, για όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό το «όλα τα θέματα», ακούγεται κάπως καθώς η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει επισήμως μόνο το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας.

Το μεσημέρι οι απορίες θα έχουν λυθεί μάλλον, καθότι η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου μπορεί να είναι σύντομη – μόλις 5ωρη- αλλά ίσως να αποδειχθεί από τις πιο σημαντικές των τελευταίων πολλών ετών.

Σαν να έχουν «ωριμάσει» πράγματα προς διευθέτηση τους τελευταίους μήνες.

Καλό κουράγιο και σε όσους έχουν ανάγκη να μετακινηθούν στο κέντρο της Αθήνας.

Οι εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι πάντοτε ένας εφιάλτης…

Αποφυγή εμφύλιων πυρών

Μιας και λέμε για «κυκλοφοριακές ρυθμίσεις», χθες βράδυ προέκυψε και ένα άλλου είδους «κυκλοφοριακό» θέμα…

Η Κουμουνδούρου απηύθυνε προτροπή-σύσταση προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην… κυκλοφορούν στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ με εκείνα της Νέας Αριστεράς.

Από μία άποψη λογικό ακούγεται. Διότι έτσι θα αποφευχθεί ο «εμφύλιος» και η άβολη κατάσταση να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον μίας συζήτησης στην αντιπαράθεση και τον ανταγωνισμό πρώην συντρόφων. Θα ήταν εύκολα «θύματα» και οι μεν και οι δε…

Από την άλλη, δεν μπορεί να πάει και μακριά αυτή η βαλίτσα. Αργά ή γρήγορα «κάπου θα συναντηθούμε» που έλεγε και ο Γιάννης Μηλιώκας.

Προφανώς, πρέπει να έρθουν τα γκάλοπ – μετά από εκείνο το απογοητευτικό για τη ΝΕΑΡ με το 3,2%, που έκανε η RealPolls – ώστε να μετρηθούν τα μεγέθη των δύο κομμάτων για να ξεκαθαρίσει λίγο η κατάσταση.

Αντιστάσεις

Στον μεταρρυθμιστικό οίστρο που έχει πιάσει την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, περίοπτη θέση έχουν και οι νέοι Ποινικοί Κώδικες που προωθεί ο Γιώργος Φλωρίδης.

Η Δικαιοσύνη είναι ίσως ο μόνος τομέας που δεν κατάφερε να… αγγίξει η μνημονιακή κρίση.

Όχι, δεν το εννοώ με θετικό τρόπο. Μα απολύτως αρνητικό το θέτω.

Υπό την έννοια ότι, ενώ σχεδόν όλοι οι άλλοι τομείς του κράτους κάπως άλλαξαν, κάπως βελτιώθηκαν σε ορισμένα πράγματα, η ελληνική δικαιοσύνη… άντεξε – δεν έκανε βήμα μπροστά, παρέμεινε με τα ίδια προβλήματα και ίσως χειροτέρεψε κιόλας!

Με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση Φλωρίδη μπαίνουν στο στόχο πολλά προβληματικά πεδία, αλλά φοβάμαι ότι υπάρχουν και ορισμένες ρυθμίσεις που δεν είναι και τόσο ευπρόσδεκτες, ούτε έχουν στέρεη λογική βάση. Αυτό με τα μονομελή κακουργιοδικεία, για παράδειγμα, που θα κληθούν να σηκώσουν μεγάλο βάρος, στο όνομα της επιτάχυνσης στην απονομή της δικαιοσύνης, θα βρει αντιστάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι και δικαιολογημένες…

Έρωτας άλογος

Έχει ενδιαφέρον η συζήτηση που ήδη ξεκίνησε σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνεργασίες ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά.

Οι πολιτικοί έρωτες – και εν γένει οι έρωτες βέβαια – συναρπάζουν.

Είναι η ομορφιά, ενίοτε και το νόημα της ζωής.

Γενικά οι έρωτες κρύβουν και κάτι ανεξήγητο. Δεν υπακούν σε «τετράγωνες» λογικές και στεγνές θεωρήσεις.

Αλλά στην πολιτική αυτό συμβαίνει σπάνια.

Κι όταν συμβαίνει δεν βγαίνει σε καλό.

Αυτές οι σκέψεις με κατέκλυσαν όταν διαπίστωσα ότι πράγματι υπάρχει ένα είδος… «επικοινωνίας» μεταξύ προέδρου Ανδρουλάκη και καθηγητή Τσακαλώτου.

Μου λένε ότι ο Ανδρουλάκης συμπαθεί ιδιαίτερα και εκτιμά τον Χαρίτση. Δεν τον αδικώ. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς χαίρει γενικά εκτίμησης.

Όμως τι σχέση έχει αυτό με «συνεργασίες»; Με τις προσωπικές συμπάθειες γίνονται οι πολιτικές συνεργασίες;

Ξεχνούν άραγε στο ΠΑΣΟΚ ότι τα πιο άγρια αντιπασοκικά πράγματα τα έλεγε η… αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ τον καιρό του μνημονίου;

Έχω την εντύπωση ότι αυτή η κουβέντα περί συνεργασίας κάνει κακό και στα δύο κόμματα.

Και επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να κατοχυρώνει τη διακριτή του θέση στον προοδευτικό χώρο και την κεντροαριστερά.

Alert

Κι επειδή μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ, να σας πω ότι μου έκανε εντύπωση που χθες Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν εμφανίστηκε σχεδόν καθόλου στα σόσιαλ μίντια και αναρωτιόντουσαν όλοι τι συμβαίνει.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια… πολύωρη αποχή από το twitter (πλέον Χ) και το facebook.

Τώρα, ή πρώτη εξήγηση είναι να ετοιμάζει κάτι περίεργο. Αλλά και η δεύτερη εκδοχή είναι ότι… κάτι περίεργο ετοιμάζει. Διότι να κάθισε έτσι ήσυχος μία τέτοια μέρα – με τα φορολογικά και τα ελληνοτουρκικά να… καίνε – είναι από απίθανο έως αδύνατο.

Στο μεταξύ, η κεντρική επιτροπή θα είναι μονοήμερη – το Σάββατο – και οι αποφάσεις της θα ληφθούν με συνοπτικές διαδικασίες. Κουβέντα θα γίνει, αλλά εκείνο το παλιό, το παραδοσιακό με τις ατέλειωτες συνεδριάσεις φεύγει ως μοντέλο από το νέο ΣΥΡΙΖΑ…

Διαβάστε επίσης:

Επίσημη πρώτη για Χαρίτση στη Βουλή – Επίθεση στην κυβέρνηση και άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις

Καρτερός: Νέα πυρά κατά των «11» – Η πλειοψηφία του κόσμου δεν συμφωνεί μαζί τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την ψυχή του

Νίκος Παππάς για φορολογικό: Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μηδενική δήλωση εισοδημάτων – κερδών ή ζημίες είναι το 65%

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:12