search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 02:41
MENU CLOSE

Κικίλιας: «Το μέγεθος της κλιματικής αλλαγής είναι τέτοιο που δεν είναι σίγουρο μέχρι ποιου σημείου αντέχουν οι υποδομές»

10.12.2023 07:25
kikilias_new

Λίγες ώρες μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που εκσυγχρονίζει την πολιτική προστασία ο Βασίλης Κικίλιας μιλά στο Ποντίκι για το σχεδιασμό του υπουργείου όσον αφορά τον χειμώνα αλλά και το επόμενο καλοκαίρι. Τι αλλάζει;  Πού μπορεί να παρέμβει το υπουργείο άμεσα; Θα  ξαναζήσουμε κλειστούς δρόμους από ένα μεγάλο χιόνια; Και τελικά τι δίδαξε τον Βασίλη Κικίλια τα όσα ζήσαμε και έζησε το περασμένο καλοκαίρι; 

Ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής προστασίας  μόνο από την Νέα Δημοκρατία τελικά. Γιατί δεν ψήφισαν τα άλλα κόμματα; Ποιες ήταν οι ενστάσεις;

Κατ’αρχάς τελικά ψήφισαν δεκάδες άρθρα και τα άλλα κόμματα. Απόδειξη του ότι ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ήταν μια ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα να δείξει ότι δεν είναι ένα κομματικό νομοσχέδιο. Θα ήταν λοιπόν μια ευκαιρία, ένα ώριμο πολιτικό σύστημα να δείξει στον κόσμο και στην κοινωνία ότι δεν είμαστε εδώ για να τσακωνόμαστε για τα κομματικά μικροπολιτικά αλλά και ότι ομονοούμε στα βασικά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το καθένα για δικούς του ψήφισαν παρών. Σε επιμέρους άρθρα όμως ψήφισαν όλοι πολλά. Που σημαίνει ότι τελικά στην πορεία και μετά από συζητήσεις στις επιτροπές με τους φορείς και στην Ολομέλεια, έγινε κατανοητό το ότι απαιτείται να υπάρχει αυτός ο μανδύας της προστασίας και της ασφάλειας.

Τι καινούργιο φέρνει αυτό το νομοσχέδιο που μπορεί ενδεχομένως να το βρούμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες, εάν και εφόσον υπάρξουν ακραία χειμερινά καιρικά φαινόμενα;

Πρώτα απ’ όλα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να παρεμβαίνει σε Δήμους, Περιφέρειες και συναρμόδια υπουργεία σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία των πολιτών σε όλα τα έργα. Δηλαδή το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δεν σχεδιάζει τα έργα, δεν τα υλοποιεί και δεν τα ελέγχει μέχρι τώρα. Τώρα όμως έρχεται να ελέγξει αυτά τα έργα αν προχωράνε ή όχι στο χρόνο τους και να δώσει τη δυνατότητα να μπει και να φτιάξει ένα έργο με το κατεπείγον ένας εργολάβος, γιατί αν αυτό δεν γίνει, θέτει σε κίνδυνο ζωές και την ασφάλεια των πολιτών.

Ποιο ή ποια έργα σκοπεύετε να ελέγξετε πρώτα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου;

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Αττική, το κομμάτι του Κηφισού και ειδικά το πάνω κομμάτι το οποίο ακόμα δεν έχει χωροθετηθεί. Δυστυχώς μέσα στη θεωρητική κοίτη του ποταμού έχουν φτιαχτεί εργοστάσια, σπίτια τα οποία πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος η Ελληνική πολιτεία να κάνει αποζημιώσεις, απαλλοτρίωση, να χωροθετήσει και να οριοθετήσει.

Τους προηγούμενους μήνες πήγατε στον Κηφισό και σε άλλους δήμους, προειδοποιήσατε και την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα γίνουν ανάλογες επαφές; Έγινε κάτι μέχρι τώρα; Κινητοποιήθηκαν οι άνθρωποι ή θα έχουμε πάλι τα ίδια;

Προφανώς έγινε και γίνεται συνεχόμενα.  Έχουν γίνει πράγματα και στην Ανατολική Αττική και στη Δυτική και στο Νότιο τομέα και στον βόρειο. Ήμουν προχτές στο ρέμα Χαλανδρίου το οποίο έχει καθαριστεί. Με τις τεχνικές υπηρεσίες και τους μηχανικούς της Πολιτικής Προστασίας θα συνεργαζόμαστε και θα ελέγχουμε τους πάντες, γιατί αυτή είναι η δουλειά μας, να προστατεύουμε τον κόσμο. 

Να πω επίσης ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου επιτέλους μετά από πολλά πολλά χρόνια θα  μπορούν η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ, να φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες δεξιά και αριστερά στα καλώδια υψηλής τάσης, να συντηρούν τα καλώδια, τους μετασχηματιστές αλλά και τα πυροσβεστικά μας να μπορούν να μπαίνουν σε αυτές τις ζώνες.

Θα ξεκινήσει από τους επόμενους μήνες. Δηλαδή φέτος το καλοκαίρι θα υπάρχουν αυτά;

Την Άνοιξη θα ξεκινήσουν σε ένα μεγάλο δίκτυο.

Να πω ότι συναντήθηκα με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, τον Νίκο Δένδια και συμφωνήσαμε ότι θα υπάρχει 100 μέτρα διάμετρος περιφερειακά με αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα στρατόπεδα μας για να μην ξαναζήσουμε αυτά τα οποία έγιναν το καλοκαίρι.

Το τρίτο είναι ότι με κοινή απόφαση του Γενικού Διευθυντή Δασών, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του Αρχηγού της Πυροσβεστικής θα γίνουν αντιπυρικές ζώνες σε αστικούς ή μη δασικούς χώρους, δηλαδή κατά κύριο λόγο στην Αττική, σε πάνω από 50 περιοχές.

Σε πολλές περιπτώσεις το δάσος και τα δέντρα είναι μαζί με τα σπίτια. Εγώ όμως είμαι υποχρεωμένος  να προστατεύσω τους πολίτες, οπότε θα μπούμε και θα παρέμβουμε και εκεί. Και βέβαια με την ψηφιακή πλατφόρμα την οποία συζητήσαμε από κοινού με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης όλοι όσοι έχουν τα σπίτια τους σε τέτοιες περιοχές θα οφείλουν να δηλώνουν πριν την αντιπυρική περίοδο ότι έχουν καθαρίσει ό,τι χρειάζεται, αλλιώς θα υπάρχει έλεγχος και πρόστιμα. Και επιπλέον θα γίνεται έλεγχος από την Αστυνομία και από τους ελεγκτές του Πυροσβεστικού Σώματος.

Να σας πω ότι τα χρηματικά πρόστιμα από το δικό μας υπουργείο φτάνουν μέχρι τις 50.000 ευρώ, αλλά από τη δικαιοσύνη μέχρι 200.000 ευρώ και υπάρχουν και οι ποινές φυλάκισης. Άρα όλοι θα πρέπει να σκεφτούν δίπλα τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ακόμα έχουμε ένα ήπιο χειμώνα, αλλά κανένας ποτέ δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες. Υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε φαινόμενο της κλειστής Αττικής Οδού, των κλειστών δρόμων και της ταλαιπωρίας πολλών ωρών στο χιονιά;

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα γεννά μόνιμα προβλήματα και κρίσεις. Εμείς έχουμε εκπονήσει όλα τα σχέδια και όπως βλέπετε κινητοποιούμε τους πάντες, έχουμε κάνει συσκέψεις με τους παραχωρησιούχους για όλους τους δρόμους, την Αττική Οδό, την Ιόνια Οδό, την Ολυμπία Οδό και εκπονούμε σχέδια για το πώς θα αντιδράσουμε προληπτικά σε οποιοδήποτε φαινόμενο υπάρξει.  Υπάρχει διάταξη στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με την οποία η Πολιτική Προστασία και η Τροχαία μπορούν να κλείνουν αυτούς τους δρόμους προκαταβολικά για να μην ταλαιπωρηθούν ή να κινδυνεύσουν οι πολίτες. Τη Δευτέρα έχουμε σύσκεψη με την Περιφέρεια και όλους τους δήμους των βορείων προαστίων για την πιθανότητα χιονόπτωσης. Για να δούμε αν όλοι είναι έτοιμοι. Έχουν οργανωθεί, έχουν τα μηχανήματα, έχουν τις αλατιέρες, έχουν το αλάτι, έχουν το σχέδιο και μπορεί να το συντονίσουν όλο αυτό; Αυτή είναι μια συνεχόμενη μάχη την οποία έχουμε δεσμευτεί ότι θα δίνουμε κάθε μέρα.

Η Αττική είναι έτοιμη για ένα μεγάλο χιονιά φέτος;

Είναι έτοιμη και έχει σχέδιο και για μια μεγάλη πλημμύρα και για έναν μεγάλο χιονιά. Αλλά το μέγεθος των φαινομένων της κλιματικής κρίσης είναι τέτοιο πλέον που οι υποδομές δεν είναι σίγουρο μέχρι ποιου σημείου αντέχουν. Η ανθεκτικότητα των υποδομών που έχουν φτιαχτεί πριν από 30 χρόνια για τις συνθήκες τις κλιματικές του σήμερα είναι ένα ερωτηματικό που αναζητούμε τώρα. 

Πάντως και με την αστυνομία, το Λιμενικό, τους εθελοντές, τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες και στους Δήμους, με τους πυροσβέστες μας και την Πολιτική Προστασία υπάρχει συμφωνημένο αυτό το σχέδιο. Μακάρι να μη χρειαστεί ποτέ να το εφαρμόσουμε, αλλά αν χρειαστεί έχουμε προβλέψει ακόμα και εκκένωση περιοχών λόγω πλημμυρών. Και για το χιόνι, έχουμε κάνει τις προβλέψεις προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι άνθρωποι. Προληπτικό κλείσιμο δρόμων και αυτοκινητοδρόμων σχολείων κλπ. Θα πάνε όλα προγραμματισμένα και αυτοματοποιημένα. Και με το 112 θα ενημερώνουμε τον κόσμο για τηλεργασία ή για μερική εργασία ή όταν έχουμε κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο να τους πούμε ότι αναβάλλεται μια εκδήλωση, μια συναυλία για να μη ρισκάρουμε τις ζωές και την ασφάλεια των πολιτών.

Είπατε για το 112. Θα φρεσκαριστεί λίγο αυτή η ιστορία; Πριν από λίγες μέρες ήρθε ένα 112 στην Αθήνα και δεν έγινε τίποτα. Δεν έπεσε ούτε μια σταγόνα νερό.

Το 112 που ήρθε πριν από μερικές ήταν μόνο για τον αέρα και για τον αέρα. Εμείς λειτουργούμε με βάση τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, του Αστεροσκοπείου και των μετεωρολόγων. Αν λοιπόν μας πουν κάτι εμείς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν θα συμβεί. Πάντως το 112 θα αναβαθμιστεί και πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη σεζόν αυτό θα έχει υλοποιηθεί. Θα υπάρχουν χρωματισμένες και πιο μικρές ζώνες στις οποίες θα φτάνει το μήνυμα και θα υπάρχουν πιο εξειδικευμένα στοιχεία. Η νέα τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τη δυνατότητα  όλα αυτά να βελτιωθούν.

Πριν από λίγους μήνες σε μία τηλεοπτική συνέντευξη είχατε πει ότι έχει υλοποιηθεί μόλις το 1% του προγράμματος Αιγίς. Πού βρισκόμαστε τώρα; 

Μέχρι το τέλος του 2023, δηλαδή τις επόμενες 15 μέρες, θα έχουμε προκηρύξει διαγωνισμούς για πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα Αιγίς. Ήδη έχουν βγει οι διαγωνισμοί για τα 26 αμφίβια που μπορούν να ρίξουν επιβραδυντικό υγρό, για πυροσβεστικά οχήματα για τα αεροπλάνα με τα ραντάρ που θα ελέγχουν το χώρο, για τα μεσαίου τύπου ελικόπτερα που κάνουν διάσωση  για το αεροσκάφος το οποίο θα μεταφέρει τους ανθρώπους της ΕΜΑΚ σε περιοχές που πρέπει να επέμβουν άμεσα. Και έχουν ήδη δρομολογηθεί και από το Υπουργείο Οικονομικών να τρέξουν οι υπόλοιποι διαγωνισμοί. Είναι ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα, δύσκολο στο σχεδιασμό με τρία χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά εμένα υποχρέωση μου είναι να τρέξω και να βγάλω όλους τους διαγωνισμούς μέσα στο 2024. Φιλοδοξώ όμως αυτό το πρόγραμμα να προχωρήσει και θα είναι μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές και για την πολιτική προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα και για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Γιατί εμπεριέχει και 250 ασθενοφόρα και αστυνομικά αυτοκίνητα και διαγωνισμούς, πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ για πυροσβεστικά, σένσορες, drones, κάμερες με λέιζερ, υπηρεσίες, μετεωρολογικές ,μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ. Τεχνητή νοημοσύνη, κεντρικό εγκέφαλο νομίζω ότι είναι αυτό το οποίο οραματίστηκε ο κ. Μητσοτάκης πριν από τρία χρόνια. Βλέποντας μπροστά στο χρόνο.

Τελευταία ερώτηση. Τι σας δίδαξε το περασμένο καλοκαίρι; Και όλο αυτό που και εσείς και η χώρα υποστήκαμε από τα ακραία φαινόμενα και από τις όποιες αρρυθμίες υπήρξαν στη λειτουργία του κράτους.

Ότι σε ένα υπουργείο της κρίσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί το οτιδήποτε. Και συνέβησαν όλα  μαζί πέρυσι το καλοκαίρι. Και κάτι άλλο, ότι όταν πρόκειται να σωθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή και να προστατευτεί ο κόσμος, για μένα ισχύει, το ότι δεν τα παρατάμε ποτέ.

Διαβάστε επίσης:

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: «Πράσινο φως» στο Έκτακτο Συνέδριο – Κασσελάκης: Η πορεία θα είναι δύσκολη, «πέσαμε, αλλά από εδώ και πέρα πάμε να σηκωθούμε»

Γεωργιάδης: «Η εφαρμογή των τριετιών δεν είναι εθελοντική, αλλά υποχρεωτική»

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Καμπανάκι Ραγκούση για ευρωεκλογές, απάντηση Θεοχαρόπουλου για τους «αυλικούς», αιχμές Παππά για τους αποχωρήσαντες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50