search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:43
MENU CLOSE

Alfa Nero: Το… κουβάρι με το μέγκα-γιοτ Ρώσου ολιγάρχη και η φτωχή Αντίγουα που μπλέχτηκε (Video)

11.12.2023 14:55
alfa-nero-new (2)

Είναι ένα πλωτό παλάτι μήκους 270 ποδών, δηλαδή περίπου 82 μέτρων και παραμένει αγκυροβολημένο εδώ και δύο χρόνια στην Αντίγουα, στον Ειρηνικό.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή μέγκα-γιοτ, αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ κι όμως «σαπίζει» στα απόνερα της διαμάχης των τοπικών αρχών με την οικογένεια του Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι Γκουρίεφ.

Το υπερπολυτελές σκάφος Alfa Nero οδηγήθηκε συνοδευόμενο από πάνοπλους λιμενικούς στο λιμάνι της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής, όταν έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές άρχισαν τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν σε ολιγάρχες με διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο.

Οι αρχές της Αντίγουα το έδεσαν στο λιμάνι, τοποθέτησαν μία νάιλον επιγραφή πάνω στο πλοίο, με την ένδειξη «κατασχεμένο», αφέθηκε στην τύχη του για μήνες και μετά άρχισαν οι μπελάδες.

Το Alfa Nero, που διαθέτει πισίνα μήκους 15 μέτρων, τζακούζι, σπα και ελικοδρόμιο, δεν είναι οποιοδήποτε σκάφος. Ο Αντρέι Γκουρίεφ, ένας πολυεκατομμυριούχος που μπήκε στον κατάλογο των ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τις σχέσεις τους με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορούσε να το συντηρεί. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις κρατικές αρχές στην Αντίγουα, που είναι υποχρεωμένες να το βγάλουν σε πλειστηριασμό για να μην επωμίζονται τα κόστη συντήρησης.

Με πληθυσμό 93.000 ανθρώπους και περιορισμένα δημόσια έσοδα, το κόστος του σκάφους Alfa Nero – περίπου 25.000 ευρώ την εβδομάδα- είναι δυσθεώρητη δαπάνη.

Οι ενδιαφερόμενοι και γιατί είπαν «ευχαριστώ, δεν θα πάρω»

Όταν έγινε γνωστό ότι η Αντίγουα θα πουλήσει το υπερπολυτελές σκάφος, έδειξε ενδιαφέρον ο CEO της Google, Έρικ Σμιντ, που ήταν έτοιμος το καλοκαίρι να δώσει  63 εκατομμύρια ευρώ  για να απολαύσει τις διακοπές του…

Αλλά τελικά απέσυρε το ενδιαφέρον του γιατί εμφανίστηκε η κόρη του Ρώσου ολιγάρχη, Γιούλια Γκουρίεβα- Μοτλόκοφ, που ισχυρίστηκε ότι σε εκείνη ανήκει το σκάφος και είναι αβάσιμη νομικά η κατάσχεσή του.

Οι δικηγόροι του Αντρέι Γκουρίεφ αρνούνται ότι ο πελάτης τους έχει οποιαδήποτε σχέση με το γιοτ.  Αλλά έρευνα του BBC οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το σκάφος ανήκει σε μία εταιρία συμφερόντων του Γκουρίεφ.

Οι αρχές της Αντίγουα όταν αποσύρθηκε ο CEO της Google, προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τον επίσης ενδιαφερόμενο, Αμερικανό επιχειρηματία, Γουόρεν Χέιλ. Ο οποίος επίσης αποσύρθηκε, βλέποντας ότι υπήρχε κίνδυνος να μπλέξει με τους Ρώσους ολιγάρχες.

«Η ιδιοκτησία του πλοίου ήταν γνωστή στην κυβέρνηση της Αντίγουα πριν κατασχεθεί και εκπλειστηριαστεί και ουδέποτε ήταν εγκαταλελειμμένο», διεμήνυσε από την πλευρά της η κυρία Γκουρίεβα-Μοτλόκοφ. «Επιδιώκουμε την επιστροφή του πλοίου στους νόμιμους ιδιοκτήτες», είπε η κόρη του ολιγάρχη.

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό

Στο μεταξύ οι … λογαριασμοί τρέχουν και πρέπει να τους πληρώνουν οι αρχές της Αντίγουα. Οι πετρελαιοκινητήρες του σκάφους πρέπει να λειτουργούν για λόγους συντήρησης.  Αλλά το κόστος είναι τεράστιο. Μόνο για τα καύσιμα ημερησίως δαπανώνται 2.200 ευρώ! Επιπλέον πρέπει να πληρώνονται οι μισθοί του εξαμελούς πληρώματος, που παραμένει στο σκάφος.

Η Αντίγουα προσπαθεί να αντέξει αυτή την θυσία, ελπίζοντας ότι θα το … μοσχοπουλήσει. Αν μάλιστα ξεμπλέξουν με τα νομικά εμπόδια και βρουν άλλον ενδιαφερόμενο να δώσει περίπου 50-60 εκατομμύρια, θα προσθέσουν έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό που αναλογούν στο 4% του ΑΕΠ!

Η ιστορία έχει περιπλακεί, οι αρχές της Αντίγουα επωμίζονται το κόστος συντήρησης του σκάφους, όσο υπάρχουν νομικές διαμάχες δεν μπορεί να πουληθεί…  Έτσι το Alfa Nero έγινε ένα πλοίο-φάντασμα, που αποδεικνύει πόσο εύκολα οδηγούνται σε αδιέξοδο οι πολυδιαφημισμένες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των ανθρώπων του περιβάλλοντος Πούτιν. Ο Ντάργουιν Τελεμάκε, διευθυντής της Αρχής Λιμένων της Αντίγουα και Μπαρμπούντα, δήλωσε ότι «η ιστορία εξελίσσεται σαν μυθιστόρημα του Τομ Κλάνσι» και ο ίδιος βρίσκεται «μπλεγμένος στη μέση»… Για να προσθέσει: «θέλω να το ξεφορτωθώ».

Ποιος είναι ο ολιγάρχης Αντρέι Γκουρίεφ

Ο Αντρέι Γκουρίεφ είναι 63 χρόνων και έκανε αμύθητη περιουσία ασχολούμενος με τη βιομηχανία λιπασμάτων.

Η περιουσία του υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ένας από τους πιο πλούσιους Ρώσους.

Ο Γκουρίεφ, όπως και πολλοί ρώσοι ολιγάρχες, έκανε περιουσία στη δεκαετία του 1990, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και κάποιοι λίγοι έσπευσαν να αρπάξουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας.

Το 2004 εξαγόρασε τις μισές μετοχές της PhosAgro σε εξευτελιστική τιμή και έγινε επικεφαλής μιας τεράστιας εταιρίας λιπασμάτων.

Ο Γκουρίεφ έχει δύο παιδιά- την Γιούλια Γκούρεβα-Μοτλόκοφ και τον Αντρέι τζούνιορ.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Τέσσερις νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές – Μεταξύ αυτών και 2 μέλη της Χεζμπολάχ (video)

Παρίσι: Διαμαντένιο δαχτυλίδι «έκανε φτερά» από το ξενοδοχείο Ritz – Πού το βρήκανε (Photo/Video)

Χριστούγεννα στην Κοπεγχάγη: Η σκανδιναβική μαγεία τον χειμώνα (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:43