search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:38
MENU CLOSE

Χριστούγεννα στην Κοπεγχάγη: Η σκανδιναβική μαγεία τον χειμώνα (Photos/Videos)

11.12.2023 11:42
copenghache new

Χριστουγεννιάτικα φωτάκια παντού, γιορτές και αμαξάκια με άλογα, που μεταφέρουν βαρέλια μπύρας! Η ατμόσφαιρα τις μέρες αυτές είναι γιορτινή στην Κοπεγχάγη και γι αυτό κερδίζει τον τίτλο της πιο μαγικής σκανδιναβικής πόλης.

Μια βόλτα στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Παντού μυρωδιές από καραμελωμένα αμύγδαλα, που πουλιούνται σε κόκκινα σακουλάκια, στα ξύλινα σπιτάκια που στήνονται στην αποβάθρα του λιμανιού, στο Nyhavn μοσχοβολάει το glögg- το ζεστό κρασί με αμύγδαλα και σταφίδες. Και βεβαίως άφθονη μπύρα, που παραδίδεται στα μπαρ της πόλης με αμαξάκια που τα σέρνουν στολισμένα άλογα.

Χριστούγεννα = Τίβολι

Οι Δανοί θεωρούν επίσης ότι Χριστούγεννα χωρίς επίσκεψη στο πάρκο αναψυχής Tivoli (tivoli.dk) δεν γίνονται. Στους κήπους που δημιουργήθηκαν το 1834, στήνονται τεράστια πειρατικά καράβια, μια κινέζικη παγόδα, κάθε είδους παιχνίδια και στολίζονται με ένα εκατομμύριο πολύχρωμα λαμπάκια.

Τα Χριστούγεννα γίνονται φαντασμαγορικές παραστάσεις μπαλέτου και τα κοστούμια τα φροντίζει προσωπικά η βασίλισσα της Δανίας.

Για φέτος προγραμματίζεται παράσταση με την Βασίλισσα του Χιονιού, που είναι βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Στο Τίβολι βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα τρενάκια στον κόσμο- το διάσημο ξύλινο Rutschebanen, που κατασκευάστηκε το 1914.

Στην ίδια περιοχή βρίσκονται κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Κοπεγχάγης, με κλασική σκανδιναβική κουζίνα.

Κι επίσης αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, οπωσδήποτε σκεφτείτε τη διαμονή σε ένα από τα πολυτελή boutique hotels, στο Τίβολι.

Το Τίβολι κατακλύζεται από το άρωμα του κόκκινου κρασιού και της μηλόπιτας αυτές τις μέρες.

Εδώ υπάρχει κι ένα πολυκατάστημα, το περίφημο Illums Bolighus, που διαθέτει κάποια από τα πιο καλόγουστα εορταστικά στολίδια, όπως και εξαιρετικά γιορτινά αρωματικά κεριά– και οι Δανοί είναι αυτοί που ανάβουν τα περισσότερα κεριά από οποιοδήποτε άλλο έθνος στον πλανήτη!

Όλοι μαζί γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι

Κι επειδή, όπως είναι γνωστό, η Σκανδιναβία δεν φημίζεται για τις χαμηλές τιμές, οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης έχουν βρει τρόπους για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Ως προς τα γιορτινά γεύματα, η λύση είναι το fællesspisning – τα τεράστια τραπέζια, που τα μοιράζονται άνθρωποι που είναι άγνωστοι μεταξύ τους και απολαμβάνουν πιάτα με σχετικά προσιτές τιμές, που σερβίρονται ειδικά για τις γιορτινές μέρες.

Είναι ένας τρόπος να απολαύσουν ένα γιορτινό γεύμα, σε φιλική ατμόσφαιρα.

Τέτοια τραπέζια στήνονται στο Folkehuset Absalon, στο Vesterbro. Πρόκειται για μία πρώην λουθηρανική εκκλησία που μετατράπηκε σε πολυκέντρο με εστιατόριο, στούντιο για γιόγκα και διάφορες δραστηριότητες.

Το δείπνο στο Absalon είναι μια γιορτή για την κοινότητα και πραγματικά προσιτό για τα δεδομένα της Δανίας.

Μουσική και παραδοσιακή μουσική

Αλλά οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν κλείσει νωρίτερα θέση. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο διοργανώνονται πάρτι με χριστουγεννιάτικη μουσική και παραδοσιακό φαγητό, με τη συμμετοχή να κοστίζει περίπου 50 ευρώ.

Τέτοια γεύματα οργανώνονται και σε ορισμένα ξενοδοχεία, όπως στο Kanalhuset – ένα κτήριο του 18ου αιώνα που ήταν κάποτε ορφανοτροφείο και νοσοκομείο και σήμερα διαθέτει 12 υπερπολυτελή δωμάτια και 14 διαμερίσματα.

Τις μέρες των Χριστουγέννων, προσφέρει δείπνο με κόστος μόλις 20 ευρώ ανά άτομο, που σερβίρεται σε μεγάλα τραπέζια, όπου όλοι κάθονται μαζί και ανταλλάσουν ευχές, πίνοντας δανέζικη μπύρα.

Προφανώς η Κοπεγχάγη έχει πολλά και εξαιρετικά αξιοθέατα για τους επισκέπτες, όμως ειδικά τις μέρες των γιορτών, αυτό που αξίζει είναι να νοιώσεις την χαρά στο Τίβολι και το φιλικό κλίμα στα μεγάλα τραπέζια, όπου κάθονται μαζί ντόπιοι και ξένοι.

Διαβάστε επίσης

Βέλγιο: Νέα γυναικοκτονία 36χρονης γυναίκας – Την σκότωσε ο πρώην της με 200 μαχαιριές

ΗΠΑ: Άνδρας υιοθετεί ηλικιωμένα ζωάκια δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία

Η «διεθνής της Ακροδεξιάς» κάνει πάρτι και οι υπόλοιποι… ευχέλαια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42