search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 06:39
MENU CLOSE

Γιώργος Χατζής στο topontiki.gr: «Η τηλεόραση έχει τη δική της γοητεία, αλλά το θέατρο με εκφράζει περισσότερο»

11.12.2023 06:58
xatzis-new

Μουσικός, ηθοποιός, συνθέτης. Ένα είναι σίγουρο για τον Γιώργο Χατζή, ότι είναι ένας άνθρωπος υπερταλαντούχος, γεμάτος ενέργεια και χιούμορ.

Άλλωστε, η καριέρα, οι συνεργασίες και τα βραβεία που έχει λάβει μιλούν από μόνα τους. Μέλος της παράστασης «Άγαμοι Θύται», αλλά και βιρτουόζος του βιολιού.

Ο ίδιος μίλησε στο topontiki.gr για την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον Μιχαήλ Άνθη, «ΟΙ ΣΚΕΤΟΙ», την αγάπη του για τη μουσική και το θέατρο, αλλά και τους σημαντικούς ανθρώπους που έχει συνεργαστεί.

Επιπλέον, μας αποκάλυψε τα σχέδιά του για το μέλλον, πώς χαλαρώνει στον ελεύθερο χρόνο του, ενώ αναφέρθηκε και στη δουλειά που δεν πέρασε και τόσο ευχάριστα.

Οι απαντήσεις που έδωσε στο ερωτηματολόγιό μας:

Λέγεσαι;

Γεώργιος Χατζής

Επάγγελμα;

Μουσικός/συνθέτης/ηθοποιός

Πού βρίσκεσαι επαγγελματικά αυτή την περίοδο;

Στο Θέατρο της Ημέρας κάθε Κυριακή στις 18:00 και Δευτέρα στις 20:30 στην μαύρη μουσική κωμωδία του Μιχαήλ Άνθη «ΟΙ ΣΚΕΤΟΙ». Υποδύομαι έναν απλήρωτο εκτελεστή που ακούει στο όνομα «Μάκης» και ο Μιχαήλ έναν πληρωμένο εκτελεστή που ακούει στο όνομα «Ερμής».

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την παράσταση «ΟΙ ΣΚΕΤΟΙ»;

Συνεργάτης από τα παλιά και φίλος ο Μιχαήλ Άνθης, βραβευμένος συγγραφέας μού πρότεινε να διαβάσω το θεατρικό του έργο με τίτλο «Οι Σκέτοι», λέγοντάς μου ότι αυτός ο ρόλος είναι γραμμένος στα μέτρα μου. Παίζει βιολί, τραγουδάει και έχει όλα τα στοιχεία που μπορείς να αγαπήσεις σε έναν ήρωα της καθημερινότητας αλλά με δολοφονικά ένστικτα που τελικά μπορεί και να μην τα εκθέσει ποτέ… Αφού διάβασα το κείμενο τού είπα: μέσα! Αρκεί να παίξουμε παρέα…Έτσι και έγινε!  

Αγαπημένος συνεργάτης;

Πολλοί! Μέσα στα 25 χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο της τέχνης, είχα την τύχη να συνεργαστώ με ανθρώπους που θαυμάζω και που για μένα είναι πολύ σημαντικοί ως άνθρωποι αλλά και ως καλλιτέχνες. Πάντως αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον, αυτός είναι ο πατέρας μου. Το συναίσθημα να συμπράττεις επί σκηνής με τον άνθρωπο που σου δίδαξε τα πρώτα σου βήματα στη μουσική είναι μοναδικό!

Τηλεόραση ή θέατρο;

Για μένα το θέατρο είναι ζωντανός οργανισμός που σου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις άμεσα με το κοινό και να νιώσεις την ενέργεια στο χώρο που θα σε οδηγήσει σε αυτή την αμφίδρομη μοναδική σχέση με το θεατή με τελικό προορισμό το χειροκρότημα και την ανταλλαγή συναισθημάτων. Η τηλεόραση έχει τη δική της γοητεία, αλλά το θέατρο με εκφράζει περισσότερο.

Πόσα μουσικά όργανα παίζεις;

Είμαι διπλωματούχος βιολονίστας, παίζω τύμπανα (drums) από τα δύο μου χρόνια – λόγω του πατέρα μου που είναι ντράμερ – και αρκετά κρουστά. Επίσης, παίζω πιάνο και πειραματίζομαι στην αρχαιοελληνική κιθάρα και λύρα που μου έχει φτιάξει ο εξαίρετος κατασκευαστής αρχαίων ελληνικών οργάνων, Νίκος Μπρας.

Περίγραψέ μας με 3 λέξεις τη συνεργασία σου με τον Μιχαήλ Ανθή.

Αληθινή, εμπνευσμένη και πρωτότυπη!

Γιατί κάποιος να έρθει στην παράσταση;

Για να διασκεδάσει, να γελάσει και για να συμμετάσχει και εκείνος στην έκβαση του έργου παίζοντας μαζί μας. Είναι ένα έργο το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να ταυτιστείς με τους ήρωες μέσα από τα θέματα της καθημερινότητας, αλλά και να αφουγκραστείς τα μηνύματα που περνάει με σκωπτική αλλά και ταυτόχρονα φιλοσοφική προσέγγιση. 

Κάνεις συχνά μιμήσεις;

Από μικρός μου άρεσε να μιμούμαι φωνές και πρόσωπα. Είναι κάτι που μου βγαίνει αυθόρμητα.

Σου αρέσει περισσότερο να γράφεις στίχους ή μουσική για ένα τραγούδι;

Η μουσική παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση ενός τραγουδιού. Είναι αυτή που διαμορφώνει τη διάθεση και την απόδοση του νοήματος των στίχων κατά τη γνώμη μου. Το ζητούμενο για ένα επιτυχημένο τραγούδι βέβαια είναι να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δύο συστατικών.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο σου πλεονέκτημα;

Η υπομονή… Ειδικά στη δουλειά μας με έχει προφυλάξει από πολλές ιδιαίτερες καταστάσεις.

Τι σημαίνει μουσική για σένα;

Είναι ο κόσμος μου, το περιβάλλον μου και η πηγή έμπνευσής μου. Η μουσική είναι παντού. Εκτός από μεγάλη μου αγάπη είναι και η ψυχοθεραπεία μου.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;

Το μπάσκετ! Όταν βρίσκω χρόνο χαλαρώνω με μερικά σουτ σ’ένα υπαίθριο γήπεδο της γειτονιάς μου, αναπολώντας τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια όταν έπαιζα στον Πανελλήνιο.

Τι σημαίνουν οι «Άγαμοι Θύται» για σένα;

Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα μου που με επηρέασε σε πολλά πράγματα, αλλά και που με δίδαξε την ομαδικότητα και τη σκηνική συνύπαρξη με τόσους σπουδαίους καλλιτέχνες στη 15ετή θητεία μου κοντά τους. 

Θα μπορούσες να ζήσεις χωρίς το βιολί;

Μετά από 38 χρόνια σχέσης μάλλον όχι…

Πες μας μια δουλειά που δεν πέρασες τόσο καλά και αυτή που πέρασες εξαιρετικά.

Υπήρξα μόνιμο μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι ως βιολονίστας για 12 συναπτά έτη, από το 2000 έως το 2012 έτος διάλυσής της. Η άθλια πολιτική απόφαση του τότε υπουργού πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου να διακόψει τη χρηματοδότηση της ορχήστρας την καταδίκασε σε άδοξο και απότομο κλείσιμο. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε τραυματική εμπειρία για όλους τους μουσικούς της ορχήστρας με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και προσβολή της καλλιτεχνικής υπόστασης όλων μας. Ακόμα δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Από την άλλη δεν θα ξεχάσω τη συνεργασία μου με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη για πρώτη φορά το 2016 στην παράσταση Άμλετ ο β’. Μεγάλη στιγμή η συνύπαρξη με τόσους σπουδαίους ηθοποιούς και με τον μεγάλο Γιώργο Κωνσταντίνου!

Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερή σου επαγγελματική επιτυχία;

Τη βράβευσή μου το 2016 με GLOBAL MUSIC AWARD silver medal outstanding achievement για τη σύνθεση της μουσικής του ντοκιμαντέρ Mt Olympus the creation σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κρικέλη. Η προβολή του οποίου πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Δίον.   

Ποιο επάγγελμα δεν θα μπορούσες να κάνεις ποτέ;

Ιατροδικαστής.

Κάνεις σχέδια για το μέλλον;

Ναι αλλά το παρόν μου τα αλλάζει. Πάντως υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές για μια επερχόμενη συνεργασία στο θέατρο για καλοκαιρινή περιοδεία. Όσον αφορά στη μουσική έχω προγραμματίσει εμφανίσεις μέσα στο χειμώνα και θα κυκλοφορήσω κάποια τραγούδια στα οποία υπογράφω τη μουσική και την ερμηνεία.

Τι να περιμένουμε από σένα το επόμενο διάστημα;

Εκπλήξεις… Επειδή είμαι λάτρης της ιστορίας αλλά και των ανθρώπων που θυσίασαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι εμείς σήμερα, ετοιμάζω ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο θα υπογράφω τη σκηνοθεσία για τη μάχη του Πολυαράβου στη λακωνική Μάνη. Πρόκειται για μια τριήμερη μάχη που εμπόδισε τον Ιμπραήμ να καταλάβει τη Μάνη και να καταπνίξει την ελληνική επανάσταση το 1826 η οποία δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή. Έχω αγαπημένους συνεργάτες στο πλάι μου και τη γυναίκα μου Πελαγία που με βοηθούν να αναδείξουμε πρόσωπα, πτυχές και γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την ιστορική νίκη. Ευελπιστώ το καλοκαίρι του 2024 να κυκλοφορήσει.   

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;

Πιο σοφό και πιο όμορφο!!!

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Καζαντζής: «Η τέχνη δημιουργεί σκέψη και ερωτήματα, κάτι που δεν βολεύει το σύστημα και τους πολιτικούς»

Τρεις εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας που αξίζει να γνωρίσεις (Μέρος 3ο)

Έλενα Χατζηαλεξάνδρου: «Η επίτευξη του στόχου ήταν το ζητούμενο και η απάντηση σε όσους με αμφισβήτησαν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06