search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 07:06
MENU CLOSE

«Μπλόκο» στους φιλάθλους στη Super League – Τι θα ισχύει για Κύπελλο και Ευρώπη – Όλα τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

11.12.2023 17:02
oaka-epeisodia

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μετά και το νέο αιματηρό περιστατικό στου Ρέντη, με τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ωστόσο τίθεται ερωτηματικό για την αποτελεσματικότητά τους.Το σύνολο των αγώνων της Super League έως 12 Φεβρουαρίου θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αντίστοιχα μέτρα θα ληφθούν για το Κύπελλο Ελλάδος καθώς και για τους ευρωπαϊκούς αγώνες, ενώ αναβαθμίζεται και η ασφάλεια κατά την είσοδο στα γήπεδα

Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της Super League για δύο μήνες, κάμερες υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα και αυστηρές προϋποθέσεις εισόδου, είναι το βασικό τρίπτυχο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Stop στην παρουσία φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες βάζει η κυβέρνηση και στους ευρωπαϊκούς αγώνες, αρχής γενομένης από το επόμενο παιχνίδι Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League.

Εκδίδεται σήμερα σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει παράλληλα ότι με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Αναλυτικότερα:

  • Για δύο μήνες, έως 12 Φεβρουαρίου κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες της Super League 1. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β της Super League 2 οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.

Η εκτέλεση των μελών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής, αναστέλλεται έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024. To μέτρο ισχύει ισχύει και για τους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και φιλικών αγώνων, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024.

Σε ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων είπε πως δίνεται η δυνατότητα μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να εκδίδονται κοινές υπουργικές αποφάσεις από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού για περιπτώσεις ευρωπαϊκών αγώνων των ελληνικών ομάδων.

«Η πρώτη απόφαση για αυτή την εβδομάδα εκδίδεται για τον αγώνα του Ολυμπιακού, για προφανείς λόγους, μετά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν. Θα επανεξεταστεί και ισχύει μόνο για αυτά που ανέφερα όχι για κάτι άλλο, κάποιο άλλο άθλημα και μόνο σε αυτή την περίπτωση» ξεκαθάρισε.

Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο αγώνας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα της Volley League θα διεξαχθεί χωρίς θεατές, έπειτα από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν της εισήγησης της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (ΔΕΑΒ).

Η ανακοίνωση για το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟ

«Στο πλαίσιο της λήψης των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, μετά από τα πρόσφατα συμβάντα πράξεων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, ο προγραμματισμένος για το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου αγώνας Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, της 8ης αγωνιστικής στη VolleyLeague Ανδρών, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών».

  • Έως 12 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης προκειμένου να εξεταστεί η παράταση της εφαρμογής της σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακολουθών προϋποθέσεων:

  1. Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1
  2. Ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές
  3. Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού μία σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων: Αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

Ένα από τα ζητήματα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε σε «πρώτη γραμμή» (το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση) είναι η δικαστική έρευνα που θα ανοίξει, μετά την επίσκεψη Οικονόμου και Βρούτση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με στόχο να διαπιστωθεί αν στο χώρο των οργανωμένων οπαδών υφίστανται και δρουν οργανωμένες συμμορίες (για «εγκληματικές οργανώσεις» έκανε λόγο ο Π. Μαρινάκης).

Όπως σημείωσε, η δικαιοσύνη θα κληθεί να ερευνήσει, με βάση τα στοιχεία που θα καταθέσουν οι δύο υπουργοί, αν εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς των περιστατικών, υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί, χρηματοδότες και άνθρωποι που «διοικούν» τους οπαδικούς «στρατούς» (λέξη που ο Π. Μαρινάκης χρησιμοποίησε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών), εξηγώντας, παράλληλα, ότι τα μέτρα επικεντρώνονται στο ποδόσφαιρο, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι εκεί εντοπίζεται και ο πυρήνας του προβλήματος.

  • Αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο.

Επιπλέον οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις, ποιοί χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπτουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα.

Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς, εντός εισαγωγικών ανακαλύπτουν, το βόλεϊ και το handball μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό” τόνισε ο κ. Μαρινάκης. Υπογράμμισε επίσης ότι «οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου».

Ο ίδιος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης στον 31χρονο αστυνομικό και την οικογένειά του και ευχήθηκε να βγει νικητής από αυτή τη μάχη. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ γιατί μέσα από τις άμεσες επαγγελματικές και αποτελεσματικές ενέργειές της, όπως είπε, συνελήφθη ο καθ’ ομολογίαν φυσικός αυτουργός του φρικτού αυτού εγκλήματος.

Από εκεί και πέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού θα προχωρήσει σε ανακοίνωση νέου πειθαρχικού κώδικα, ο οποίος ανάλογα με το είδος του παραπτώματος θα περιλαμβάνει και, ας πούμε, αυτοματοποιημένες ποινές για τις ομάδες, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει συμψηφισμός ποινών κατά τη διάρκεια του διμήνουν που οι αγώνες της Super League θα διεξάγονται χωρίς φιλάθλους.

Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της βίας και της ανομίας, όχι μόνο στους αθλητικούς χώρους, ενώ σε ερώτημα γιατί δεν εφαρμόστηκαν κάποια μέτρα που είχαν ήδη εξαγγελθεί από τον Αύγουστο, παραδέχθηκε ότι δεν είναι οι πάντες στην «ίδια σελίδα», τονίζοντας, ωστόσο ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση όλων όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω μέτρα αν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Απαντώντας, δε, εμμέσως στο αίτημα συνδικαλιστών αστυνομικών για απόσυρση της ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα, ο Π. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η αστυνομία «θα έχει το ρόλο που πρέπει να έχει», σε συνδυασμό με την εφαρμογή των υπολοίπων μέτρων, όπως οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η διαδικασία ταυτοπροσωπίας, την οποία, κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβουν οι ΠΑΕ, εκτός κι αν πρόκειται για… επίφοβες θύρες.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα στο Κύπελλο

Κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιηθούν τα εξής παιχνίδια:

Τετάρτη, 10/1

ΑΕΚ – Άρης
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

Ρεβάνς των «16»

Τρίτη, 9/1 – Τετάρτη, 10/1 – Πέμπτη, 11/1

Κηφισιά – ΟΦΗ
Βόλος – ΠΑΟΚ
Πανσερραϊκός – Αστέρας
Νίκη Βόλου – Λεβαδειακός
Καλλιθέα – Παναιτωλικός
Ατρόμητος – ΑΕΛ

Τετάρτη, 17/1

Άρης – ΑΕΚ
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Το αγωνιστικό πρόγραμμα των «μεγάλων» της Super League χωρίς θεατές

Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό χωρίς τους οπαδούς του, αλλά από την άλλη θα παίξει σε επίσης άδειες OPAP Arena και Τούμπα. Η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει τους «πράσινους» χωρίς κόσμο αλλά θα παίξει επίσης χωρίς θεατές σε «Γ. Καραϊσκάκης» και Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί και τους τρεις «μεγάλους» του Αττικού Λεκανοπεδίου και εκτός έδρας θα αγωνιστεί στο ίδιο διάστημα μόνο στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με τον Άρη.

Ο Ολυμπιακός περιμένει την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» αλλά θα παίξει χωρίς την πίεση της αντίπαλης εξέδρας σε «Απόστολος Νικολαΐδης», Τούμπα και Χαριλάου.

Από την πλευρά του, ο (πέμπτος) Άρης θα φιλοξενήσει στην άδεια έδρα του τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έως και τις 12 Φεβρουαρίου:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Εντός έδρας: ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικός, Αστέρας Τρίπολης, Ολυμπιακός, Λαμία
Εκτός έδρας: Ατρόμητος, Βόλος, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανσερραϊκός

ΑΕΚ
Εντός έδρας: Βόλος, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ, Αστέρας Τρίπολης, Κηφισιά
Εκτός έδρας: Παναιτωλικός, Πανσερραϊκός, Ατρόμητος, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ
Εντός έδρας: ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ
Εκτός έδρας: Αστέρας Τρίπολης, Κηφισιά, Άρης, Ατρόμητος, Βόλος

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Εντός έδρας: Ατρόμητος, ΑΕΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ
Εκτός έδρας: Πανσερραϊκός, Λαμία, Κηφισιά, Άρης, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ

ΑΡΗΣ
Εντός έδρας: ΟΦΗ, Λαμία, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός
Εκτός έδρας: Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, Κηφισιά, Πανσερραϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα, Ατρόμητος

Διαβάστε επίσης:

Το γκολ που έβαλε ο μικρός Παύλος και τρέλανε τον πατέρα του, Δημήτρη Γιαννακόπουλο (Video)

Ρινγκ στο παρκέ του Παπάγου: Εν ψυχρώ γροθιά παίκτη του Πανερυθραϊκού σε αντίπαλο (Video)

Πυρ και μανία ο Αλαφούζος για το πιθανό κλείσιμο των γηπέδων: «Ντροπή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 06:59