search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:37
MENU CLOSE

Οπαδική βία: Συνένωση δικογραφιών και έρευνα για τυχόν δράση εγκληματικών οργανώσεων εξετάζει η κυβέρνηση

11.12.2023 18:48
alkis

Την αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας όσον αφορά όλες τις υποθέσεις οπαδικής βίας και διαφθοράς επιδιώκει η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των μέτρων.

Την Τρίτη, ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Γεωργία Αδειλίνη προσκομίζοντας όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί θα ζητήσουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο.

Επιπλέον, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «τυπολογία» χειρισμού των συγκεκριμένων υποθέσεων στο εξής, με δεδομένες τις ομοιότητες του τρόπου δράσης των οπαδικών στρατών με τα τάγματα εφόδου.

Όπως φαίνεται θα επιδιωχθεί η συνένωση των δικογραφιών που αφορούν σε περιστατικά οπαδικής βίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν πίσω από όλα αυτά κρύβονται ομάδες με εγκληματική δομή. Κάτι που είχε εφαρμοστεί στην περίπτωση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Οι δικογραφίες θα μελετηθούν εφεξής, όχι ως μεμονωμένες αξιόποινες πράξεις, αλλά υπό το πρίσμα της εγκληματικής οργάνωσης που έχει δομή και ηγεσία.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς, εντός εισαγωγικών ανακαλύπτουν, το βόλεϊ και το handball μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. Υπογράμμισε επίσης ότι «οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου».

Ο ίδιος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης στον 31χρονο αστυνομικό και την οικογένειά του και ευχήθηκε να βγει νικητής από αυτή τη μάχη. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ γιατί μέσα από τις άμεσες επαγγελματικές και αποτελεσματικές ενέργειές της, όπως είπε, συνελήφθη ο καθ’ ομολογίαν φυσικός αυτουργός του φρικτού αυτού εγκλήματος.

Από εκεί και πέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού θα προχωρήσει σε ανακοίνωση νέου πειθαρχικού κώδικα, ο οποίος ανάλογα με το είδος του παραπτώματος θα περιλαμβάνει και, ας πούμε, αυτοματοποιημένες ποινές για τις ομάδες, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει συμψηφισμός ποινών κατά τη διάρκεια του διμήνουν που οι αγώνες της Super League θα διεξάγονται χωρίς φιλάθλους.

Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της βίας και της ανομίας, όχι μόνο στους αθλητικούς χώρους, ενώ σε ερώτημα γιατί δεν εφαρμόστηκαν κάποια μέτρα που είχαν ήδη εξαγγελθεί από τον Αύγουστο, παραδέχθηκε ότι δεν είναι οι πάντες στην «ίδια σελίδα», τονίζοντας, ωστόσο ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση όλων όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω μέτρα αν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Απαντώντας, δε, εμμέσως στο αίτημα συνδικαλιστών αστυνομικών για απόσυρση της ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα, ο Π. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η αστυνομία «θα έχει το ρόλο που πρέπει να έχει», σε συνδυασμό με την εφαρμογή των υπολοίπων μέτρων, όπως οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η διαδικασία ταυτοπροσωπίας, την οποία, κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβουν οι ΠΑΕ, εκτός κι αν πρόκειται για… επίφοβες θύρες.

Διαβάστε επίσης:

Δεν συμφωνεί ο Τεμπονέρας με τον Κασσελάκη για τον στόχο των ευρωεκλογών – «Ρεαλιστική η δεύτερη θέση»

Χάρης Δούκας: Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας

Παραιτείται από μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη ο Θάνος Πλεύρης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:36