search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 18:05
MENU CLOSE

Εφιάλτης τα πανάκριβα ενοίκια και το 2024 – Τα σπίτια για μια τυπική οικογένεια ξεκινούν από 700 ευρώ

12.12.2023 14:27
akinita_new

Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε βραχνάς για τα νοικοκυριά αφού πλέον φθάνει ακόμη και το 70% ενός «καλού» μηνιαίου μισθού αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία!!!

Σύμφωνα με ειδικούς που δραστηριοποιούνται στο τομέα της αγοράς η τρέλα αυτή της ανοδικής πορείας των τιμών ακινήτων αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, αφού οι νέες αγγελίες που καταχωρούνται με περαιτέρω άνοδο έως 4% στις τιμές μισθωμάτων!!!

Θυμίζουμε άλλωστε ότι η συσσωρευτική αύξηση των ενοικίων από το 2018 έως και το 2022, δεν σταμάτησε ποτέ αφού κυμάνθηκε από 37,2% έως και 42,1% για κατοικίες κατάλληλες για οικογένεια. Ωστόσο υψηλότερες αυξήσεις καταγράφονται κυρίως σε μικρότερα ακίνητα κατάλληλα για φοιτητές.

Άλλωστε και σύμφωνα με την Eurostat η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, τόσο για όσους ζουν στα αστικά κέντρα όσο και για εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Παράλληλα, το 36,9% των Ελλήνων ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Την ίδια ώρα πάνω από ένας στους τέσσερις Ελληνες (το 28%) στριμώχνονται στα σπίτια που ζουν, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από της ΕΕ (16,8%), με άλλα λόγια σε σπίτια όπου τα παιδιά πάνω από 12 ετών δεν έχουν το δικό τους δωμάτιο.

Εκτός όμως από τον περιορισμένο χώρο, σχεδόν ένας στους πέντε Ελληνες (18,7%) δεν είχε τη δυνατότητα να ζεστάνει επαρκώς τα σπίτια τους, ποσοστό διπλάσιο από της ΕΕ (9,3%).

Ενδεικτικό της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός πως τα σπίτια για οικογένεια με ενοίκιο κάτω από 700 ευρώ είναι δυσεύρετα, επισημαίνει ο πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου Real Estate Θεμιστοκλής Μπάκας.

Ο ίδιος δε τονίζει ότι πιο προσιτά για οικογένειες είναι σπίτια σε περιοχές όπως την Κυψέλη, τον Κολωνό, Πλατεία Βικτωρίας, Πλατεία Αμερικής. Χαρακτηριστικό είναι πως διαμέρισμα στην Κυψέλη, μη ανακαινισμένο, 95 τ.μ. μέτρων, θα διατεθεί μετά τις γιορτές προς μίσθωση από 550-600 ευρώ.

Η εκτίναξη της ζήτησης ωφείλεται αφ’ ενός στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και στη μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση, καθώς και στη μη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

Όπως και να έχει όμως οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίων καλά κρατούν… με τις μεγαλύτερες  στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας να καταγράφονται στα Νότια, Βόρεια και Ανατολικά Προάστια της Αθήνας, στην υπόλοιπη Αττική και στους νομούς Χανίων και Φθιώτιδας.

Μάλιστα στην Αττική, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης τους τελευταίους μήνες είναι οι Αχαρνές, Φιλοθέη, Νέο Ψυχικό, Νέα Μάκρη και η Αρτέμιδα, Βούλα-Βουλιαγμένη!

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Ιανουαρίου 2024: Την επόμενη εβδομάδα οι πληρωμές – Ποιοι πάνε ταμείο τη Δευτέρα (video)

Νέα επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Με προμήθεια πλέον από την 1η Ιανουαρίου οι πληρωμές μέσω IRIS

Youth Pass: Λήγει σήμερα η προθεσμία αιτήσεων για την ενίσχυση των 150 ευρώ σε νέους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 18:04